Annons

”Slaktaren” Gardell: Jag älskar att investera i Sverige

Sommarlovet får vänta för Christer Gardell. I det tysta håller hans fond, Cevian Capital, på att ta investera i två nya storbolag. Om Telia är ett av bolagen låter han vara osagt. Samtidigt har Gardell fullt upp med Ericsson där han oväntat hyllar en aktör som arbetat i det dolda.

Under strecket
Publicerad

Sommarlovet får vänta för Christer Gardell.

Foto: Malin Hoelstad
Foto: Malin Hoelstad

Sommarlovet får vänta för Christer Gardell.

Foto: Malin Hoelstad
Sommarlovet får vänta för Christer Gardell.
Sommarlovet får vänta för Christer Gardell. Foto: Malin Hoelstad

Det är fredag eftermiddag när SvD träffar Sveriges just nu hetaste näringslivsprofil. Innan intervjun tar fart nämner han att uppmärksamheten blivit stor efter intåget i Wallenbergkontrollerade Ericsson. Christer Gardell läser rubriken från nyhetsbyrån Bloomberg högt: ”Swedens most powerful family gets ready for a fight with the butcher”.

Det är familjen Wallenberg och investmentbolaget Investor som pekas ut som Sveriges mäktigaste. ”The butcher”, slaktaren, som Wallenberg ska slåss med är Christer Gardell.

Christer Gardell konstaterar att beskrivningen som slaktare dyker upp då och då. Visst har han bidragit till att flera bolag delats upp och fokuserats. Men erfarenheterna av uppdelning har uteslutande varit positiva, menar Christer Gardell.

Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad

I Cevians senaste investering, Ericsson, tillbakavisar han dock varje tanke på en uppdelning. Det är en tydlig skillnad mot den linje han drivit publikt i ABB och Volvo. Den här gången vill han istället uppmärksamma de svenska ingenjörernas hårda kamp mot den tidigare ledningen. Kampen att behålla Ericsson svenskt.

− Om man tittar på vad som hänt i Ericsson så har de fackliga representanterna varit de som drivit förändringen. Det ska ingenjörsfacket ha all heder för, säger Christer Gardell.

Foto: Malin Hoelstad

Behövs en stor svensk verksamhet?

− Ja, man behöver ha en ordentlig verksamhet i Sverige. Jag tror det är viktigt med det svenska ursprunget och den svenska kärnan, säger Christer Gardell.

Cevian har tittat på Ericsson i flera år men avvaktat. Hur ska ni göra för att vända Ericsson?

− Det här är en av de svårare investeringarna vi har med tanke på tekniknivån i bolaget. Vi tror att kärnan i bolaget, nätverksaffären, att där finns det en potential. Men det har de senare åren blivit en yvighet i bolaget – fokus har suddats ut säger Christer Gardell och fortsätter:

− Vi tror att jobbet i Ericsson ligger mycket på att fokusera och förenkla organisationen där det blir tydligare lönsamhetsansvar och kostnaderna anpassas och hamnar på rätt ställe. Vi tror att när jobbet väl görs så finns en bra potential i aktien. Jag uppfattar det som att det är den väg som Börje Ekholm (Ericssons nya vd reds anm) stakat in på. Men det kommer säkert ta ett par år, fortsätter han.

Annons
Annons

Christer Gardell har nu tagit plats i valberedningen och har siktet inställt på en styrelseplats. Efter fjolårets haveri i Ericsson fick vd Hans Vestberg hastigt lämna och en redan usel aktiekursutveckling förvärrades av fortsatt dåliga resultat. Även ordförande Leif Johansson har varit ifrågasatt. Han spås tvingas släppa ordförandeklubban till nästa stämma.

De senaste årens starka konjunktur och börsfesten förra året fick Cevians portfölj att lyfta nära 20 procent. Det är ingen vild gissning att flera av innehaven därmed nått eller är nära ”all time high” och är på väg att säljas. Det är en bild som Christer Gardell bekräftar.

− Vi håller på att avyttra några positioner, vilka vill jag inte gå in på.

Försäljningarna är ingen avveckling för samtidigt ska fonden fyllas på med nya investeringar, likt den senaste i Ericsson. Christer Gardell berättar att Cevian redan är inne i ett par nya affärer som inte annonserats publikt än.

− Vi bygger just nu positioner i två nya bolag, avslöjar han.

SvD får ingen ledtråd om det är fler svenska bolag som Christer Gardell har siktat in sig på.

De senaste investeringarna som Cevian gjort har haft en svensk anknytning, först ABB och nu senast i Ericsson. Så sent som i september 2016 så avfärdade Christer Gardell aktieköp i Ericsson. ”Det är för dyrt” förklarade han då. Ett halvår senare är han näst största ägare i telekomjätten.

Har du lätt för att ändra åsikt?

− Jag kan byta åsikt. Om jag får fakta som leder till en annan slutsats så har jag inga problem att göra det, säger Christer Gardell.

För drygt ett år sedan bekräftade Christer Gardell att Cevian analyserat Telia men att risken var för hög. Christer Gardell känner Telia väl och har handskats med storägaren svenska staten förr. Cevian investerade i bolaget 2006 och efter en ommöblering i styrelsen och utdelning av kassan i mångmiljardklassen tackade fonden för sig med en stor vinst. Men Telia har inte lämnat Cevians radar. Tidigare i år kommenterade han i norsk media att Telia borde slås ihop med Telenor.

Du har tidigare ratat börsjätten Telia som för dyr, är Telia fortfarande för dyrt att gå in i?

− Det kommenterar jag inte.

Så mycket mer svar får SvD inte på frågorna om vilka bolag det är som Gardell har siktat in sig på. Svenska bolag verkar dock ligga honom varmt om hjärtat just nu.

– Jag älskar att investera i Sverige, slår han fast.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons