Annons

Gardells mammaporträtt tvingar fram tårarna

”Svälten” av Magnus Västerbro, ”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell och ”Min historia” av Michelle Obama.
”Svälten” av Magnus Västerbro, ”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell och ”Min historia” av Michelle Obama.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig”, skriver en kritiker om boken som klättrar på SvD:s lista över Sveriges bästa bästsäljare. Skrolla ner för att se vilken bok som var populärast bland läsarna, men ratades av kritiker.

Under strecket
Publicerad

Håkan Nesser.

Foto: TT & Albert Bonniers förlag

1 / 14

13. Van Veeterens och Barbarottis första möte

Håkan Nesser.
Håkan Nesser. Foto: TT & Albert Bonniers förlag

”De vänsterhäntas förening” av Håkan Nesser (16)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Ett gammalt pensionat brinner ner och flera människor omkommer. Kring detta fall möts kommissarie Van Veeteren och inspektör Gunnar Barbarotti för första gången.

”Det är om inte oupphörligt så nästan oupphörligt spännande. Och mitt i all svärtan roligt, på ett nedtonat och avklarnat sätt…. Här finns falluckor och cliffhangers, dubbelgångare och återvändsgränder så det räcker och blir över, skriver Magnus Persson i SvD.

”Håkan Nesser är en sådan säker stilist, bättre än de flesta, och med en lagom knäpp underton som gör att man börjar skratta gång på gång”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Annons
Annons
Foto: TT & Norstedts

2 / 14

12. Sverige under krigsåren

Foto: TT & Norstedts

”Landet utanför” av Henrik Berggren (17)

Norstedts

Sakprosa

Första boken i en trilogi som skildrar Sverige under krigsåren, sett ur ögonen på några kända och mindre kända svenskar.

”Berggren berättar ledigt och hans ambitioner är höga. Ibland blir det spretigt, men ofta intressant”, skriver Ulrika Knutson i Expressen.

Sigrid Combüchen skriver i SvD att ”Berggren förhandlar med den tidlösa moralen mot en tid av omöjliga val och lägger sig alltså på en egen linje av tidsfibrer för att bedöma vad som sker. Detta är hans grepp över det oöverskådliga.

Men hon skriver också om återstående delar att ”förhoppningsvis kommer han där att använda intressantare röster ur civilsamhället”,

DN kritiker är också delad.

Annons
Annons

Hans Rosling.

Foto: Natur och kultur

3 / 14

11. Roslings syn på världen

Hans Rosling.
Hans Rosling. Foto: Natur och kultur

”Factfulness. Tio knep som hjälper dig förstå världen” av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund (14)

Natur och Kultur

Sakprosa

Varför missförstår vi ständigt världens utveckling? Team Rosling presenterar tio olika metoder som ska få oss att tänka och agera i enlighet med vad de kallar factfulness.

”Med utgångspunkt i siffrorna lyfter och vänder och vrider han på fakta, egna erfarenheter, på vad som är rimligt och orimligt och kommer fram till en sorts övergripande etik”...”Jag kapitulerar inför Factfulness” skriver Torbjörn Elensky i SvD.

Annons
Annons

”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman

Foto: Henrik Montgomery/TT

4 / 14

10. Schulman skriver stor, tragisk romantik

”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman
”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman Foto: Henrik Montgomery/TT

”Bränn alla mina brev” av Alex Schulman (15)

Bookmark förlag

Roman

Alex Schulman vill ta reda på var hans egen inneboende vrede kommer ifrån. Med hjälp av dagböcker och brev undersöker han sin egen släkt och hittar en uppslitande kärlekshistoria.

”Schulmans litterära universum må vara litet, men det är – han gör det – oupphörligt spännande”… ”Vid närmare eftertanke inser jag att upplevelsen av en författare som snart har slut på ämnen, är tämligen bekant. Vid närmare eftertanke inser jag att alla Alex Schulmans böcker är skrivna på det sättet. Som om varje bok vore, inte bara den sista, utan den enda”, skriver Therese Eriksson i Expressen.

DN:s kritiker är delad och det är även Aftonbladets Malin Krutmeijer:

”Schulman skriver stor, tragisk romantik växelvis med skildringar av sitt grävande efter sanningen i arkiven”… ”Annars är Alex Schulman emellanåt mer tagen av sin berättelse än vad åtminstone jag är: ”Det är så ohyggligt, så gripande”, kan han utbrista. Tack för upplysningen.”

Annons
Annons

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson.

Foto: Anders Wiklund/TT

5 / 14

9. Leif GW följer upp populära ”Gustavs grabb”

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson.
”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv : berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson. Foto: Anders Wiklund/TT

”Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv: berättelsen om mitt yrkesliv” av Leif GW Persson (13)

Albert Bonniers förlag

Biografi

Så gick det till när en pojke med mästerdetektiv-drömmar blev professor i kriminologi. Fortsättningen på memoarboken ”Gustavs grabb”.

”En trevlig bok” som är ”som bäst när han lyfter blicken och delar med sig av sina samhällsspaningar”, skriver SvD:s Josefin Holmström som är till största del positiv.

”När han berättar om det han sett och varit med om gör han det emellanåt mycket bra. Bättre än de allra flesta, som han själv skulle ha sagt”, skriver Anna Andersson i Expressen, men tycker också att ”han förlorar sig i detaljer på bekostnad av helheten, strukturen”.

DN:s kritiker är till största del positiv, medan Aftonbladets Carsten Palmær är negativ: ”Av någon anledning har han valt att skriva sina memoarer en gång till, fast sämre”.

Annons
Annons

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou.

Foto: Piratförlaget och TT

6 / 14

8. Guillou om politiskt laddat 1970-tal

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou.
”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou. Foto: Piratförlaget och TT

”De som dödar drömmar sover aldrig” av Jan Guillou (12)

Piratförlaget

Prosa

”I detta politiskt laddade 1970-tal har Jan Guillou full kontroll. Han knallar omkring i det som i den egna trädgården, plockar ett äpple här, ett päron där, skriver Ulrika Kärnborg i Expressen.

Ulrika Knutson har vissa invändningar men är till största del positiv och skriver i Aftonbladet att ”i hans nya roman avtecknar sig den hårda kärnan i författarskapet tydligare än någonsin.”

DN:s kritiker är delad, medan SvD:s Kaj Schueler till största del är negativ: ”Det blir redovisande tillrättalagt snarare än gestaltande. ”

Annons
Annons

”Det omätbaras renässans” av Jonna Bornemark

Foto: Robert Blombäck

7 / 14

7. Till försvar för det omätbara

”Det omätbaras renässans” av Jonna Bornemark
”Det omätbaras renässans” av Jonna Bornemark Foto: Robert Blombäck

”Det omätbaras renässans. En uppgörelse med pedanternas världsherravälde” av Jonna Bornemark (11)

Volante

Sakprosa

I en mätbarhetens tidsålder löser vi våra problem genom att spalta upp, mäta och kvantifiera medan vi flyr det subjektiva, det känslomässiga och tillfälliga. Med hjälp av filosoferna Cusanus, Bruno och Descartes vill Jonna Bornemark ge nya perspektiv.

Jenny Aschennbrenner skriver i SvD:

”Här finns en genomgående systemkritik vars främsta förtjänst är att den just greppar så brett om hur mätbarhetshetsen påverkar oss”… och att Jonna Bornemark ”ruskar om den känsla av oundviklighet som den pedantiska världsordningen lyckats skapa omkring sig”.

”De frågor som Bornemark lyfter, om att mäta allt som kan mätas, om att osynliggöra det omätbara, både kan och bör ställas. Och som hon ställer dem sedan. Jag älskar att tänka nya tankar”, skriver Isobel Hadley-Kamptz i Expressen.

Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

Michelle Obama

Foto: Richard Drew/AP

8 / 14

6. Livet som ”First lady”

Michelle Obama
Michelle Obama Foto: Richard Drew/AP

”Min historia” av Michelle Obama (10)

Bokförlaget Forum

Översättning av Manne Svensson

Biografier

I sina memoarer berättar Michelle Obama om sitt liv, från barndomen i Chicago till tillvaron som USA:s första afroamerikanska presidentfru.

”En perfekt självbiografi, effektivt berättad rakt igenom och med en med guldvåg avvägd balans mellan att varken göra bort sig eller att bli för tråkig”, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Dold under biografin upptäcker jag en självhjälpsbok där hon som mentor och förebild guidar målgruppen kvinnor och flickor genom sitt liv för att visa att ni kan också”, skriver Ann Charlott Altstadt i Aftonbladet.

DN:s kritiker är delad.

Annons
Annons

”Svälten” av Magnus Västerbro.

Foto: Johanna Hanno

9 / 14

5. ”En fasaväckande wow-känsla ”

”Svälten” av Magnus Västerbro.
”Svälten” av Magnus Västerbro. Foto: Johanna Hanno

”Svälten” av Magnus Västerbro (8)

Albert Bonniers förlag

Sakprosa

Om de svåra missväxtåren 1867–69, vilkas effekter förvärrades av politiska felbeslut och ledde till en svår hungersnöd, massdöd och emigration.

SvD:s Dick Harrisons skriver att ”Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.”

Magnus Västerbros bok om de svenska svältåren på 1860-talet är en viktig och fascinerande påminnelse om att katastrofscenariot kan aktualiseras när som helst.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att det viktigaste i Västerbros ”engagerade, solida och pedagogiska genomgång – detta barkbröd smakar Augustpris – är de tidlösa lärdomarna.”

Också Aftonbladets kritiker är positiv, medan DN:s är delad.

Annons
Annons

Sara Stridsberg.

Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

10 / 14

4. ”Tätaste och vackraste prosan i Sverige”

Sara Stridsberg.
Sara Stridsberg. Foto: Albert Bonniers förlag & Irmelie Krekin

”Kärlekens Antarktis” av Sara Stridsberg (9 v 51)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Någon mördar en kvinna och sprider hennes kroppsdelar över landskapet. Kvar finns hennes barn, och ett dödsögonblick som aldrig upphör.

”Få skriver fram så utpräglade bilder, i så poetiska vindlingar, med samma skönhet och precision som Stridsberg gör”, skriver Therese Eriksson i SvD.

”Hon skriver den kanske tätaste och vackraste prosan i Sverige just nu, och hennes starka solidaritet med Kristina är djupt sympatisk. Men det finns också något förföriskt i texten som tangerar romantisering. Och samtidigt: om inte litteraturen ska lyfta och spegla också det vackra i ett trasigt liv som Kristinas, vem ska då göra det?” skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN:s och Sveriges radio kritiker är positiva.

Annons
Annons

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides

Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

11 / 14

3. ”Liten bok som rymmer det största”

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides
”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides Foto: Albert Bonniers Förlag & Florence Montmare

”Slaget om Troja” av Theodor Kallifatides (6)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Bomber faller över en grekisk by under andra världskriget. En lärarinna tar med sig skolbarnen till en skyddande grotta där hon berättar hon för dem om hur grekerna belägrade Troja.

”Friheten i romanen ’Slaget om Troja’ ligger i språket och att hans prosa är så vacker och innehållsrik att den nästan kan mäta sig med Homeros metaforrika hexameter”, skriver SvD:s Kaj Schueler

”Ett kort men gränslöst mästerverk som förtjänar många läsare”...  ”Detta är en liten bok som rymmer det största”, skriver Stefan Jonsson i DN.

Också Aftonbladets och Expressens kritiker är positiva, medan Sveriges radios är delad.

Annons
Annons

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell

Foto: Norstedts & TT

12 / 14

2. ”Jag känner villkorslös kärlek”

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell
”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell Foto: Norstedts & TT

”Till minne av en villkorslös kärlek” av Jonas Gardell (5)

Norstedts

Prosa

En släktkrönika om en familj och deras hemligheter, men framför allt ett porträtt av Jonas Gardells mor, frikyrkodottern som går till storms mot världen.

”Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek, skriver Clara Block Hane i SvD.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Ulrika Knutson för Sveriges radio.

Också DN:s kritiker hyllar boken, Expressens är till största del positiv, medan Aftonbladets kritiker är delad.

Annons
Annons

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth

Foto: Natur och Kultur

13 / 14

1. Uppgörelse med incest i barndomen

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth
”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth Foto: Natur och Kultur

”Arv och miljö” av Vigdis Hjorth (1)

Natur och Kultur

Översättning av Ninni Holmqvist

Prosa

Vem blev älskad och vem blev utsatt som barn? En arvstvist mellan fyra syskon sätter igång en rörelse och ett avtäckande av hemligheter, i denna i Norge omstridd roman.

”Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen”, skriver Kristina Sandberg i SvD.

”Det Hjort visar så övertygande i sina djupborrande omtagningar är att offer för sexualbrott inte i första hand behöver hämnd eller förklaring (finns det någon?), utan ett samhälleligt erkännande av den själsliga skadan, personlig upprättelse, medkänsla”, skriver Pia Bergström i Aftonbladet.

Även DN:s, Expressens och Sveriges radios kritiker hyllar boken.

Annons
Annons

”Överlevaren” av Nora Roberts.

Foto: Bruce Wilder

14 / 14

Populär romance inte med på listan

”Överlevaren” av Nora Roberts.
”Överlevaren” av Nora Roberts. Foto: Bruce Wilder

”Överlevaren” av Nora Roberts

Albert Bonniers förlag

Översättninga av Camilla Jacobsson

Prosa

Boken sålde bäst av alla denna vecka men har inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet, Expressen eller Sveriges radio och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons