Annons

Gardell lockad: ”Tjänstefel att inte titta på H&M”

Fallande aktiekurs och gamla dyra strukturer som inte hänger med när kunderna svängar om mot näthandeln. Då ser Christer Gardell möjligheter i Hennes & Mauritz. ”Nästan tjänstefel av mig att inte titta på det”, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Finansmannen Christer Gardell.

Foto: Carl Bredberg
Efter reklamen visas:
Christer Gardell: Det vore tjänstefel av mig att inte titta på H&M

Aktiekursen har rasat närmare 40 procent på bara ett års tid till 123 kronor. Och som om inte det vore illa nog tycks analytikerhusen stundom tävla om att sänka sina rekommendationer allra mest. I slutet av förra veckan petade Société Générale ut en riktkurs för H&M-aktien till 91 kronor.

Christer Gardell, ägare i aktivistfonden Cevian Capital, har sin bild klar om vad som är klädjättens problem.

– Man ska vara försiktig med att dra för generella slutsatser. Men vissa bolag drabbas alltid av strukturella förändringar och H&M är ett sådant bolag. Strategin har varit att öppna nya fysiska butiker i kanonlägen och fylla med kläder och sälja som bara tusen. Den här modellen har ju utmanats av e-handeln. Det är enklare att köpa på nätet, säger han och fortsätter.

Bolaget har det svårt och har inte hittat tempot i förändringstakt som sker.

–H&M:s problem är att de sitter fast i dyra gamla strukturer samtidigt som kunderna vill handla på andra sätt. Förändringen sker i en takt som är svårbedömd. Bolaget har det svårt och har inte hittat tempot i förändringstakt som sker, säger han i en intervju med SvD:s Ekonomistudion.

Annons
Annons

Finansmannen Christer Gardell.

Foto: Carl Bredberg
Finansmannen Christer Gardell.
Finansmannen Christer Gardell. Foto: Carl Bredberg

Enligt Christer Gardell är H&M låst i en affärsmodell med två parallella affärssystem, vilket leder till de problem som marknaden har kunnat se under den senaste tiden.

Han betonar samtidigt att H&M är inte ensamma om att pressas av förändrade köpmönster och en dyr företagsstruktur – klädbranschen har ett generellt problem i att de inte vet hur marknaden kommer förändras.

– De har svårt att att se i vilken takt förändringarna kommer och hur de ska hantera den gama dyra strukturen. Den måste monteras ned över tid, säger Gardell.

Med bakgrund av problemen i företaget så har storägaren Stefan Persson storköpt aktier för mångmiljardbelopp – något som resulterat i att det nu spekulerats i att H&M på sikt eventuellt väljer att lämna börsen. Stefan Persson med familj äger cirka 73 procent av aktierna.

Det är klart att när det är ett så pass stort bolag som H&M, då vore det nästan tjänstefel av mig att inte titta på det.

Är H&M på väg bort från börsen?

– Det bygger på att Stefan Persson måste köpa bort aktierna från existerande aktieägare. Det är en lång process och en dyr process som i slutändan kommer att kräva ett bud. Jag har ingen aning om de har de pengarna, säger Christer Gardell.

Lockar H&M?

– Vår investeringsmodell bygger på att där det sker problem och där det krävs förändringar, där blir vi intresserade och där tittar vi alltid. Så det är klart att när det är ett så pass stort bolag som H&M, då vore det nästan tjänstefel av mig att inte titta på det.

Christer Gardell ser dock en osäkerhet i hur den strukturella förändringen som sker kommer att hanteras eller pareras av H&M. Värderingsspannet blir helt enkelt för brett med en nedsida som är större än vad som kan accepteras, anser han.

– Det är för riskfyllt och inte lätt att se vad man skulle kunna gå in och göra i H&M, säger Christer Gardell.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons