Annons

Anna Charlotta Gunnarson:Gastkramande – den bästa finalen på väldigt länge

Dotter och Anna Bergendahl får bägge högsta betyg av Anna Charlotta Gunnarson.
Dotter och Anna Bergendahl får bägge högsta betyg av Anna Charlotta Gunnarson. Foto: LORENTZ-ALLARD ROBIN/TT

Ett festfint finalfält bådar för en gastkramande afton. Om man ska tro odds och magkänsla slåss Dotter och Anna Bergendahl om biljetten till Rotterdam, men nog var det längesedan stämningen var så upptrissad som i år.

Under strecket
Publicerad
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 3 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 4 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 5 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 6 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 7 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 8 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 9 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 10 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 11 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 12 av 12
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

1. Falsettjut och överförfriskade sparkar

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 3 av 6

Låt: Troubled waters 
Artist: Victor Crone

Låtskrivare: Benjamin Jennebo, Dino Medanhodzic, Victor Crone

Betyg: 3

Crones framträdande är som små minnesbilder från en glad natt på stan. Vilda falsettjut och överförfriskade sparkar rakt ut i luften. Låten låter som låtar gör mest nu för tiden och nog sitter utstrålningen hos den numera rutinerade festivaldeltagaren (som dessutom har en parallell popkarriär under namnet Vic Heart). Är man nördigt lagd kan man lyssna på själva sångupptagningen från den deltävling som ”Troubled waters” gick vidare ifrån. Då googlar man ”Microphone isolated”. Eller så gör man inte det.

2. Stjärnklar schlagerdebutant

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 1 av 1
Betyg: 4 av 6

Låt: Talking in my sleep
Artist: Paul Rey               

Låtskrivare: Alexander Standal Pavelich, Lukas Hällgren, Paul Rey

Betyg: 4

Scenen påminner om en petroleumfärgad himmel en stjärnklar natt, allt för att förstärka hur Paul Rey pratar i sömnen om en partner som lämnat honom. I Andra chansen hoppade Rey upp flera nivåer, med betydligt lättare och friare uttryck än i sin första deltävling. Dessutom visade han till fullo sin kapacitet som sångare. Eller – var det till fullo? Med soullegendaren Quincy Jones som mentor är det möjligt att denna nykomling ännu inte visat hela sitt spektrum. Just det, Rey är faktiskt den enda schlagerdebutanten bland finalisterna. Men nog är han stjärnklar alltid.

3. Sätter varje ton med ett leende

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 4 av 6

Låt: Move 
Artist: The Mamas

Låtskrivare: Melanie Wehbe, Herman Gardarfve, Patrik Jean

Betyg: 4

The Mamas skräll i årets första deltävling fick större betydelse än vi kunde ana. Sångerskorna Loulou, Ash och Dinah tände ljuset i röstningstunneln, och snart var den kompakta sviten bruten av enbart-ensamma-killar-direkt-till-final. ”Move” lånar känsla och sound från USA med filmiska ljuskäglor, spirituell glöd och The Supremes garderob. Även musikalstjärnornas – Jennifer Hudson och Jennifer Holliday – andar svävar över numret. Här kan bakgrundskören vila stämbanden, för vår lyxförpackade soultrio sätter varje ton med ett leende.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

4. Halvhjärtat och alldagligt

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 4 av 6

4. Låt: Winners
Artist: Mohombi             

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Mohombi Moupondo, Palle Hammarlund
Betyg: 4

Att ”Winners” gick direkt till final avspeglas inte i det svaga streaminglyssnandet. Så är också årets insats från Mohombi mest ett stort ”okej”. Både melodi och text avslöjar ett halvhjärtat engagemang. Synd, för 33-åringen har en självklar scennärvaro och under ytan på denna polerade popprestation döljer sig en flerspråkig superstar som kunde blomma i sin egen särart. Om han skakar av sig alldagligheten och rekapitulerar kraften i sin gamla duo Group Avalon är det inte för sent för en svensk Stromae (Belgiens bästa artist). Tu peux faire mieux. Bättre kan du.

5. Kan koppla greppet om ESC

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 5 av 6

5.

Låt: Brave

Artist: Hanna Ferm

Låtskrivare: David Kjellstrand, Jimmy Jansson, Laurell Barker

Betyg: 5

Den tidigare Idol-artisten tar sig an en klassisk upptemposchlager i La La Love Land. Eller snarare La Di Da Di Da Land. Showen är enkel och stilig, dock inte folkhemskt stilren, snarare hämtar Ferms fläkt och dräkt inspiration från livfulla öststatsbidrag med begränsad budget. Framförandet har något sorglöst somrigt över sig och ”Brave” bör inta en trygg pallplats. Hjärtat kommer att blinka på tv-skärmen och i appen, och om den internationella juryn består av ett gäng ”Fuego”-fantaster kan låten till och med koppla greppet om ESC.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

6. Årets färgglada Herrey’s-bidrag

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 4 av 6

6. Låt: Vamos Amigos

Artist: Mendez feat. Alvaro Estrella 

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund, Jakke Erixson, Leo Mendez

Betyg: 4

”Sommarparty på stranden, kom och ta mig i handen” sjöng Herrey’s 1985, och så sjunger i princip Mendez och Alvaro 2020. Vi bjuds på värme och vänskap, och visst är livet hårt, men istället för att nedslås kan vi dansa i färgglada kläder uppför en trappa och framför en tom kiosk. Att två tuffa medelålders män, överösta med kedjor och tatueringar, håller om varandra till det mjukaste av budskap gör mig glad, även om låten lär hamna på den undre halvan. ”Hela gänget ska ha en liten fiesta” sjöng Herrey’s 1985, och så sjunger Mendez och Alvaro 2020. I princip.

7. En skottsäker resa mot Nederländerna

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 6 av 6

Låt: Bulletproof

Artist: Dotter

Låtskrivare: Johanna "Dotter" Jansson, Dino Medanhodzic, Erik Dahlqvist

Betyg: 6

Under hashtagen #dotterdam har fans från hela Europa de senaste veckorna hyllat finalfältets elektromagnet i hopp om en skottsäker resa mot Nederländerna i maj. Hennes första försök i festivalen, den konstnärligt avskalade låten ”Cry”, ratades av publiken 2018. Tack och lov tycks Dotter vara utrustad med en trygg inre kompass och har bibehållit både ton och uttryck. Kanske var hon bara före sin tid, men i år har ung som gammal gått i spinn. Draperad i feministsymbolen laserjonglerar hon fram ett egensinnigt, helgjutet komponerat bidrag, som hämtar sin tyngd från rocktraditionen och sin glamour från discon. Nyskapande scenerier visar också hur långt mod, kreativitet och finess räcker för att trollbinda tittarna på tre minuter. När vår självlysande hjälte tar scengolvet i besittning i en bredbent pose och går upp i refrängens ljusaste änglaton knäcks jag totalt. Att låten nu toppar vadslagningsfirmornas listor visar att vi är många som tror på Arvikas klaraste kristall. May the force be with you!

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 2 av 2

8. Krävs mer än röst och fotomin

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 5 av 6

Låt: Take a chance 
Artist: Robin Bengtsson 

Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Frederik Reichhardt, Marcus Winther-John 

Betyg: 5

Suggestiv melodi om spontan kärleksspaning i Londons innerstad. I mitt hjärta flammar en intensiv låga för denna trallvänliga poplåt, men årets stenhårda startfält kräver mer än en karaktäristisk röst. Robin Bengtssons fotomin får mig också att tänka på min kusin Janne. På 1970-talet var Janne modell för herrkläder i Sport-Johans postorderkatalog och orsakade stolt ståhej i släkten. Av någon anledning är han i mina tankar medan skuggdansarna flankerar den välbarberade Bengtsson. Så klart är det lågt av mig att inte koppla bort looken från låten, the Look of låt, men numret hade behövt ett rullband eller två för att hitta glöden.

9. Supersnyggt men saknar nerv

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 4 av 6

9.Låt: Shout it out 
Artist: Mariette                

Låtskrivare: Mariette Hansson, Thomas G:son, Alex Shield, Cassandra Ströberg

Betyg: 4

Mariette genomför en vandring i solen bländad av varma strålkastare och med perfekt pitchad röst och överraskningsgitarr. Hon sjunger om att aldrig hålla inne med känslorna trots att ljusen brunnit ut. Det är välsmort, supersnyggt och hon är tuff till tusen, men jag saknar en avgörande nerv. Jag vet inte om det är Mariette eller jag. Eller kameran som inte lyckas fånga stunden. Men jag får prova hennes råd och vråla lite och testa om samma sak händer inom mig som jag verkligen vill ska hända.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/TTBild 2 av 2

10. Smörar inte för schlagerpubliken

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 4 av 6

Låt: Boys with emotions
Artist: Felix Sandman    
Låtskrivare: Felix Sandman, Nicki Adamsson, Philip Bentley, Peter Thomas, Tony Ferrari, Parker James

Betyg: 4

Lågintensivt är på modet, alltsedan Billie Eilish nästlat sig in i varje hem och genre. Felix Sandman omger sig med gängen i svängen och framför en melodi som inte smörar för den klassiska schlagerpubliken. Även texten ligger rätt i tiden, om styrka och svaghet, manlighet och tårar. Jag skriver under på att karga machoideal är förödande, fler låtar behövs om killar som hellre passar än gör mål, om velourpappor som gillar att mysa och bry sig. Men kanske faller det på att jag i grund och botten är omodern, för jag blir inte riktigt berörd. Förlåt Felix, alla fans och melloproffs som QX schlagerprofiler – om tio år hör jag nog det ni redan hör.

11. Som klippt och skuret för Eurovision

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 6 av 6

Låt: Kingdom come

Artist: Anna Bergendahl                      

Låtskrivare: Anna Bergendahl, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Thomas G:son

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

Betyg: 6

Affirmation kallas det visst, när man kraftfullt upprepar sitt mål högt för sig själv för att det ska bli verklighet. Ett liknande knep i festivalsammanhang är att skaffa sig en mäktig inramning med hjälp av kampfärgerna rött och svart, förtroendeingivande titel och överdådig refräng. Exakt detta har Anna Bergendahl gjort ihop med några av tävlingens hovkompositörer. Bidraget är som klippt och skuret för Eurovision; i vägen står dock ett antal värdiga utmanare om krona och kungarike. Årets festival kan komma att utgöra en brytpunkt, där den traditionella dängan får ge vika för nya tongångar, ny estetik. Så blir det om vi ska tro landets bettinglistor, men Anna är väl värd sin revansch och kan greja vinsten med folkets kärlek, de vanliga röstarna, som aldrig satsar pengar eller bryr sig utanför sändning. Själv bryr jag mig året om och lever för stunder som ”the magic moment”; då de kiltklädda killdansarna beamas fram ur intet och vår asymmetriskt svartglänsande arenarockare förvandlas till schlagerdrottning. På väg mot kröning?

12. Oemotståndligt flinande partyrap

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Betyg: 5 av 6

Låt: Vem e som oss 
Artist: Anis Don Demina                      

Låtskrivare: Johanna Elkesdotter Wrethov, Anderz Wrethov, Anis Don Demina, Robin Svensk

Betyg: 5

Löp och eld sammanfattar lördagens sista bidrag. Omringad av löpsedlar och eld dundrar denna Don Demina in i våra vardagsrum med en låt som farit som en löpeld uppför listorna under vintern. Jag tokälskar glädjen i hans oemotståndliga partyrap och flinar åt de smarta rimmen, vändningarna i texten, som för övrigt är finalens enda på svenska. Hela bombardemanget har också utvecklats efterhand, så pass att jag höjer mitt tidigare betyg. Låten siktar högt, högt och blir bara bättre, bättre. Sådant betalar sig, betalar sig.

Anna Charlotta Gunnarson är SvD:s schlagerexpert. Hon är journalist och författare och ligger bland annat bakom UR-serien ”Pop och politik” och rosade boken ”Kvinnorna som formade pophistorien”. Dessutom är hon själv artist i duon 500 mil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons