Annons

Han har vad som krävs för att slå Trump

Foto: Edward M. PioRoda / TT / NTB Scanpix

Vem kan slå Trump? Erfarenhet, ålder, kön och politisk inriktning är alla faktorer som kan vara till presidentkandidaternas för- eller nackdelar – om de på allvar får utmana Donald Trump. SvD går igenom vad som talar för och emot Demokraternas toppkandidater.

Under strecket
Publicerad

1 / 7

Efter onsdagens debatt har alla demokratiska kandidater fått chansen att komma till tals. Inför nästa års presidentval har annars en stor del av snacket kommit att handla om vem som är mest lämpad för att besegra Donald Trump.

Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, pekar på att kandidaterna har olika synsätt på hur man bäst besegrar Trump. Vissa kandidater är mer radikala och står längre åt vänster som veteranen Bernie Sanders, medan andra drar mer mot centrum som Joe Biden.

En annan faktor är kandidatens förmåga att ta hem viktiga delstater och fånga upp missnöjda väljare i mellanvästern. I valet 2016 vann Trump i både Wisconsin och Michigan, två delstater som demokraterna hade tagit för givet.

Här är de sex kandidater som ligger bäst till i opinionsundersökningarna, enligt Real Clear Politics, samt deras styrkor jämte svagheter mot Trump.

Annons
Annons
Foto: Matt Baron/Shutterstock/TT, Erin Scott/Polaris/TT Bild 1 av 1

2 / 7

Foto: Matt Baron/Shutterstock/TT, Erin Scott/Polaris/TT

6. Beto O’Rourke, 2,8 procent

Namn: Beto O’Rourke

Ålder: 46

Yrke/sysselsättning: Affärsman och politiker som satt i representanthuset mellan 2013 och 2019. Han fick stor uppmärksamhet när han kom nära att besegra den republikanska kandidaten Ted Cruz i Texas senatsval.

Styrka mot Trump: O’Rourke framhåller själv att han skulle kunna ta Texas från Trump. För demokraterna har det länge varit ett mål att lyckas vinna i Texas, den delstat som inbringar näst flest elektorsröster i det amerikanska valet.

Sedan 1980 är Texas den enda av de fem största delstaterna som Republikanerna vunnit i samtliga val.

Svaghet mot Trump: Även om O’Rourke själv framhåller stödet som finns för honom i Texas ska man komma ihåg att han faktiskt förlorade senatsvalet 2018. Och det mot en kandidat som beskrivits som en av de mest impopulära senatorerna någonsin.

Dessutom har hans debatteringsförmåga ifrågasatts då han hade problem att hantera Cruz mer aggressiva attacker. Ett område som Trump troligen behärskar bättre än någon annan.

Annons
Annons
Foto: Paul Hennessy/Polaris/TT, Erin Scott/Polaris/TT Bild 1 av 1

3 / 7

Foto: Paul Hennessy/Polaris/TT, Erin Scott/Polaris/TT

5. Pete Buttigieg, 5,5 procent

Namn: Pete Buttigieg

Ålder: 37

Yrke/sysselsättning: Borgmästare i South Bend, Indiana.

Styrka mot Trump: Som den yngsta demokratiska kandidaten framstår Buttigieg ofta som en motpol till Trump också med sin lågmälda och genomtänkta stil.

Under tisdagens debatt anklagade dock Buttigieg, som tjänstgjorde i Afghanistan, Trump för att ha ljugit för att inte behövt delta i Vietnamkriget.

– Nominera mig, och ni kommer få se den amerikanska presidenten stå bredvid en amerikanska krigsveteran och förklara varför han låtsades vara handikappad när han hade chansen att tjänstgöra.

Svaghet mot Trump: Det som kan komma att ligga den unge borgmästaren i fatet är just hans ålder.

– Men hans svar är att han har mer regeringserfarenhet än vad Trump hade innan han blev vald, säger Dag Blanck.

Professorn pekar också på det faktum att Buttigieg är homosexuell, vilket kan vara en nackdel när det kommer till att ta äldre väljare från Trump. Likaså kan hans mer intellektuella tillvägagångssätt vara en nackdel för att locka till sig vissa väljargrupper.

Annons
Annons
Foto: Michelle Pemberton/IndyStar/TT, Erin Scott/Polaris/TT Bild 1 av 1

4 / 7

Foto: Michelle Pemberton/IndyStar/TT, Erin Scott/Polaris/TT

4. Kamala Harris, 10,8 procent

Namn: Kamala Harris

Ålder: 54

Yrke/sysselsättning: Senator från Kalifornien.

Styrka mot Trump:

Plockade många poäng i den första debatten i juni, men blev mer pressad av sina demokratiska utmanare i Detroit natten mot torsdag.

– Hon vill gå ännu längre än Barack Obama med sjukförsäkringsreformen. Det är en stor fråga som kan få en annan betydelse än tidigare, säger Dag Blanck.

Kamala gav sig i den senaste debatten på de stora läkemedelsföretagen och deras hisnande vinster. Hon kritiserade Joe Bidens sjukvårdsreform som inte tillräcklig. Kamala Harris, med indiskt och jamaicanskt ursprung, är tuff i dueller och tar gärna en verbal fight. Inte minst mot favoriten Biden. Har dessutom väldigt stark ekonomisk uppbackning.

– Hon utstrålar en ungdomlighet. Ålder kan bli en intressant faktor i valet, säger Dag Blanck.

Svaghet mot Trump:

– Hon var justitieminister i Kalifornien innan hon blev senator och blev nu attackerad för att ha varit hårdhänt och omänsklig. Den stämpeln har hon inte riktigt haft tidigare, säger Dag Blanck.

Att som kvinna kandidera efter Hillary Clinton kan ses som ett problem:

– Ses det fortfarande som ett handicap? Undrar Dag Blanck.

Annons
Annons
Foto: Edward M. PioRoda/ Polaris/TT, Erin Scott/Polaris/TT Bild 1 av 1

5 / 7

Foto: Edward M. PioRoda/ Polaris/TT, Erin Scott/Polaris/TT

3. Elizabeth Warren, 14,3 procent

Namn: Elizabeth Warren

Ålder: 70

Yrke/sysselsättning: Senator från Massachusetts.

Styrka mot Trump: Warren tillhör den fåra av demokratiska kandidater som valt en mer radikal retorik för att besegra Trump. Hon har gått starkt åt storföretagen och försäkringsbolagen, samt talat om behovet att reglera ekonomin.

Dag Blanck framhäver att hon är en duktig debattör och väldigt systematisk.

– I början var hon väldigt skicklig på att debattera Trump och komma åt honom.

Warren, professor i juridik, lyfter också gärna fram sin enkla uppväxt i Oklahoma och att hon inte är född med silversked i mun likt Donald Trump.

Svaghet mot Trump: Mer moderata kandidater inom demokraterna menar att Warrens utpräglade vänsterprofil kan göra det svårt för henne att besegra Trump. De anser att hennes politik saknar stöd från en majoritet av de amerikanska väljarna.

Att hon är kvinna kan också visa sig vara en nackdel för att locka till sig vissa väljare, enligt Dag Blanck.

Annons
Annons
Foto: Jeremy Hogan/SOPA Images/TT, Erin Scott/Polaris/TT Bild 1 av 1

6 / 7

Foto: Jeremy Hogan/SOPA Images/TT, Erin Scott/Polaris/TT

2. Bernie Sanders, 16,2 procent

Namn: Bernie Sanders

Ålder: 77

Yrke/sysselsättning: Senator från Vermont.

Styrka mot Trump: Trots Sanders höga ålder lockar han paradoxalt nog till sig många unga väljare. Att han även lyckats förskjuta debatten till vänster är annan fördel han har gentemot Trump.

En styrka som Dag Blanck framhåller är Bernies entusiasm.

– Han talar nästan som om det vore en revolution. Det kan gå hem mot Trump eftersom klyftorna i USA är väldigt stora. Inte minst bland väljare som känner sig lämnade vid sidan och som inte gynnats av globaliseringen.

Svaghet mot Trump: Att Sanders kallar sig för en demokratisk socialist menar kritiker kan skrämma bort många väljare.

Kritik som han själv viftade bort i nattens debatt.

– Varenda opinionsundersökning har mig som segrare mot Trump.

Andra svagheter som lyfts fram är Sanders höga ålder, som till och med överträffar Trumps. Både Trump och Sanders slåss också till viss del om samma anti-etablissemangsväljare, vilket kan visa sig vara både en för- och nackdel.

Annons
Annons
Foto: James Messerschmidt /Polaris/TT, Erin Scott/Polaris/TT Bild 1 av 1

7 / 7

Foto: James Messerschmidt /Polaris/TT, Erin Scott/Polaris/TT

1. Joe Biden, 32,2 procent

Namn: Joe Biden

Ålder: 76

Yrke/sysselsättning: Kandiderar till att bli president. Tidigare vice president under Barack Obama och senator från Delaware.

Styrka mot Trump: Biden framhålls som den som har bäst chans att besegra Trump på grund av att han är väletablerad, har gott om rutin och inte är så radikal.

Han anses också ha goda möjligheter att fånga upp många missnöjda demokratiska väljare från arbetarklass i mellanvästern som gick över till Trump i förra valet.

– Joe Biden ställde ju inte upp i valet 2016, men säger nu att han skulle kunnat ha besegrat Trump. Biden har en stark personlighet och tillgänglighet och är gamängaktig, säger Dag Blanck. Den senare reflektionen av traditionell amerikansk ”being a good sport” dokumenterades när Biden inför den senaste debatten sade till sin notoriska kritiker Kamala Harris: ”Go easy on me, kid”.

Svaghet mot Trump:

– Han har varit med länge och blir påmind om ställningstaganden från 1970-talet med ifrågasatt raspolitik och bussningar, säger Dag Blanck.

Kamala Harris spann vidare på klyftan mellan svarta och vita i USA och påpekade att hon själv och den svarta New Jersey-kandidaten Cory Booker inte skulle ha suttit i senaten om Joe Bidens tidigare riktlinjer funnits kvar.

Åldern är en annan faktor. Joe Biden är nästan fyra år äldre än Donald Trump och kommer om han väljs som president den 3 november 2020 fylla 78 år bara två veckor senare.

Annons
Annons
Annons
Annons