Annons

Göran Eriksson:Gahrtons underskrift är det som verkligen skrämmer

Miljöpartiets ledning får i en debattartikel kraftig kritik av åtta tidigare språkrör. De anklagas för toppstyrning, tappade visioner, och att ha lagt sig platt för Socialdemokraterna. SvD:s Göran Eriksson svarar på fem frågor om den växande krisen i Miljöpartiet.

Under strecket
Publicerad

MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin pressas inifrån..

Foto: Lars Pehrson

MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin pressas inifrån..

Foto: Lars Pehrson
MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin pressas inifrån..
MP:s språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin pressas inifrån.. Foto: Lars Pehrson

Varför är kritiken från de åtta gröna veteranerna allvarlig?

Därför att artikeln underkänner nästan allt som den nuvarande MP-ledningen har åstadkommit i regeringsställning. Det handlar förstås om de uppmärksammade nederlagen i gröna hjärtefrågor – som brunkolen  och kärnkraften – men också om något som i Miljöpartiet är minst lika allvarligt.

Det är att den nuvarande ledningen ledningen beskylls för att inte leva upp till partiets ideal om ”deltagande demokrati”. I stället används partipiskan för att straffa de interna kritikerna.

Toppstyrning finns i alla partier. Är det särskilt allvarligt i Miljöpartiet?

Ja, för i Miljöpartiet finns i alla fall självbilden att man är ett icke-hierarkiskt parti där medlemmarna där det är högt i tak. Så är det inte nu, skriver de gröna veteranerna som formulerar det så här: ”De som värnar värderingar, partiprogram och kongressbeslut anses vara motståndare”.

Annons
Annons

Det här handlar konkret om en grupp på fyra oppositionella riksdagsledamöter, som kräver att inte alltid tvingas rösta för ledningens kompromisser. Debattartikeln är ett starkt stöd för den okuvliga gruppen.

Vilket inflytande i partiet har de åtta som har skrivit under debattartikeln?

Det varierar förstås. Att bli utskälld av Birger Schlaug – som lämnade partiet för tio år sedan – hör närmast till den dagliga rutinen för alla språkrör som har kommit efter honom. Och andra undertecknare är utpräglade ”fundisar” som alltid har värderat ideologisk renhet högre än makt och regeringsmedverkan.

Men det som verkligen skrämmer dagens MP-ledning är att Per Gahrton har skrivit under artikeln.

Varför är Gahrton särskilt viktig?

Därför att han inte är fundamentalist, utan tvärtom har varit en stark förespråkare för att MP borde sitta i regeringen. Den nuvarande ledningen i stort hög grad följt de råd som Gahrton utfärdade före valet.

Vilka råd var det?

I en rapport sammanfattade Gahrton erfarenheterna från gröna partier i andra länder under punkten ”Stanna i regeringen”. Han argumenterar där för att det är värt att betala ett mycket högt politiskt pris för att få sitta kvar i regeringen.

Det står inte i den här debattartikeln att MP ska lämna regeringen – men innebörden är att den nuvarande partiledningen har låtit priset bli för högt. Och då är ju en lösning att byta ut ledningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons