Annons

Maria Georgieva:Gammal sovjetisk retorik övertygar inte väst

En uppmärksammad intervju i rysk statligt styrd tv, med de två misstänkta männen bakom giftskandalen i Salisbury, har väckt viss munterhet – i Ryssland. Männen säger att de inte hade något att göra med förgiftningen av den ryske ex-spionen Sergej Skripal. Men intervjun flyttar fokuset från utredningen, något som Moskva gärna vill bidra till.

Under strecket
Publicerad
Foto: Metropolitan Police /AP
Foto: Metropolitan Police /AP
Foto: Metropolitan Police /AP
Foto: Francesca Ebel/AP
Foto: Metropolitan Police /AP
Foto: Metropolitan Police /AP

MOSKVA Spänningen stiger.

Tidigt på torsdagen twittrade Margarita Simonjan, redaktör på den ryska statsstyrda nyhetskanalen RT, att hon träffat de två män som påstås vara de av Storbritannien utpekade misstänkta för att ha försökt döda den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal med nervgiftet Novitjok i den brittiska staden Salisbury.

I förra veckan namngav brittiska åklagare två män som ska ha rest in under namnen Aleksandr Petrov och Ruslan Bosjirov. Männen uppger till RT att de är affärsmän som arbetar inom ”fitness-industrin”, och reste till Europa för att undersöka marknaden för sporthälsoprodukter.

Storbritannien anklagar männen för att vara agenter vid den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, och har betonat att namnen kan vara fiktiva.

Annons
Annons
Foto: Metropolitan Police /AP

Till RT säger männen att de besökte Salisbury som turister och påstod sig vara intresserade av Salisburykatedralen, med anledning av dess ”123 meter höga tornspira och klocka”.

De såg spända och nervösa ut när de berättade om något som skulle låta som ett fint minne:

”Våra vänner har länge berättat för oss att vi borde besöka denna extraordinära stad”.

Får frågor om homosexualitet – ska blidka väst

De tillbringade inte mer än en timme i Salisbury, de kan ha varit i närheten av Sergei Skripals hus, men de visste inte vem det var. De ska ha åkt därifrån eftersom det var för ruggigt väder.

Dagen efter hade snön smält bort.

”Vi reste specifikt dit (igen) för att se den gamla katedralen och bestämde oss för att avsluta den här saken den 4 mars, säger Petrov.

RT: ”Vilken sak?”

”Att se katedralen”, svarade Aleksandr Petrov.

Männen bekräftar alltså att de var i Salisbury två gånger före attacken, samt att fotografierna som publicerades av brittiska åklagare föreställer dem.

RT hintar om att de ska ha rört sig nära varandra, enligt övervakningskamerorna. Något som kan tolkats som att de är intresserade av varandra, och ska framstå som ett försök att rucka på föreställningen om ryska män, och göra de mer mänskliga inför väst.

”Vanliga affärsmän” flyttar fokus från utredningen

Foto: Metropolitan Police /AP

På onsdagen, en dag innan RT-intervjun, uppmanade Rysslands president Vladimir Putin de misstänkta männen att själva berätta sin historia, något som nu inte framstår som särskilt spontant.

Annons
Annons
Foto: Metropolitan Police /AP

Nyhetskanalen RT:s chefredaktör betonade innan och under intervjun att männen kontaktat henne på eget bevåg, vilket ska förstärka effekten av att de själva ville träda fram.

Två vanliga affärsmän, Petrov och Bosjirov kan användas för att övertyga väst om Rysslands oskuld, men också flytta fokus från den brittiska utredningen och i viss mån även från anklagelserna.

De sa att de gick med på att bli intervjuade för att de ville få skydd. Men vilka de är rädda för framgick inte. Och varför de begett sig till Salisbury är fortfarande inte utrett, och huruvida de har deltagit i en operation.

Tv-intervjun kan ge väst vad Moskva tror att väst behöver – två män som man ska känna sympati för, och inte blanda ihop med staten. Men någon på GRU borde se över sin kommunikationsstrategi.

Går det att lita på informationen?

Foto: Metropolitan Police /AP

Frågorna de fick av RT var inte tuffa, svaren var ofta nästan komiska.

Det är svårt att verifiera deras identitet då alla tiger. Det finns många som heter "Aleksandr Petrov", plus att olika fadersnamn har uppgetts bland annat.

Sedan tidigare har fler än en Aleksandr Petrov fått frågan av ryska medier om han är rätt person, då minst fem personer är födda samma datum som den utpekade mannen.

Om det här en defensiv taktik för att reda ut brottet, och om det fungerar, återstår att se.

Annons
Annons
Foto: Francesca Ebel/AP

Svaret på frågan avgörs av vad som kommer att hända med männen. Vad RT förmedlade att männen sa i dag påverkar knappast den brittiska utredningen i stor utsträckning. Det rör om i grytan och det är bättre när man har ett case som förnekar någonting – istället för en representant för staten – och rör om i grytan.

Taktik – yttre och inre sanning

Foto: Francesca Ebel/AP

Hela den här Skripal-cirkusen påminner också om att ryska språket har två ord för sanning. Pravda – yttre och subjektiv sanning som går att manipulera, och den så kallade riktiga sanningen – istina.

Pravda är alltså sanningen som den manifesteras på ytan, som man kan ta på – såsom i skrifter, avtal och fotografier.

Men Istina är den inneboende sanningen som finns mellan individer – och som ingen kan ändra på. Dessa vanliga killar presenteras inte som varken brottslingar eller GRU-agenter.

Enligt Pravda och internationell lag tillhör Krim Ukraina, enligt Istina Ryssland.

Dagens tv-intervju kan skifta fokus från utredningen till två turister som brutit sig loss för att se världen. Men i väst övertygar inte gammal sovjetisk retorik som hyllar monument eller gamla kyrkor, därför kommer britterna inte heller att tro den här versionen av sanningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons