Annons

Gardell hann ut från Danske Bank just innan skandalen

Christer Gardell var storägare i Danske Bank när den interna visselblåsaren larmade om penningtvättshärvan i den estniska verksamheten 2013. Gardell förnekar att han fick information om skandalen då. Hans parhäst, Lars Förberg, satt i bankens styrelse när affären briserade.

Under strecket
Publicerad

Christer Gardell.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1

Christer Gardell.

Foto: Tomas OneborgBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2018-09-05 05:52 danske bank

Skandalen kring penningtvätt i Danske Bank kan bli besvärande för finansmannen Christer Gardell. I sex år, från 2011–2017, var han aktieägare via sin fond Cevian Capital, under flera år var fonden bankens näst största ägare, efter danska rederijätten Maersk.

Från 2013 hade Cevian plats i bankens styrelse genom Lars Förberg.

– Jag hade självklart hellre varit utan den, är Christer Gardells korta svar på frågan om härvan är ett bekymmer för Cevian.

Lars Förberg vill inte uttala sig, vare sig om hans eventuella ansvar eller om han är nöjd med sin insats i styrelsen.

”Som du vet kan jag inte kommentera det som diskuterats i styrelserummet,” skriver Lars Förberg i ett meddelande till SvD.

Christer Gardell.
Christer Gardell. Foto: Tomas Oneborg

Christer Gardells fond Cevian Capital var djupt involverad i Danske Bank just under de år som affären briserade internt.

Annons
Annons

Christer Gardell är besviken på Danske Banks inblandning i skandalen, som fått börskursen att falla brant det senaste året, ner 27 procent. Men finansmannen säger att fondens försäljning av sina sista aktier i banken i november 2017, bara ett halvår efter att danska medier hade börjat rapportera om den, inte berodde på avslöjandena i Estland.

– Vi hade ägt Danske Bank i sex år och det stora förbättringsarbetet hade närmast sig slutet – bankens lönsamhet hade stärkts och nått konkurrenternas nivåer, säger Christer Gardell.

Han förnekar också att han hade någon information om penningtvättshärvan i förväg.

– Jag blev informerad via ett pressmeddelande som gick ut till allmänheten i mars 2016.

Men faktum kvarstår att Christer Gardells fond Cevian Capital var djupt involverad i Danske Bank just under de år som affären briserade internt.

Misstankarna går ut på att bland annat ryska kriminella nätverk har använt den estniska bankverksamhet som tvättmaskin för svarta pengar under åren 2010–2015. Enligt obekräftade uppgifter i Financial Times i måndags handlar det om gigantiska belopp – transaktioner till ett värde av drygt 270 miljarder kronor enbart under 2013.

En dansk brottsundersökning inleddes för några veckor sedan. En liknande förundersökning är påbörjad i Estland. I våras kom danska finansinspektionen med svidande kritik mot bankens långsamma hantering av visselblåsarens larm.

Kritiken framfördes i en rapport som nu är offentlig. I rapporten slår danska finansinspektionen fast att styrelsen i banken i oktober 2014 fått information om att det behövs omedelbara förbättringar när det gäller hantering av ärenden kring penningtvätt i Estland.

Annons
Annons

Vidare får styrelsen, där Cevians Lars Förberg är ledamot, information om att finansinspektionen i Estland har levererat hård kritik mot bankens rutiner kring penningtvätt. I styrelsen sitter även sedan 2014 Rolv Erik Ryssdal, koncernchef för norska Schibsted, som bland annat äger SvD.

Trots flera varningssignaler tar det ytterligare ett helt år innan banken stänger samtliga misstänkta konton, enligt danska finansinspektionen. Tillsynsmyndigheten beslutade i samband med sin utredning i maj i år att Danske Bank ska avsätta 5 miljarder danska kronor för framtida böter kopplade till härvan.

Danske Banks vd Thomas Borgen har senare bett om ursäkt för att banken inte reagerade snabbare kring penningtvättshärvan.

Christer Gardell är fåordig när det gäller Cevians agerande.

Faller nåt ansvar på er, att Cevian inte reagerade snabbare i styrelsen?

– Jag avvaktar bankens pågående utredning som bör ge mer information, säger Gardell och hänvisar till den stora oberoende rapport som Danske Bank har låtit göra och som kommer att presenteras inom de närmaste veckorna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons