Ett rån som ledde till två mord splittrade kompisgänget, som legat i dödlig konflikt sedan 2015. Illustration: Thomas Molén
Ett rån som ledde till två mord splittrade kompisgänget, som legat i dödlig konflikt sedan 2015. Illustration: Thomas Molén

Gängkrigets kärna: 20 unga fällda för 330 brott

”Dödspatrullen” mot ”Shottaz”. Vännerna från Järvaområdet blev fiender och började skjuta ihjäl varandra. Minst 20 unga kriminella som ingår i gängkriget är tillsammans fällda för 330 brott, visar SvD:s kartläggning av den blodiga konflikten. Brev inifrån fängelset vittnar om att flera är ute efter hämnd.

Uppdaterad
Publicerad

Det är tidig vår i Rinkeby, 2014.

En grupp tonårskillar hänger i ett garage. De bär svarta parkasjackor, kepsar och uppdragna huvor. De spelar in en musikvideo till en raplåt och poserar framför en Audi som saknar registreringsskylt och har helljusen påslagna.

Några bär vapen, och döljer sina ansikten för kameran.

”Välkommen till orten som ingen vill se”, inleder den 18-årige rapparen som är på väg att göra sig ett namn på den svenska hiphopscenen.

Han är tunn, ser inte mycket äldre ut än 14, och fortsätter:

”Barnen här använder våld, men ingen har koll, dom går hur dom vill, lyssnar inte på nån”.

Några av killarna har seglat upp på polisens radar. De har utmärkt sig med sin kaxiga attityd, och har ertappats med att skära sönder däck på polisbilar i Rinkeby centrum.

Enligt polisen är det ”rapparen” som poserar med vapen i vit huvtröja. Bilden hittades i en mobiltelefon och användes som bevis i rätten.
Enligt polisen är det ”rapparen” som poserar med vapen i vit huvtröja. Bilden hittades i en mobiltelefon och användes som bevis i rätten. Foto: Polisen

Småbrotten bland de kriminella ungdomarna i Rinkeby utvecklas snart till grövre stölder och sommaren 2015 planeras en rånkupp mot Forex växlingskontor i Täby.

En av ungdomarna som är med är 19-årige ”Izzy”.

Den 22 juli genomför rånarna sin plan. Fyra män, iklädda mc-hjälmar, slår till mitt på dagen. En av dem är beväpnad med en automatkarbin. De befinner sig i lokalen i mindre än tre minuter men får med sig närmare två miljoner kronor.

En 16-åring skjuts ihjäl med flera skott vid en bensinmack i Bromma. Han en välkänd kriminell profil i Rinkeby. Han hyllas för att han ”gjorde sjusiffrigt redan som 16-åring”.

Annons

Rånet väcker ilska bland de av Izzys kompisar som inte fick vara med. De känner sig kränkta, förrådda – och snuvade på rånbytet.

Samma kväll, efter rånet, lurar de ut Izzy till ett skogsparti i Bromsten nära Rinkeby. De riktar sina vapen och trycker av. Grannar i området hör skotten som träffar i ryggen.

Izzy tar sig stapplande därifrån och lyckas larma om hjälp. Han transporteras till sjukhus men avlider.

Dagen efter kommer motdraget. En 16-åring skjuts ihjäl med flera skott vid en bensinmack i Bromma. Trots sin unga ålder är han en välkänd kriminell profil i Rinkeby. Han hyllas för att han ”gjorde sjusiffrigt redan som 16-åring”.

De två morden klyver kompisgänget.

Splittringen noteras av polisen och lokalsamhället. För att försöka ena ungdomarna och bromsa våldet genomförs en gemensam begravning för mordoffren.

Men kriget går inte att stoppa.

Izzys sympatisörer bildar grupperingen ”Shottaz”.

Motståndarsidan kallas snart för ”De fyras gäng” av polisen, och får snart namnet ”Dödspatrullen” i medierna.

Skjutningarna skapar oro i Rinkeby. Den 2 december 2016 rusar maskerade män in på Mynta Kafé med automatvapen. Två bröder dödas, en av dem kopplas till Shottaz. Blommorna som läggs utanför kaféet kastar någon i en papperskorg.

Annons
1/4

Dubbelmordet i december 2016. Två bröder sköts till döds inne på Mynta Kafé i Rinkeby.

Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT
2/4

Avspärrning i Rinkeby efter dubbelmodet. Polisen i norra Stockholm sattes under extrem press med flera mordfall.

Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT
3/4

Brottsplatsundersökning i kaféet.

Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT
4/4

Ljus och blommor fick inte ligga kvar länge på mordplatsen. Minnesplatsen vandaliserades och blommorna kastades.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

En efter en – Rinkeby ska rensas.

Den unge rapparen uttrycker sin sorg på Instagram. Under ett foto skriver han ”Ni är på en bättre plats nu mina bröder, saknar er och älskar er för alltid. Ni lämnade ett tomrum som aldrig går att fylla”.

Han avslutar med en hälsning som tydligt visar att han står på Shottaz sida.

Men han är också arg. I en av sina låtar rappar han:

”En efter en – Rinkeby ska rensas.”

SvD:s kartläggning har identifierat 20 unga män som ingår i grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen. Persongalleriet är inte heltäckande, lojaliteter skiftar och det är svårt att hänga med över tid. En trånande blick mot en flickvän kan vända vän till fiende. Inte heller polisen känner till alla i konfliktens utkanter.

Flera är dessutom bröder, eller har en bror som mördats, vilket har infekterat konflikten ytterligare.

Männen är idag mellan 17 och 24 år.

• De har tillsammans fällts för 330 brott, enligt belastningsregistret.

• Det handlar om narkotikabrott, grova vapenbrott, rån, misshandel och mord. En är dömd för grov våldtäkt.

Annons

• 16 av 20 är födda i Sverige, enligt Skatteverket.

Dödspatrullen består idag av en kärna med fyra män födda 1996 och 1997. Lokalt går de under sina smeknamn – Shobre, Talang, Musse och Makelele.

I en dom vittnar en polis: ”Dödspatrullen kontrollerar narkotikaflödet i Rinkeby och om någon okänd person säljer narkotika kan det bli konflikt”.

Alla fyra har genom åren fällts för bland annat narkotikabrott – men inga mord.

Vid ett tillfälle har polisspaningen mot dem pågått så länge att en spanare noterar i ett protokoll att han känner igen deras gångstil. Smala gestalter, ofta klädda i Gucci och Louis Vuitton, slitna jeans och guldkedjor.

Mordvågen satte polisen i norra Stockholm under extrem press. Gripanden gjordes, men det var svårt att säkra bevis. Vittnen ville inte prata.

– Vi såg alla dessa killar som dog, och det kunde inte fortsätta så, säger Mats Lindström, spaningsledare och utredningsledare inom specialinsatsen ”Team 2022”.

Konflikten mellan Shottaz och Dödspatrullen blev mycket viktig faktor bakom specialsatsningen, och där strategin är att sätta hårt tryck mot nyckelpersonerna inom gängen och deras narkotikaaffärer.

Annons

Mats Lindström blickar ner över ett A3-papper som är fullt av gröna post it-lappar med namnen på männen i SvD:s kartläggning.

Han lyfter en lapp och påpekar att personen befinner sig högre upp i hierarkin, skriver till ett namn, ett annat flyttas ned mot papperets botten.

– Det är viktigt att det blir rätt, säger han.

Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén

För flera av killarna har socialtjänsten noterat att ”alla resurser har tömts ut”.

I SvD:s kartläggning av de 20 unga männen framkommer att majoriteten, från unga år, har fått omfattande insatser från socialtjänsten. Få, om ens någon, har gått under samhällets radar.

• Hälften har varit omhändertagna enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Omhändertagandet har i regel skett runt 15-årsåldern, för att de har begått brott, anammat en kriminell livsstil och anses vara en fara för sig själva.

Annons

• 16 av 20 har fått påföljden ungdomsvård, vissa av dem i flera omgångar.

För flera av killarna har socialtjänsten noterat att ”alla resurser har tömts ut”.

En 19-årig man i Dödspatrullens mellanskikt omhändertogs enligt LVU som 15-åring. Den första polisanmälan gjordes när han var tio år, och han visade tidigt ett ”normbrytande beteende”.

”Socialtjänsten har anfört att man efter flera års intensivt men resultatlöst arbete för att hjälpa ungdomen nu anser sig ha prövat alla resurser”, står det i en utredning.

19-åringen har haft familjebehandling, terapi, ungdomspedagog, ungdomslots, HVB-placering, SIS-placering, och jourhemsplaceringar (som han avvikit från), program med motivationscoach, social insatsgrupp och skyddat boende.

Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén
Annons

Kärnan av Dödspatrullen har erbjudits en lång rad insatser, och tre av dem har stått under samhällets vård via LVU som unga tonåringar.

• 23-åringen, den äldste, ansågs ha ett bra stöd från sina föräldrar, men familjen tvingades agera efter att han huggit sin storebror i huvudet med en morakniv. Attacken skedde efter att brodern och mamman sökt upp honom på skolgården, vilket ska ha känts ”pinsamt”.

Vi såg liknande mönster när vi gjorde vår rapport, att det är ganska sällan som personerna går under radarn.

• En annan av killarna blev tidigt uppmärksammad av socialtjänsten. Man konstaterade när han var 15 år att han behövde ”alternativa nätverk utanför området”. Trots det skulle han senare få bo kvar i hemmet under sin LVU. Genom åren har han haft olika placeringar, heldygnsvård, öppenvård samt missbruksvård.

Ilskehantering, särskild kontaktperson, missbruksbedömningar, ungdomsbehandlare, stödpaket i hemmet. Listan över erbjudna insatser är lång för de 20 männen.

Polisen och forskaren Amir Rostami, som är en av författarna bakom en stor rapport om organiserad brottslighet och extremism från 2018, är inte förvånad över mängden insatser.

Annons

– Vi såg liknande mönster när vi gjorde vår rapport, att det är ganska sällan som personerna går under radarn. Särskilt när vi pratar om kriminella som ingår i mer eller mindre organiserade gäng i förorten.

Men vad är det egentligen för insatser om de inte har effekt?

– Det är en väldigt bra fråga. Det finns en risk att det blir en pinnjakt där det ser ut som om man gjort mängder med saker, utan att titta på vad den verkliga effekten blir. Jag tycker den här typen av kartläggning visar att vi i större utsträckning behöver mäta effekterna av våra insatser, säger Amir Rostami.

När en av killarna i Dödspatrullens krets var 16 år och placerad på SIS-hem fick han under en kort period på sommaren insatser i hemmet. En junikväll färdades han i hög fart på en lätt motorcykel på en gågata i Tensta när han kolliderade med en 13-årig flicka som kom gående. Krocken var så kraftig att flickan avled. Pojken dömdes för vållande till annans död och placerades på SIS-hem.

Polisens förundersökningar är fyllda av bilder på ungdomar som poserar med vapen. Ibland är det mycket svårt att identifiera dem.
Polisens förundersökningar är fyllda av bilder på ungdomar som poserar med vapen. Ibland är det mycket svårt att identifiera dem. Foto: Polisen
Annons

Amir Rostami är starkt kritisk till att det är möjligt att begå brott eller skada andra under pågående sociala insatser.

– Det säger sig självt att det inte ska vara så.

Samtidigt som en mobilkamera filmar urinerar angriparna på honom. ”Jag kommer skjuta dig om du reser dig upp”, säger en av männen.

Det är 2017 och rapparen, som sympatiserar med Shottaz-nätverket, fortsätter att skriva låtar om våldet. Han rappar om att hans ort blivit en kyrkogård:

”Jag sitter i mitt egna helvete och tänker på en vän. En nära vän till mig som gick och som aldrig kom hem”.

Han syftar på en av bröderna som mördades på Kafé Mynta.

”Minst 10 personer ska dö efter ditt mord. Gud är mitt vittne”.

Efter reklamen visas:
Polisens övervakningsfilm från pizzerian

Sedan händer det som gör att rapparen dras in i konflikten med full kraft. I augusti 2017 attackeras han av minst tre personer på öppen gata. Han blir omringad, slagen och tvingad ned på knä. Samtidigt som en mobilkamera filmar urinerar angriparna på honom.

”Jag kommer skjuta dig om du reser dig upp”, säger en av männen.

Filmen spreds snabbt på Snapchat. Vissa skrattade, men andra tog rapparen i försvar. Polisen riktade misstankarna mot Dödspatrullens kärna, och teorin var att rapparen hade irriterat männen i en av sina låtar.

Annons

Samtidigt som rapparen var på väg att bli en av de tyngre aktörerna inom Shottaz fick polisen sitt genombrott i insatserna mot Dödspatrullen. I slutet av 2017 gjordes ett tillslag mot en lägenhet i Sundbyberg där gänget förvarade närmare 30 kilo amfetamin och andra droger. Droghandeln visade sig vara mer omfattande än vad polisen tidigare hade trott.

Musse, som tillhör Dödspatrullens kärna, dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott till 7 år och 10 månaders fängelse i slutet av förra året.

De övriga misstänkta huvudaktörerna hade gömt sig i Spanien, och polisen befarade att de där deltog i storskalig knarkhandel. Men i början av 2019 slog spanska Guardia Civil till mot männen i Barcelona.

En kulsprutepistol hittades i en golvlucka i ett garage nära Tensta centrum i mars 2018. Vapnet misstänks tillhöra Dödspatrullen.
En kulsprutepistol hittades i en golvlucka i ett garage nära Tensta centrum i mars 2018. Vapnet misstänks tillhöra Dödspatrullen. Foto: Polisen

Nu är de tillbaka på svensk mark, häktade för bland annat smuggling, penningtvätt och narkotikabrott. Åtal är att vänta under våren, enligt utredaren.

Annons

– Vi har låst in kärnan i Dödspatrullen och andra personer som ligger dem nära. Samtidigt som vi jobbat mot Dödspatrullen så har man gjort insatser mot Shottaz och lyckades gripa och döma även dem för vapenbrott och narkotikabrott. Ett lagarbete, helt enkelt, säger Mats Lindström.

Det finns en utpräglad tystnadskultur där ingen pratar och bevisläget är ofta en utmaning.

Polisens specialsatsning i norra Stockholm har skördat framgångar. Av de 20 personer som ingår I SvD:s granskning är det bara fyra som idag är på fri fot.

Samtidigt har bara ett av de sju mord som polisen kopplar till konflikten klarats upp. I februari fastställde hovrätten domen mot en 17-åring som i januari 2018 klev in på en pizzeria i Rinkeby, beväpnad med en halvautomatisk pistol, och avrättade en man ur Shottaz-nätverket. Att han kunde fällas berodde delvis på att hans dna fanns på vapnet.

Ur övervakningsfilmen från mordet på pizzerian.
Ur övervakningsfilmen från mordet på pizzerian. Foto: Polisen
Annons

Pizzeriamordet skakade om polischefen Stephan Kiernan. Han leder arbetet inom Team 2022-insatsen, och när han får välja en händelse som berört honom särskilt, så blir det den.

– Det är en så ung gärningsman, född 2001, och ett sådant grovt våld. Att man går in och så kallt avrättar någon mitt på en pizzeria. Samtidigt som livet pågår där på torget som jag själv besökt massvis av gånger. Jag har väldigt svårt för den händelsen.

17-åringen, som rätten menar sålde narkotika åt Dödspatrullen, var enligt polisen ivrig att visa sin lojalitet genom att hämnas mot Shottaz.

Ibland har de inte någon större framtidstro, eller ser ens ett liv efter 20-årsåldern.

Är det ett misslyckande att inte fler är häktade eller åtalade för mord?

– På sätt och vis är det ju det, sen ska man komma ihåg att det är väldigt svårt att lösa de här brotten. Det finns en utpräglad tystnadskultur där ingen pratar och bevisläget är ofta en utmaning, säger Mats Lindström.

Poliser som SvD pratat med säger att det är oerhört svårt att ingripa mot grova brottslingar – som i flera fall är barn – och att det saknas riktlinjer och lagstiftning för unga tonåringar som skjuter ihjäl någon eller begår grova rån.

Annons
Stephan Kiernan, chef för polisens Team 2022, berördes starkt av mordet på pizzerian.
Stephan Kiernan, chef för polisens Team 2022, berördes starkt av mordet på pizzerian. Foto: Tomas Oneborg

Polischefen Stephan Kiernan säger att det ofta krävs något världsomvälvande för att få dem att lägga av.

– Ibland har de inte någon större framtidstro, eller ser ens ett liv efter 20-årsåldern. Att tänka att det bara är att låsa in dem innan det är för sent blir också fel, evidensen har visat att inlåsning på institution inte är det enda svaret.

Det finns flera exempel i granskningen där skolan har slagit larm till socialtjänsten om utåtagerande beteende eller hög frånvaro.

Rapparen anger på sin Facebook att han varit elev på Askebyskolan i Rinkeby. En grundskola där de äldsta är tolv år.

Mia Bungsmuhr Cox är skolans rektor, och hon känner inte igen rapparens namn eller någon annan i SvD:s kartläggning.

– Skolan är lite som en frizon från allt det här, men vi märker ju av skjutningarna på det sättet att barnen sörjer sina äldre bröder eller kusiner.

Annons
Mia Bungsmuhr Cox, rektor på Askebyskolan.
Mia Bungsmuhr Cox, rektor på Askebyskolan. Foto: Tomas Oneborg

Mia Bungsmuhr Cox tror starkt på att odla fram förebilder. Därför har man anställt elevassistenter eller vikarier som är från Rinkeby, och som jobbar extra för att finansiera sina lärarstudier.

– De här personerna har en lokal anknytning och inspirerar de yngre till att läsa vidare. De ger hopp om framtiden, säger hon.

Hon säger också att bostadssegregationen och framväxten av de utsatta områdena ligger till grund för den negativa utvecklingen, att det gått alldeles för långt.

Åh, nu blir du kändis Martin! Kom igen, posa!

Mia Bungsmuhr Cox beskriver en lugnare tillvaro på skolan med färre konflikter, och en socialtjänst som är på tårna.

Men samtidigt har gängvåldet krupit närmare. Bara hundra meter från skolbyggnaden, i ett garage, upptäckte polisen en vapengömma som kopplades till flera personer inom Shottaz. Bland annat hittades en östtysk automatkarbin av kalasjnikovtyp.

Annons
Garaget nära Askebyskolan i Rinkeby där polisen fann vapengömma.
Garaget nära Askebyskolan i Rinkeby där polisen fann vapengömma. Foto: Tomas Oneborg

På högstadiet Rinkebyskolan, som också har haft några av de kriminella killarna som elever, står rektorn Martin Malmberg vid ingången och blir fotograferad inför reportaget.

Några tjejer som sitter på en bänk och scrollar i sina telefoner, ropar ”Åh, nu blir du kändis Martin! Kom igen, posa!”.

Skapar man lyckosamma elever som går ut med fullständiga betyg och kommer in på gymnasiet minskar risken rejält tror jag.

Martin Malmberg har varit rektor i cirka 1,5 år och tycker att skolmiljön blivit klart bättre än för några år sedan. Elevantalet har krympt, vilket lett till färre bråk. Men ledningen brottas konstant med elevernas höga frånvaro.

– Man kan anställa tusen pedagoger eller stödpersoner, men det spelar ingen roll om eleverna inte kommer hit.

Annons

Nästan hälften av sistaårseleverna på Rinkebyskolan saknade gymnasiebehörighet till de nationella programmen förra året.

– Får man inte med sig alla så kan vi inte säga att vi lyckas, även om det börjar gå åt rätt håll för många skolor i Järva, säger Martin Malmborg.

Vad är viktigt för att ungdomarna inte ska hamna i kriminalitet?

– Eleverna måste känna att de lyckas, för skapar man lyckosamma elever som går ut med fullständiga betyg och kommer in på gymnasiet, så minskar risken rejält tror jag. Sedan har man väl aldrig någonsin, i något land, kunnat rädda alla, men det måste vara vår målsättning.

Martin Malmborg, rektor på Rinkebyskolan.
Martin Malmborg, rektor på Rinkebyskolan. Foto: Tomas Oneborg

Många av personerna SvD möter i reportaget är överens om vad den stora frågan är: Vad ska vi göra åt 12-åringarna som befinner sig i farozonen?

Annons

I en skrivelse till justitiedepartementet varnar rikspolischefen Anders Thornberg för ”tillväxten” – att ett 10-tal ungdomar står redo att kliva in i en gängkonstellationen så fort en person grips eller dödas.

”Även om fler grips, häktas och döms så minskar inte den grova brottsligheten. Tillväxt och återväxt i de kriminella miljöerna är ett av de grundläggande problemen”, skriver Thornberg.

Uttrycket ”brösta en fyra för att bli en 100-gubbe” betyder att man är villig att ta ett straff – fyra års slutenvård – för ett grovt brott, för att sedan bli helt inkluderad.

På rikspolischefens önskelista finns bland annat fler jourplatser, så att socialtjänsten får bättre möjlighet att flytta ungdomarna till annan plats, bort från gängens klor.

Dödspatrullens nätverk är ett bra exempel på tillväxtproblemet. I toppen av pyramiden finns fyra mycket farliga personer, sedan finns ett mellanskikt av åtta unga män, och på gatunivå är det nästan omöjligt att kartlägga alla.

Svansen av barn som vill klättra i nätverket används bland annat som knarkkurirer, det visar en dom från slutet på förra året. På Instagram skickar de meddelanden till varandra, nästan alltid med symbolerna ”100”, röda hjärtan och gröna pistoler. Kodspråk som vittnar om vilken gruppering man sympatiserar med.

Annons

Uttrycket bland ungdomarna i Järva om att ”brösta en fyra för att bli en 100-gubbe” betyder att man är villig att ta ett straff – fyra års slutenvård – för ett grovt brott, för att sedan bli helt inkluderad.

Emoji-språket i sociala medier när ungdomar i konflikten kommunicerar med varandra.
Emoji-språket i sociala medier när ungdomar i konflikten kommunicerar med varandra. Foto: Polisen

Så fort de är ute ur fängelset igen så kommer de tillbaka till en konflikt som lever.

De unga som är kvar på gatan när de äldre avtjänar sina straff håller konflikten bubblande. Och ju fler som kommer upp i brottsaktiv ålder, desto fler kommer vilja ha en bit av narkotikamarknaden. Det leder till ännu mer våld, varnar polisen.

Grannar, kusiner och bekanta tvingas välja sida, med pressen om att ta ställning eller riskera att dödas.

Finns det en oro att konflikten kommer att blossa upp igen?

– Ja, absolut. Så fort de är ute ur fängelset igen så kommer de tillbaka till en konflikt som lever, säger Mats Lindström.

Annons

Han pekar på ett av Shottaz-namnen på SvD:s personkarta som han har framför sig.

– Han där släpps om en vecka.

Är det bara våra som ska gå ner eller? Alla ska få smaka, vanliga människor. Vi är förbi att vara gulliga.

Det blir januari 2018. En lång och smal kille i grön Adidas-tröja har tagits till arresten i Solna.

På sig har han en särskilt motståndskraftig skyddsväst med plattor fram- och baktill. Det är rapparen – 23-åringen som har blivit en profil inom Shottaz – som polisen har plockat in tillsammans med flera andra i gänget.

I en telefonavlyssning har polisen hört dem prata om vapen. En av killarna är upprörd och säger att han inte bryr sig om ”vem som står i vägen”.

”Är det bara våra som ska gå ner eller? Alla ska få smaka, vanliga människor. Vi är förbi att vara gulliga. Vi har förlorat för många”.

Han pratar om Dödspatrullen, vad han vill göra med dem:

”Jag väntar tills dagen de kommer ut, jag är hela tiden på mina tår, jag har alltid gunnen med mig”.

”Jag och grabbarna är hungriga”.

1/3

Vapen och vapendelar som polisen beslagtagit i samband med konflikten.

Foto: Polisen
2/3
Foto: Polisen
3/3
Foto: Polisen

Står du i min väg, du begravs inom kort. Saker och ting har ändrats. Vi ska hämnas.

Den 29 juni 2018 fastställs straffet mot rapparen i Svea hovrätt, fyra års fängelse för grovt vapenbrott. En kalasjnikov som hittats i ett garage har kunnat knytas till honom.

I ett brev till en av förgrundsgestalterna inom Shottaz skriver rapparen:

”Jag avrundar här min kära bror. Kärlek. Respekt. Lojalitet. Shottaz for life”.

Som avslutning skickar han med några nya verser han skrivit för hand på ett A4-papper:

Står du i min väg, du begravs inom kort.

Saker och ting har ändrats.

Vi ska hämnas.

Rapparen skriver ”Shottaz for life” till sina vänner.
Rapparen skriver ”Shottaz for life” till sina vänner. Foto: Polisen

Enligt polisen är det ”rapparen” som poserar med vapen i vit huvtröja. Bilden hittades i en mobiltelefon och användes som bevis i rätten.

Foto: Polisen

Dubbelmordet i december 2016. Två bröder sköts till döds inne på Mynta Kafé i Rinkeby.

Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Avspärrning i Rinkeby efter dubbelmodet. Polisen i norra Stockholm sattes under extrem press med flera mordfall.

Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Brottsplatsundersökning i kaféet.

Foto: P-O Sännås/Aftonbladet/TT

Ljus och blommor fick inte ligga kvar länge på mordplatsen. Minnesplatsen vandaliserades och blommorna kastades.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Grafik: Thomas Molén

Grafik: Thomas Molén

Polisens förundersökningar är fyllda av bilder på ungdomar som poserar med vapen. Ibland är det mycket svårt att identifiera dem.

Foto: Polisen

En kulsprutepistol hittades i en golvlucka i ett garage nära Tensta centrum i mars 2018. Vapnet misstänks tillhöra Dödspatrullen.

Foto: Polisen

Ur övervakningsfilmen från mordet på pizzerian.

Foto: Polisen

Stephan Kiernan, chef för polisens Team 2022, berördes starkt av mordet på pizzerian.

Foto: Tomas Oneborg

Mia Bungsmuhr Cox, rektor på Askebyskolan.

Foto: Tomas Oneborg

Garaget nära Askebyskolan i Rinkeby där polisen fann vapengömma.

Foto: Tomas Oneborg

Martin Malmborg, rektor på Rinkebyskolan.

Foto: Tomas Oneborg

Emoji-språket i sociala medier när ungdomar i konflikten kommunicerar med varandra.

Foto: Polisen

Vapen och vapendelar som polisen beslagtagit i samband med konflikten.

Foto: Polisen
Foto: Polisen
Foto: Polisen

Rapparen skriver ”Shottaz for life” till sina vänner.

Foto: Polisen