Annons

Gardell om striden: ”Stor uppsida för Ericsson”

Donald Trumps ”nationella nödläge” kan innebära guldläge för Ericsson, långt mer än marknaden har insett – även om Kina vidtar motåtgärder. Det menar bolagets storägare Christer Gardell.

Under strecket

Ceviangrundaren Christer Gardell med Ericssons ordförande Ronnie Leten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Ceviangrundaren Christer Gardell med Ericssons ordförande Ronnie Leten.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Ceviangrundaren Christer Gardell med Ericssons ordförande Ronnie Leten.
Ceviangrundaren Christer Gardell med Ericssons ordförande Ronnie Leten. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Beskedet att USA:s president Donald Trump förbjuder amerikanska bolag att importera utrustning från bolag som är att anse som ett säkerhetshot mot USA har fått Huawei att ryta till ordentligt.

"Obefogade inskränkningar bryter mot Huaweis rättigheter och väcker andra allvarliga juridiska frågor", skriver bolaget i en kommuniké.

Och medan Huawei ses som måltavlan för Trump, och därmed kan stängas ute från än fler affärer, kan Ericsson tälja guld. Aktien har redan stigit på Trumps uttalande – men det finns mer att hämta. Det menar Christer Gardell, grundare och partner till Cevian som är största ägare i Ericsson, sett till kapitalet.

– Det pågår diskussioner om att stänga ute kineserna i en lång rad länder runt om i världen, särskilt i Europa. Det skulle innebära en betydande uppsida som inte finns med i analytikernas prognoser idag, säger han till SvD.

Annons
Annons

Huawei och konkurrenten ZTE, även det kinesiskt, har 42 procents marknadsandel i Europa och Christer Gardell menar att Ericsson med sin starka portfölj är bäst positionerad att öka sin andel om/när kinesiska leverantörer stängs ute.

Redan efter beskedet att även Australien och Nya Zeeland ställer sig bakom det amerikanska beslutet och också stänger dörren för kinesiska leverantörer, pekades Ericsson ut av analytiker som en vinnare av konflikten.

Även analytiker ser tydliga möjligheter för Ericsson i sammanhanget.

– Ericsson tjänar åtminstone kortsiktigt på att Huawei blir utestängda från viktiga högmarginalsgeografier, konstaterar Daniel Djurberg, analytiker på Handelsbanken.

Det kinesiska bolagets framfart har tidigare kostat på för Ericsson, men också för branschtrean Nokia. Sänkta marginaler och vass teknik har satt press på Ericssons lönsamhet. Men det upptrappade politiska tonläget mot Huawei sedan i höstas ger Ericsson vind i seglen.

– På kort sikt gynnar det Ericsson och Nokia, på lite sikt öppnar det för Samsung att flytta fram sina positioner. Debatten leder sannolikt redan nu till att de vinner fler kontrakt än tidigare, konstaterar Stefan Gauffin, operatörsanalytiker på DNB.

Stefan Gauffin pekar på att det är en svår balansgång för operatörerna just nu. Huawei har fungerat som en bra prispressare i upphandlingarna av telekomutrustning och snart är det dags för de flesta operatörerna att börja planera för 5G.

– Det sista operatörerna vill ha nu är ett förbud. Det skulle leda till ökade kostnader för 5G. Så länge Huawei är med så kommer kostnaden kunna hållas nere, menar han.

Annons
Annons

I Sverige finns ännu inga liknande åtgärder mot Huawei, även om digitaliseringsminister Anders Ygeman vill kunna stoppa företag som inte uppfyller säkerhetskraven inför 5G-utrullningen i Sverige. Men han har inte velat ge exempel på telekomleverantörer som kan portas.

Frågan är också vad som händer med de mobilnät främst inom 4G som idag är levererade av och sköts av Huawei globalt och i Sverige.

I samband med att operatörerna nu är igång och handlar upp 5G, väntas de också byta ut delar av sina gamla nätverk som är levererade av Huawei.

Telenor var först i Norden med att välja Huawei som 4G-leverantör i Norge. Även svenska Telia är en stor användare av Huaweis system, i synnerhet i Norge och Finland, visar SvD:s kartläggning.

För tio år sedan fick Huawei kontraktet för att bygga Telenors och Tele 2:s 4G-nät i Sverige – en stor seger för bolaget. Och det var priset som avgjorde.

Men nu ökar pressen på att Huawei ska bytas ut som leverantör. Telenor har nyligen upphandlat uppdateringen av delar av sina svenska nät, och valt Ericsson och Nokia. Nyligen förlorade Huawei också sitt 4G-kontrakt med Danmarks största operatör, TDC. I upphandlingen av 5G passade TDC på att handla upp tjänster för 4G då Huaweis sexåriga kontrakt löper ut vid årsskiftet. Ny strategisk partner till TDC blev Ericsson för båda teknikerna, och Huawei blev lottlöst.

Danmarks energiminister Lars Christian Lilleholt fokuserade på säkerhetsfrågor i samband med att han presenterade den danska regeringens 5G-strategi tidigare i år. Men inte heller han var beredd att nämna Huawei vid namn.

Det finns också en osäkerhet kring hur kinesiska operatörer kommer att resonera när de bygger ut sina mobila nät. Det finns en risk att Ericsson och andra icke kinesiska leverantörer väljs bort, på samma sätt som Huawei väljs bort på andra marknader.

– Ju fler marknader som "bannlyser" kinesiska radioleverantörer, desto större är sannolikheten att kinesiska staten i en allt högre grad favoriserar sina inhemska leverantörer, vilket är helt naturligt, säger Daniel Djurberg.

Som storägare i Ericsson menar dock Christer Gardell att det finns uppenbara fördelar med ett uttalat förbud − även om konflikten kan kosta Ericsson affärer i Kina.

– Vi ser stor uppsida för Ericsson i 5G. Både vad gäller marknadens storlek och Ericssons marknadsandel. USA, Australien och Nya Zeeland har redan bestämt sig för att inte använda kinesiska leverantörer i 5G, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons