Annons

”Går bara inte att förlåta” – Nobelprisen på 3 minuter

Olga Tokarczuk och Peter Handke.
Olga Tokarczuk och Peter Handke. Foto: TT

Olga Tokarczuk och Peter Handke tilldelas 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur. Men varför blev det två pris och varför just till dessa författare? SvD ger bakgrunden.

Under strecket
Publicerad

Olga Tokarczuk är en av Polens mest kända författare.

Foto: Matt Crossick/TT Bild 1 av 3

Peter Handke är en kontroversiell österrikisk författare.

Foto: Daniel Maurer Bild 2 av 3

Att det blev två Nobelpris i år har med Svenska Akademiens kris och skandalerna kring Jean-Claude Arnault att göra.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 3 av 3

Olga Tokarczuk är en av Polens mest kända författare.

Foto: Matt Crossick/TT Bild 1 av 1

Vilka fick Nobelpriset i litteratur för 2018 och 2019 och varför?

Olga Tokarczuk, Polen, är 2018 års pristagare.

Svenska Akademiens motivering lyder: ”För en berättarkonst som med encyklopedisk lust gestaltar gränsöverskridandet som livsform.”

Peter Handke, Österrike, är 2019 års pristagare.

Svenska Akademiens motivering lyder: ”För ett inflytelserikt författarskap som med stor språkkonst har utforskat periferin och människans konkreta erfarenhet.”

Olga Tokarczuk är en av Polens mest kända författare.
Olga Tokarczuk är en av Polens mest kända författare. Foto: Matt Crossick/TT

Vilka är dessa författare?

Olga Tokarczuk, född 1962, är en av Polens mest kända författare och mycket uppskattad av både kritiker och läsare, såväl i hemlandet som internationellt. Hon skriver poesi, noveller och romaner med kulturell mångfald, förflyttningar och gränser som stora teman. Den närapå tusen sidor långa romanen ”Jakobsböckerna”, som handlar om en judisk sekt på 1700-talet, anses vara hennes storverk. I hemlandet är hon kontroversiell efter att ha uppmanat Polen att göra upp med sin delaktighet i morden på polska judar under andra världskriget.

Den 76-årige österrikaren Peter Handke är först och främst romanförfattare, men har även vunnit Guldpalmen som regissör för filmen ”Den vänsterhänta kvinnan” (1978). Likt sin landsman Thomas Bernhard är Handke något av en dysterkvist. Moderns självmord skildrades i kortromanen ”Berättelse om ett liv”, medan styvfaderns alkoholism också anses ha präglat författarskapet. Handke är en kontroversiell person. Det är framförallt hans ställningstaganden för serberna i det jugoslaviska inbördeskriget och hans hyllningstal vid Slobodan Milošević begravning som har väckt anstöt.

Annons
Annons

Peter Handke är en kontroversiell österrikisk författare.

Foto: Daniel Maurer Bild 1 av 2

Att det blev två Nobelpris i år har med Svenska Akademiens kris och skandalerna kring Jean-Claude Arnault att göra.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2
Peter Handke är en kontroversiell österrikisk författare.
Peter Handke är en kontroversiell österrikisk författare. Foto: Daniel Maurer

Vilka är reaktionerna på valet av Peter Handke?

Den norske författaren och dramatikern Jon Fosse lanserade Handke som en värdig pristagare redan för några år sedan. Den kritikerhyllade författarens stilistiska förmåga är relativt oomtvistad; hans politiska kontroverser har dock väckt starka reaktioner. ”Det går bara inte att förlåta det han har gjort,” sa litteraturkritikern Ingrid Elam i SVT:s ”Nobelstudio” när priset tillkännagavs. Vlora Çitaku, Kosovos ambassadör i USA, instämmer i kritiken. "Ett skamligt beslut," dundrar han på Twitter.

Men tongångarna är inte enbart negativa. Aftonbladets förra kulturchef Åsa Linderborg kallar valen av såväl Handke som Tokarczuk "rätt modiga", och Karl Ove Knausgård, som länge ansett att Handke bör få priset, var positivt överraskad. "Det här är ju helt fantastiskt," sa Knausgård till norska dagstidningen Verdens Gang.

Vilka är reaktionerna på valet av Olga Tokarczuk?

Reaktionerna har varit övervägande positiva vad gäller Olga Tokarzcuk som pristagare. ”Olga Tokarczuks stora verk 'Jakobsböckerna' är en fantastiskt berättelse”, anser SvD:s kulturchef Lisa Irenius. ”Ett oklanderligt föredöme”, menar DN:s kulturchef Björn Wiman. ”Djärvt och framsynt”, säger författaren Agneta Pleijel.

Den kritik som kan uppfattas är att Tokarzcuk, liksom Handke, är europé.

Att det blev två Nobelpris i år har med Svenska Akademiens kris och skandalerna kring Jean-Claude Arnault att göra.
Att det blev två Nobelpris i år har med Svenska Akademiens kris och skandalerna kring Jean-Claude Arnault att göra. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Varför är det två pris i år?

Förra årets Nobelpris i litteratur ställdes in som en direkt följd av den djupa kris som Svenska Akademien befann sig i, vilken bottnade i Akademiens kopplingar till den så kallade kulturprofilen, Jean-Claude Arnault.

Efter flera avhopp och en djup splittring inom Akademien beslutade Nobelstiftelsen att inget pris skulle delas ut 2018. I mars 2019 meddelades att man i år i stället skulle dela ut två pris.

Efter reklamen visas:
Lisa Irenius: "Författarna får ge sin prestige till prisets anseende"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons