Annons

Storköp: Gardell näst största Nordea-ägare

Cevian Capitals grundare Christer Gardell på kontoret.
Cevian Capitals grundare Christer Gardell på kontoret. Foto: Tomas Oneborg

Fonden Cevian med finansmannen Christer Gardell i spetsen blir näst största ägare i Nordea efter miljardköp.

– Vi är väldigt nöjda med den nya laguppställningen, säger Gardell till SvD.

Under strecket
Publicerad

Cevian gjorde intåg i ägarlistan i slutet av december 2018, men har nu utökat innehavet till 4,3 procent av aktierna via köp av 84 miljoner aktier – och går från plats nummer sex i ägarlistan till plats två, skriver Dagens Industri.

Det totala innehavet uppgår till ett samlat värde av omkring 15 miljarder kronor.

”Nordea är en av våra viktigaste investeringar. Vi kommer ta en aktiv roll för att tillse att den stora potential som finns kommer att realiseras så fort som möjligt. Detta bör kunna innebära en mycket gynnsam kursutveckling under kommande två år”, skriver Christer Gardell i ett sms till SvD och fortsätter:

”Vi är väldigt nöjda med den nya laguppställningen i Nordea.”

Christer Gardells fond Cevian köpte den största delen av aktierna under 2019, vilket det ryktades om under hösten. Nordea är nu det tredje största innehavet i Cevians portfölj efter Ericsson och ABB.

”Vi välkomnar alla aktieägare, och Nordea fortsätter att prioritera värdeskapande för kunder och aktieägare”, skriver Nordeas koncernchef Frank Vang-Jensen i ett sms till SvD.

Annons
Annons

Cevian anser att Nordeaaktien är ”riktigt billig”, uppger Christer Gardell:

”De förstärkningar av styrelse och ledning som skett under det senaste året innebär också att det är en helt annan, högre fart i arbetet med att stänga gapet till bankens potential och konkurrenter. Vi ser potentialen att dubbla värdet av investeringen i Nordea på några års sikt.”

Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank, är inte överraskad över att Cevian har gjort miljardköp i storbanken.

”Cevian har sedan tidigare ett ganska stort ägande i Nordea och sedan caset har utvecklats positivt och den nya ledningen har levererat så ser Cevian som vi uppsida i aktien”, skriver han i en kommentar till SvD.

Cevian sålde förra året sitt innehav i det danska fraktbolaget DSV för knappt 6 miljarder kronor. Cevian var under ett flertal år storägare i Panalpina som DSV köpte. På frågan om försäljningsintäkterna från DSV finansierade köpet av Nordea-aktierna, svarar Christer Gardell:

”Ja – till viss del. När vi säljer något har vi i regel nya investeringsmöjligheter dit pengarna går.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons