Efter reklamen visas:
Vapnens Väg – Krylbo Topp

Gängkriminella beväpnas via svenska jaktbutiker

SvD GRANSKAR | Jägaren blev de kriminellas vapengrossist. Så hamnade nästan 300 skjutvapen från svenska jaktbutiker i den undre världen. Polisen varnar för allvarliga luckor i lagen.

Publicerad

Den 43-årige jägaren befann sig i badrummet när insatsstyrkan omringade familjens villa i en av Bergslagens bruksorter.

– Vad vill de? ropade han ut i hallen till sin fru.

När 43-åringen öppnade badrumsdörren möttes han av två poliser som ledde ut honom på gatan. Där väntade resten av insatsstyrkan med k-pistar, bombhundar och skyddsvästar.

Man har inte behövt åka till Balkan för att skaffa vapen.

Kriminalteknikerna hittade 33 gevär, elva pistoler och två handgranater i huset den morgonen för ett år sedan. I garaget fanns tillräckligt med dynamit för att ödelägga ett bostadskvarter.

Polisutredningen visar att 43-åringen köpt in över 300 skjutvapen med hjälp av sin vapenhandlarlicens, och sålt merparten av dem på svarta marknaden. Flera av vapnen har hittats i händerna på tungt kriminella.

SvD kan avslöja att det inte bara är insmugglade vapen som ligger bakom de kriminella nätverkens blodiga uppgörelser. Halvautomatiska pistoler och gevär för jakt- eller sportskytte hamnar också i händerna på brottslingar.

– Man har inte behövt åka till Balkan för att skaffa vapen. Allt man har behövt göra är att sätta sig på tåget till Krylbo, säger Christer Granberg vid polisens enhet för grova brott i Dalarna.

Stationssamhället Krylbo i Avesta kommun blev en central punkt när de försvunna vapnen spreds över landet.
Stationssamhället Krylbo i Avesta kommun blev en central punkt när de försvunna vapnen spreds över landet. Foto: Yvonne Åsell

Krylbo, hösten 2019.

Tretton järnvägsspår och ett nät av högspänningsledningar skär genom Krylbo. På ena sidan: det pampiga stationshuset med sitt mönstrade tak. På den andra: samhällets sista livsmedelsbutik där Coop-flaggorna vajar trasiga i vinden.

Annons

Butiken fungerar som postkontor för flera av byarna i trakten. Det var oftast hit som den 43-årige jägaren bad jaktbutikerna skicka vapenpaketen som han beställde till sina egna kunder.

1/2

”Det var ju en vanlig svensk tvåbarnspappa”, säger Heidar Hashemi som handlar på Coop med Reza Ahmadi.

Foto: Yvonne Åsell
2/2

”De flesta såldes väl till vanliga skyttar och jägare?” hoppas Stig Eriksson.

Foto: Yvonne Åsell

Polisen betraktar tillslaget mot honom som en av de största vapenhärvorna i modern tid.

Trots att 43-åringen dömdes till sju års fängelse för synnerligen grovt vapenbrott i somras har många i det lilla samhället svårt ta in vidden av affärerna.

Men polisutredningen tecknar en mörk bild av mannens verksamhet.

Järnvägsspåren skär genom Krylbo.
Järnvägsspåren skär genom Krylbo. Foto: Yvonne Åsell

Borlänge, sommaren 2018.

Den 36-årige mannen som hittades gömd under kläderna var efterlyst sedan två år tillbaka. Han var en narkotikasmugglare som lämnat landet efter flera gängrelaterade skottlossningar på öppen gata i Avesta. Polisen ville förhöra honom om mordförsöken och trodde att han fanns i Turkiet eller Iran.

Annons

Nu hittades han – i en garderob i Borlänge.

Den efterlyste 36-åringen hade 80 000 kronor i kontanter och en pistol med sig när han greps. I familjens olika lägenheter i närområdet hittades fem skjutvapen till.

Framför kriminalteknikerna låg till slut sex fabriksnya pistoler med bortslipade serienummer. Bara ett av vapnen gick att spåra. Glockpistolen hade sålts helt lagligt av en jakt- och sportskyttebutik i Nacka två månader tidigare.

Kvittot fanns kvar i butiken.

Det visade att pistolen sålts till 43-åringen i Krylbo under våren.

43-åringens vapen har spritts över stora delar av landet.
43-åringens vapen har spritts över stora delar av landet. Foto: Yvonne Åsell

Dalarna, sommaren 2019.

Rättegången mot den 43-årige jägaren och vapenhandlaren avslutades i Falu tingsrätt i somras, ett år efter razzian. Det är relativt ovanligt att traditionella jaktvapen används i grov brottslighet. Men polisutredningen visar hur lätt det är för kriminella att skaffa skjutvapen via jakt- och sportskyttebutiker.

Annons

Polisen hade beviljat 43-åringen en vapenhandlarlicens några år tidigare. Han drev då en byggfirma, men hade både jägarexamen och jaktlicenser.

Nu kunde han plötsligt starta ett vapenföretag och köpa loss 317 skjutvapen i 15 svenska jaktbutiker.

Alla vapen han köpte gick rakt ut på den svarta marknaden.

Kontrollkedjorna brast hela vägen, menar Christer Granberg vid polisen i Dalarna som utredde 43-åringens vapenaffärer.

– Hela systemet med vapenhandlarlicenser hänger på att vapenhandlaren är ärlig och fyller i sin vapenbok. Gör han inte det går vapnen inte att spåra, säger Christer Granberg.

Arbetslösheten är hög i Avesta kommun och Krylbo ger ett slitet och förfallet intryck.
Arbetslösheten är hög i Avesta kommun och Krylbo ger ett slitet och förfallet intryck. Foto: Yvonne Åsell

Alla vapenhandlare måste föra dagbok över sina affärer – den så kallade vapenboken. Den ska innehålla inköpsdatum och serienummer för varje inköpt vapen. Nya ägare ska noteras i liggaren. Licenspliktiga vapendelar som pipor och ljuddämpare hanteras på samma sätt.

Annons

Men sidorna för de tre senaste åren i 43-åringens vapenbok var blanka. Därför har bara en handfull av vapnen hittats. Resten – 289 skarpa skjutvapen – saknas fortfarande.

– Vill du veta vem som äger en bil behöver du bara slå i bilregistret. Då kan du följa den hela vägen tillbaka till fabriken. Men när vi pratar om vapen är det mycket svårare, säger Christer Granberg.

I förhören hävdade 43-åringen att han bara sålt till personer som lovat att de skulle ansöka om licens. Det trodde varken polisen eller domstolen på. Framförallt för att vapnen aldrig hittats. Dessutom saknas kvitton.

Finns det anledning att tro att vapnen har hamnat bland kriminella?

– Ja, det tror jag. Hade han haft ärliga köpare hade det väl kommit in licensansökningar, säger Christer Granberg.

Hur 43-åringens vapen spreds från bergslagen och hamnade i händerna på kriminella i resten av landet är fortfarande inte klarlagt.
Hur 43-åringens vapen spreds från bergslagen och hamnade i händerna på kriminella i resten av landet är fortfarande inte klarlagt. Foto: Yvonne Åsell
Annons

Stockholm, våren 2018.

En av pistolerna som 43-åringen köpte in hittades hos det kriminella nätverket Bandidos Stockholmsavdelning i april förra året. Det framgår av SvD:s genomgång av polisens vapenbeslag de senaste åren.

Vapnet – en sydafrikansk pistol av märket Vektor – beslagtogs vid en vapenrazzia i Skärholmen och låg gömd i en bil tillsammans med flera automatvapen.

Några månader senare upptäcktes även två av 43-åringens pistoler hos en rånare i Hallstahammar. Han hade släppts ur fängelset några dagar tidigare. Liknande beslag gjordes vid samma tid i Kristianstad och Märsta.

SvD:s granskning visar att Märstavapnet hade använts vid ett mordförsök i Tensta drygt en månad tidigare. Där skadades fyra människor vid en skottlossning på öppen gata.

Tillsammans med den tidigare nämnda pistolen från Borlänge har SvD identifierat sex kända vapen bara från 43-åringen, som återfunnits bland yrkeskriminella.

1/6

Ett stort antal skjutvapen hittades hemma hos 43-åringen vid polisens tillslag.

Foto: Polisen
2/6

I en utredning med koppling till Bandidos hittades en sydafrikansk pistol som hade sålts av jägaren, visar SvD:s granskning.

Foto: Polisen
3/6

Även sprängämnen, här dynamitstavar, påträffades vid husrannsakan.

Foto: Polisen
4/6

AR-15, en vapentyp som använts i skolskjutningar i USA, hittades i 43-åringens bil.

Foto: Polisen
5/6

Tec-22, vapnet på bilden låg laddat och klart på en hylla under 43-åringens arbetsbänk i villan.

Foto: Polisen
6/6

Diamondback DB15, 43-åringen säger att han inte minns vem han sålde det halvautomatiska vapnet till.

Foto: Polisen

Bergslagen, sommaren 2017.

Den 43-årige jägaren köpte i snitt ett vapen varannan dag under de 28 månader den svarta vapenhandeln pågick. Volymerna var långt större än vapenhandlarlicensen medgav. Betalningen skedde nästan alltid kontant.

Annons

Tillståndet lät honom lagra 13 gevär och en pistol åt gången. Men när han greps fanns 33 gevär och 11 pistoler i villan.

Utredningen visar att flera jaktbutiker borde ha förstått att 43-åringen höll för stora lager i sitt hem. Ändå var de beredda att fortsätta göra affärer med honom. Här är ett exempel:

I juli 2017 mejlar 43-åringen en sportskyttebutik i Skåne och ber att få köpa två nya Glockpistoler och en begagnad tävlingspistol. När butiken påpekar att det är två pistoler för mycket svarar 43-åringen:

”Du kan skicka dom olika datum.”

Beskedet från butiken:

”Jo det fungerar, men vi måste sätta en pistol på varje faktura.”

Jägaren brukade dessutom jobba extra i en av jaktbutikerna som han handlade med. Där fick han hjälp att beställa hem både gevär och pistoler. Men det var Glockpistoler som var 43-åringens favoritvapen, enligt polisutredningen.

På mindre än ett år köpte han 72 Glockpistoler från en jaktbutik i Stockholm. SvD:s genomgång av polisens utredningar visar att fler illegala vapenhandlare har utnyttjat samma butik när de skaffat vapen åt Sveriges kriminella.

Annons

Även det så kallade Skånenätverket, som SvD tidigare har berättat om, har handlat i Stockholmsbutiken. Då gällde det delar till pistoler. Nätverket hade samtidigt smugglat in över hundra Glockpistoler i landet 2014.

1/2

43-åringen hämtade ut vapenpaketen hos Coop i Krylbo. Ibland lånade han också adress av en vapenfirma i Borlänge. 289 skjutvapen hamnade på den svarta marknaden med hjälp av en 43-årig jägares vapenhandlarlicens.

Foto: Yvonne Åsell
2/2

289 skjutvapen hamnade på den svarta marknaden med hjälp av en 43-årig jägares vapenhandlarlicens.

Foto: Yvonne Åsell

De skånska vapensmugglarnas inköp var så stora att de skulle ha kunnat "täcka det gemensamma reservdelsbehovet för Försvarsmaktens, Tullverkets och Kustbevakningens alla Glock-pistoler i tjänstebruk” i fem hela år, enligt polisens vapenexperter på Nationellt Forensiskt Centrum, NFC.

Vapendelarna – sikten, korn och rekylfjädrar – är licensfria i Sverige. Men de stora volymerna borde ha fått handlaren att reagera, tycker poliserna som arbetade med utredningen.

– Handlaren borde ha frågat sig om det är rimligt att den här kunden hade över femtio lagliga Glockpistoler. Det är ganska enkel matematik tycker jag, säger kriminalinspektör Mats Johannesson som kartlade Skånenätverkets vapenaffärer.

Om smugglarnas inköp upptäckts hade de kunnat avslöjas tidigare.

– Det fanns så mycket information hos vapenhandlarna som vi inom polisen har missat i alla år, säger kriminalinspektör Birgitta Byström som också jobbade med utredningen.

Flera poliser som SvD har talat med anser att de svenska vapenlagarna är otillräckliga. Vapenhandlarna opererar i en laglig gråzon där myndigheterna saknar insyn, säger Christer Granberg i Dalarna:

– Det finns inget digitalt register. Allt är analogt. Vill jag kolla om en vapenhandlare uppe i Kalix har köpt ett vapen måste jag åka dit och be om att få titta i hans vapenbok.

Fotnot: 43-åringen har inte svarat på SvD:s intervjuförfrågan.

Stationssamhället Krylbo i Avesta kommun blev en central punkt när de försvunna vapnen spreds över landet.

Foto: Yvonne ÅsellBild 1 av 15

”Det var ju en vanlig svensk tvåbarnspappa”, säger Heidar Hashemi som handlar på Coop med Reza Ahmadi.

Foto: Yvonne ÅsellBild 2 av 15

”De flesta såldes väl till vanliga skyttar och jägare?” hoppas Stig Eriksson.

Foto: Yvonne ÅsellBild 3 av 15

Järnvägsspåren skär genom Krylbo.

Foto: Yvonne ÅsellBild 4 av 15

43-åringens vapen har spritts över stora delar av landet.

Foto: Yvonne ÅsellBild 5 av 15

Arbetslösheten är hög i Avesta kommun och Krylbo ger ett slitet och förfallet intryck.

Foto: Yvonne ÅsellBild 6 av 15

Hur 43-åringens vapen spreds från bergslagen och hamnade i händerna på kriminella i resten av landet är fortfarande inte klarlagt.

Foto: Yvonne ÅsellBild 7 av 15

Ett stort antal skjutvapen hittades hemma hos 43-åringen vid polisens tillslag.

Foto: PolisenBild 8 av 15

I en utredning med koppling till Bandidos hittades en sydafrikansk pistol som hade sålts av jägaren, visar SvD:s granskning.

Foto: PolisenBild 9 av 15

Även sprängämnen, här dynamitstavar, påträffades vid husrannsakan.

Foto: PolisenBild 10 av 15

AR-15, en vapentyp som använts i skolskjutningar i USA, hittades i 43-åringens bil.

Foto: PolisenBild 11 av 15

Tec-22, vapnet på bilden låg laddat och klart på en hylla under 43-åringens arbetsbänk i villan.

Foto: PolisenBild 12 av 15

Diamondback DB15, 43-åringen säger att han inte minns vem han sålde det halvautomatiska vapnet till.

Foto: PolisenBild 13 av 15

43-åringen hämtade ut vapenpaketen hos Coop i Krylbo. Ibland lånade han också adress av en vapenfirma i Borlänge. 289 skjutvapen hamnade på den svarta marknaden med hjälp av en 43-årig jägares vapenhandlarlicens.

Foto: Yvonne ÅsellBild 14 av 15

289 skjutvapen hamnade på den svarta marknaden med hjälp av en 43-årig jägares vapenhandlarlicens.

Foto: Yvonne ÅsellBild 15 av 15