Annons

Gardell dömer ut argument om Telia: ”Trams”

En försäljning av statens aktier i Telia kan få ”allvarliga konsekvenser” för Sveriges säkerhet, larmade försvaret nyligen. Men nu går den tidigare storägaren och fondaktivisten Christer Gardell till motangrepp mot den beskrivningen. ”Det är bara trams”, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Cevian Capitals grundare Christer Gardell.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Cevian Capitals grundare Christer Gardell.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Cevian Capitals grundare Christer Gardell.
Cevian Capitals grundare Christer Gardell. Foto: Tomas Oneborg

Relationen mellan Telia och största ägaren svenska staten är ansträngd sedan Telias ledning valt att gå vidare med det kritiserade köpet av TV4. Konflikten trappades upp sedan ordförande Marie Ehrling och vd Johan Dennelind i förra veckan skrev en debattartikel i Dagens Industri på temat att ”Statens ägarandel i Telia gör inte Sverige säkrare”.

I texten framgår att Telialedningen helt går emot näringsminister Ibrahim Baylan, försvarsministern Peter Hultqvist och försvarsmaktens uppfattning att säkerhetspolitiska aspekter kräver ett fortsatt statligt ägande.

Nu ger sig Telias tidigare storägare Cevian och Christer Gardell in i debatten – och ger stöd till Teliatopparna.

– Jag förstår inte vad 37 procents ägande ger för skydd. Någon kan ju lägga ett bud som är villkorat av minst 50 procents ägande. Som Old Mutual gjorde när de köpte Skandia, säger Christer Gardell.

Annons
Annons

– Därefter kan en köpare till exempel byta ut hela styrelsen utan att ta hänsyn till vad staten tycker och tänker, fortsätter han.

Christer Gardell påpekar att staten i dag inte har något mandat att öka sitt ägande i Telia i en sådan situation.

– Telia är vidöppet. Om staten ska försvara sig eller öka sitt innehav tvingas staten att lägga ett bud på hela bolaget. Det skulle kosta skattebetalarna ett par hundra miljarder och få Nuonaffären att blekna i jämförelse, säger han.

I ett yttrande från försvarsmakten i början av mars, som Dagens Industri rapporterat om, står det att en försäljning av statens ägarandel, helt eller delvis, kan få ”allvarliga konsekvenser för verksamheter som är betydande för Sveriges säkerhet”.

Men den slutsatsen avfärdar Christer Gardell helt.

– Försvaret får väl lösa sitt avtalsvägen. Statens 37-procentiga ägande har ju ingenting med det att göra. Det är bara trams, säger han.

I förra veckan slog riksdagen fast att regeringen ska göra utvärdera en försäljning av Telia. Man ska göra en grundlig konsekvensanalys som beaktar de säkerhetspolitiska aspekterna och att staten säkerställer ett fortsatt inflytande över säkerhetskänslig infrastruktur.

Beskedet fick näringsminister Ibrahim Baylan att gå i taket.

– Att man skulle gå emot både försvarsmakten och ett enigt försvarsutskott och avyttra Telia när vi vet att det innebär säkerhetsrisker och tveksamheter kring nationella säkerhetsintressen, det förvånar mig att Moderaterna bidrar till detta, sa han till TT.

De system som är känsliga från en säkerhetsaspekt i Telia är bland annat SGSI, ett intranät skiljt från internet för säker och krypterad kommunikation mellan myndigheter i Sverige och i Europa.

Annons
Annons

Telia är också delaktigt i radiokommunikationssystemet för effektiv ledning (Rakel) med 72 000 abonnenter med ansvar inom allmän ordning, säkerhet, energi, hälsa och försvar. De aktieanalytiker som SvD talat med uppger att det kan finnas en övertro på de säkerhetspolitiska tillgångar som finns i Telia.

– Tiden har sannolikt sprungit ifrån de här systemen. Vill man ha ett försvar i toppklass så krävs den senaste tekniken, det är tjänster som försvarsmakten bör upphandla och inte förlita sig på att ska Telia tar ansvar för, säger en aktieanalytiker som vill vara anonym.

I början av 2016 utvärderade Cevian möjligheten att gå in i Telia igen, men Christer Gardell avfärdade investeringen då aktien var för ”dyr”. Men Cevian har tidigare varit storägare i mobiljätten. Hösten 2006 började Cevian köpa in sig i Telia. Fyra år senare när aktien låg runt 53 kronor sålde fonden sina aktier och gjorde en vinst på uppskattningsvis 2 miljarder, enligt Fokus.

Som högst nådde kursen 56 kronor, sedan dess har utvecklingen varit minst sagt skral och aktien handlas nu till 42 kronor. Vilket betyder att Telia haft sämst kursutveckling bland de nordiska konkurrenterna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons