Annons

Gamla Karolinska ska säljas – ny utredning sätts i gång

Charlotte Broberg framför Gamla Karolinskas huvudbyggnad.
Charlotte Broberg framför Gamla Karolinskas huvudbyggnad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Gamla Karolinska ska inte behållas för framtida akutsjukvård. I stället vill den blågröna regionledningen hyra ut tomma lokaler och på sikt sälja de gamla sjukhusbyggnaderna. En utredning med det uppdraget ska nu starta.

Under strecket
Publicerad

Charlotte Broberg (M), fastighetsregionråd.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Följetongen fortsätter om vad som ska hända med Gamla Karolinska Sjukhuset (GKS) när nu Nya Karolinska (NKS) är färdigbyggt. Ursprungligen var tanken att sälja stora delar av sjukhustomten, inklusive den kulturminnesmärkta huvudbyggnaden från 1930-talet. Försäljningen skulle uppskattningsvis ge omkring 10 miljarder kronor och vara en viktig grundplåt för att finansiera det prestigefyllda NKS-projektet.

Men planerna har grusats vid flera tillfällen. Senast för två år sedan då SvD avslöjade att en delförsäljning var på gång av huvudbyggnaden, några flygelbyggnader samt sjukhusparken. Det skulle ge regionen en blygsam nettointäkt på 1,3 miljarder kr.

Men affären mellan regionen och Niam AB, som är en av landets största förvaltare av fastighetsfonder, stoppades. Den blev omöjlig när bland annat SvD kunde berätta om misstänkt jäv och att problemen och förseningarna på NKS var så stora att Karolinska måste vara kvar i delar av de gamla sjukhuslokalerna under några år.

Sedan dess har bland annat läkarföreningen på Karolinska krävt att en del av de gamla lokalerna öppnas permanent för att användas till akutsjukvård och även utbildning. Socialdemokraterna har också sagt att Gamla Karolinska behövs för att avlasta andra akutsjukhus i Stockholm.

Annons
Annons

Charlotte Broberg (M), fastighetsregionråd.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Från den blågröna majoriteten har det länge varit tyst i frågan. Tills nu då det kommer besked om tillsättandet av en ny GKS-utredning.

– Vi vill göra en omstart för hela Norra Hagastaden och ta fram en plan för att på sikt sälja sjukhustomten. Under tiden ska vi hyra ut tomma lokaler. Det är inte försvarbart att låta dem stå tomma och kosta pengar. Successivt kommer Karolinska också att lämna de lokaler de inte använder i Gamla Karolinska, säger fastighetsregionrådet Charlotte Broberg (M).

Charlotte Broberg (M), fastighetsregionråd.
Charlotte Broberg (M), fastighetsregionråd. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Utredningen ska jobba för en definitiv lösning där huvudspåret är en eller flera försäljningar och att det sedan byggs bostäder och kontorslokaler i området.

– Det är en process som kommer ta minst ett decennium. Vi ser framför oss omkring 3 000 bostäder och sedan finns 150 000 kvadratmeter lokaler där vi vill få in ett världsledande kluster inom life science. Vi hoppas på en akademi och forskning i Nobelklass, säger hon.

Ska regionen ha kvar några vårdlokaler på den gamla sjukhustomten?

– Karolinska kommer även långsiktigt att fortsätta hyra in sig i delar av området. Under den pågående pandemin tittade vi på att använda de tomma lokalerna men de var uttjänta och ineffektiva och därför valde man att bygga fältsjukhuset i Älvsjö i stället.

Regionrådet Tomas Eriksson (MP) kände inte till att utredningen var på gång och tror att det dröjer med en försäljning.

– Det är inte rätt läge att sälja nu. Det är klokast att hyra ut lokalerna och då vore det positivt med life science eller öppenvård. Däremot tror jag inte på några akutvårdslokaler. Lokalkostnaderna för akutsjukhusen har på fem år ökat från 2,1 till 3,7 miljarder. Men vi kan inte betala dyrt för underhåll av lokaler som inte används. Det är pengar som behövs för att anställa personal, säger Tomas Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons