Annons

Toppföretagarnas skatteparadis svartlistat

Christer Gardell och Niklas Zennström.
Christer Gardell och Niklas Zennström. Foto: Tomas Oneborg, Lars Pehrson

Christer Gardells fond Cevian, Niklas Zennströms fond Atomico och en av Spotifys storägare har tillgångar på Caymanöarna. Ett skatteparadis som nu har hamnat på EU:s svarta lista. Men kritiker anser att listan är urvattnad.

Under strecket
Publicerad

Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har haft en av sina fonder på Caymanöarna.

Foto: Lars Pehrson

Christer Gardells fond Cevian återfinns på Caymanöarna.

Foto: Tomas Oneborg

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Karin Wesslen/TT

Solglittrande azurblått vatten lockar turister till Caymanöarna i Västindien, men att även riskkapitalister söker sig dit handlar snarare om att landet är ett välkänt skatteparadis.

Inte förrän nu har dock de soldränkta öarna hamnat på EU:s svarta lista över skatteparadis. EU placerade Caymanöarna på sin grå lista 2017 och eftersom det brittiska öriket inte förbättrade sig hamnade paradiset den här veckan på EU:s allra värsta lista, den svarta.

Varje år slussas nästan 40 procent av världens multinationella vinster till skatteparadis.

Många experter har dock länge ansett att Caymanöarna är ett skatteparadis. Ändå har ett antal riskkapitalister valt att placera sina bolag där.

Till exempel finns de svenska företagsaktivisterna Christer Gardells och Lars Förbergs fond Cevian där. Skypegrundaren Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har haft en av sina fonder där. Och en av Spotifys storägare, det amerikanska riskkapitalbolaget TCV, är registrerad där.

Historiskt har de svenska riskkapitalisterna hållit till på skatteparadisen Jersey eller Guernsey. Och Nordic Capital har fortfarande sina fonder registrerade på Jersey.

Annons
Annons

Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har haft en av sina fonder på Caymanöarna.

Foto: Lars Pehrson

Christer Gardells fond Cevian återfinns på Caymanöarna.

Foto: Tomas Oneborg
Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har haft en av sina fonder på Caymanöarna.
Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico har haft en av sina fonder på Caymanöarna. Foto: Lars Pehrson

Men efter hård kritik började Wallenbergägda EQT att flytta sina fonder från Guernsey 2012. Numera finns investeringarna i Luxemburg. Och sedan 2014 placerar Altor sina fonder i Stockholm.

Skatteparadisens lockbete heter nollskatt eller mycket låg skatt. Många nappar.

Varje år slussas nästan 40 procent av världens multinationella vinster till skatteparadis, enligt undersökningen Missing Profits som forskare i Kalifornien och Köpenhamn har gjort. Flytten minskar bolagsskatten med nästan 2 000 miljarder kronor per år, motsvarande 10 procent av den globala bolagsskatten.

Missing Profits beräknar att 16 procent av svensk bolagsskatt, motsvarande 22 miljarder kronor, försvinner ur Sverige till skatteparadis varje år. Merparten, 18 miljarder kronor, går till skatteparadis inom EU.

EU försöker motverka trenden genom sin svarta lista. Förutom Caymanöarna placerade unionen i veckan även Palau, Panama and Seychellerna där.

Totalt finns nu tolv länder på listan – förutom de nämnda även Fiji, Oman, Samoa, Trinidad och Tobago, Vanuatu och de tre amerikanska territorierna Samoa, Guam och Jungfruöarna (som inte ska förväxlas med Brittiska Jungfruöarna).

Christer Gardells fond Cevian återfinns på Caymanöarna.
Christer Gardells fond Cevian återfinns på Caymanöarna. Foto: Tomas Oneborg
Annons
Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Foto: Karin Wesslen/TT

Trots att EU utökade listan anser Hanna Nelson, policyansvarig på hjälporganisationen Oxfam, att listan är urvattnad. Oxfam är engagerad i saken eftersom organisationen vill ha en rättvis beskattning då fattiga människor lider mest av skatteflykten.

– Vi välkomnar EU:s lista och det är positivt att Caymanöarna, Panama och Seychellerna har placerats där. Men EU har låtit Bahamas, Bermuda och Brittiska Jungfruöarna, som är några av världens skadligaste skatteparadis, komma undan, säger Hanna Nelson.

Vi har aldrig hört att Sverige har tryckt på för skarpare kriterier.

EU svartlistar heller inga medlemsländer.

– Om EU:s kriterier för att svartlista länder gällde även för EU-länder skulle Irland, Luxemburg, Nederländerna och Malta finnas på listan, säger Hanna Nelson.

Polens finansminister Tadeusz Kościński sa på en konferens i Bryssel tidigare i veckan, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau, att några EU-länder borde stå på listan – men namngav inga.

Totalt sett anser Oxfam att 35 länder och regioner borde finnas på svarta listan, bland andra Grönland, Färöarna, Bosnien, Schweiz, Hongkong, Singapore, Bahamas och Mauritius.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Karin Wesslen/TT

Danmarks finansminister Nicolai Wammen (S) vill, enligt Ritzau, skärpa kriterierna för den svarta listan. Och tidigare i veckan enades EU-länderna om att tillsätta en arbetsgrupp för att just värdera om kraven ska vässas.

– Vi har aldrig hört att Sverige har tryckt på för skarpare kriterier, säger Hanna Nelson.

I stället har finansminister Magdalena Andersson (S) stretat emot initiativ för att komma åt skatteflykt, visar en granskning som SvD gjorde i slutet av december.

EU strök i veckan även 16 länder som brukar klassas som skatteparadis från sin grå lista: Antigua och Barbuda, Armenien, Bahamas, Barbados, Belize, Bermuda, Brittiska Jungfruöarna, Kap Verde, Cooköarna, Curaçao, Marshallöarna, Montenegro, Nauru, Niue, Saint Kitts och Nevis samt Vietnam.

– Vi blir oroliga när vi märker att vissa uppenbara skatteparadis tas bort från listan. Det är uppenbart att kriterierna är för svaga, säger Hanna Nelson.

SvD har sökt Christer Gardell och Niklas Zennström för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons