Annons

Går vidare med språkkrav för försörjningsstöd

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Personer med bristfälliga svenskkunskaper kan i framtiden behöva delta i språkutbildning för att få försörjningsstöd. Det vill regeringen, som har skickat ett lagförslag på remiss.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår att socialtjänstlagen ska ändras så att den som söker ekonomiskt bistånd ska delta i språkträning eller SFI-undervisning om myndigheter bedömer att det behövs.

–  Ska man försörja sig själv långsiktigt så behöver man ett arbete. Och ska man komma in på arbetsmarknaden så behövs kunskaper i svenska, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– Därför är det rimligt att ställa krav på att man deltar i grundläggande utbildning i svenska för att få försörjningsstöd, fortsätter hon.

Socialdemokraterna gick till val på språkkrav för försörjningsstöd. Förslaget nämns även i 73-punktsuppgörelsen mellan S, MP, C och L, och regeringen går nu alltså vidare med det.

Redan i dag ställer flera kommuner olika former av krav på aktiviteter för att få försörjningsstöd på grund av arbetslöshet. Tanken med lagförslaget är att samma regler ska gälla i hela landet.

– I en del kommuner fungerar detta, i andra är det otydligt. Vår ambition är att det ska bli lika, säger Lena Hallengren.

Lena Hallengren säger att tanken inte är att införa någon form av språktest för att få försörjningsstöd.

– Utgångspunkten är att det ska vara ett en plikt att gå i språkträning om man bedömer att språkkunskaperna är bristfälliga.

– Försörjningsstöd ska ju bara vara något tillfälligt. På sikt måste man hitta förutsättningar och möjligheter till egen försörjning, då är språket helt nödvändigt.

Hur många personer skulle kravet beröra?

– Vi har inte gjort någon uppskattning av det, säger Lena Hallengren.

Remissen går ut 27 mars och regeringen hoppas att lagen ska träda i kraft 2021.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons