Iraks försvarsminister Najah al-Shammari.
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari. Foto: Hadi Mizban, Magnus Sandberg/TT Illustration: Henrik Malmsten

Gåtan al-Shammari – från Vårby till irakiskt palats

Mystiken tätnar kring Iraks försvarsminister Najah al-Shammari. Varför söker sig en person med ledande ställning inom militären till Sverige? SvD har lagt pusselbitarna till hans liv. Ett spår leder till en militärflygbas i Florida.

Häktet i Flemingsberg

Mars 2016. Våren är tidig i hela landet. I huvudstaden är det tio plusgrader ute. En bit från centrala Stockholm kan Najah al-Shammari blicka ut från ett litet cellfönster i häktet i Flemingsberg. Härifrån syns Södertörns högskola torna upp vid Nobelberget. Något österut de färggranna höghus som har blivit ett signum för miljonprogramområdet.

Under den här ovanligt milda våren sitter al-Shammari häktad i flera dagar. Han och flera familjemedlemmar förhörs ingående om anklagelser om hot och våld i hemmet. Enligt hustrun och barnen har han slagit dem.

Iraks försvarsminister är skriven i en lägenhet i Stockholmsförorten Vårby.
Iraks försvarsminister är skriven i en lägenhet i Stockholmsförorten Vårby. Foto: Magnus Sandberg/TT

I förhören märks en frustration över ett liv som närmast tycks ha slagits i spillror. Tillsammans är de nio familjemedlemmar som delar på en trerummare i förorten Vårby gård.

Hur är stämningen hemma, frågar en förhörsledare.

– Det är trångt, svarar al-Shammari.

– Fyra tjejer i ett sovrum, killarna i vardagsrummet och jag med min hustru i ett rum.

Najah al-Shammari i dag.
Najah al-Shammari i dag. Foto: Hadi Mizban/TT

Under fyra år har han försökt byta till en större bostad, berättar han för polisen. Det är stökigt för barnen. Någon har hamnat i dåligt umgänge, al-Shammari klagar på våldsamma tv-spel och stök i skolan.

Annons

Tio dagar senare vittnar en av sönerna om sin pappa i utredningen som gäller grov kvinnofridskränkning, misshandel och olaga hot. Han berättar för poliserna att pappan varit general i ”special forces” och har en ”stor utbildning”.

Åtalet läggs senare ner eftersom de målsägande drar sig ur.

Mannen som lever i förorten Vårby gård ska tre år senare bli Iraks försvarsminister.

 

Militärkarriären tar fart

1967, samma år som det socialistiska Baathpartiet för första gången tar ett grepp om makten i Irak, föds Najah al-Shammari i Bagdad. Situationen i Mellanöstern är spänd och sexdagarskriget ska snart komma att inledas.

al-Shammari tillhör den inflytelserika Shammar-klanen som har varit nära makten både under och efter Saddam Husseins tid. Klanen är spridd över hela Mellanöstern, flest är de i Irak, Saudiarabien och i Syrien.

Ghazi al-Yawer, som blev president efter Saddams Husseins fall 2003, hör till samma klan enligt Thair Ismail, Irakkännare och freds- och konfliktrådgivare på Olof Palmes internationella center.

Foto: AP/TT
Annons

Som 20-åring kliver al-Shammari ut från en militärakademi med en kandidatexamen i militärvetenskap i bagaget. Året är 1987 och Saddam Hussein har makten. När diktatorn störtas 2003 blir Najah al-Shammari snabbt en nyckelperson inom den irakiska militären med ansvar för terrorbekämpning.

Badgad 1967.
Badgad 1967. Foto: AP/TT

Samtidigt flyr många irakier till Sverige, de utgör i dag den näst störta invandrargruppen. Många kom hit på flykt undan Saddam Husseins regim men ännu fler flydde kaoset och inbördeskriget som följde på USA:s invasion 2003.

 

I tidningen Tip of the Spear tituleras Al-Shamary, längst till vänster, som befälhavare för specialstyrkorna i Irak.
I tidningen Tip of the Spear tituleras Al-Shamary, längst till vänster, som befälhavare för specialstyrkorna i Irak. Foto: Tip Of The Spear
Annons

Besöket i USA

En mörkblå åskhimmel ligger över flygbasen MacDill i USA. Fyra män ler mot en kamera, bakom dem skymtar en stridshelikopter. Året är 2005 och det pågår ett internationellt militärkonvent i Florida. En militär tidskrift med titeln Tip of the Spear är på plats vid flygbasen och dokumenterar när tre irakier besöker USA. Tidningen ges ut av staben USSOCOM, de amerikanska specialstyrkorna.

Befälhavare för USA:s specialoperationer vid den här tiden är general Doug Brown. Han är den enda som bär militäruniform på fotografiet i tidningen. Han syns skaka hand med en man som heter Najah Hassan Al-Shamary. Alltså en person med samma namn som Iraks nuvarande försvarsminister bortsett från en mindre skillnad i stavningen av efternamnet. Likheterna i utseendet är slående.

I Tip of the Spear tituleras Al-Shamary som befälhavare för specialstyrkorna i Irak.

Tiden för konventet i USA stämmer med den irakiske försvarsministerns militära karriär. Den regimstyrda tv-kanalen Afaq TV uppger 2019 att den irakiske försvarsministern var befälhavare för de irakiska specialstyrkorna 2004–2007. Afaq TV skriver också att al-Shammari deltagit i säkerhetskurser i både USA och Jordanien.

Annons

Relationen till USA tycks vara god. Den irakiske befälhavaren Al-Shamary säger i Tip of the Spear att han är imponerad av de amerikanska specialstyrkorna och hyllar dem för deras insatser.

– De är mer än vänner, säger Al-Shamary om de amerikanska trupperna.

– Vi sover tillsammans, äter tillsammans, tränar tillsammans. Vi strider tillsammans.

I den svenska dokumentation som finns om honom hos Migrationsverket från 2009 och framåt används exakt samma stavning som i den amerikanska militärtidningen: Najah Hassan Al-Shamary.

Foto: Yahya Ahmed/TT

Enligt en källa med mycket goda kunskaper om irakisk militär och politik på en välrenommerad svensk institution, var det inte ovanligt att irakisk militär besökte USA vid den här tiden. Källan vill inte medverka öppet eftersom arbetsgivaren avråder från det.

Annons

– En del höga befäl lade ner striderna, vissa gjorde ett symboliskt motstånd. Men 2005 avskedades alla militärer av Bremer (amerikan som vid tiden styrde Irak, SvD:s anm), särskilt sådana som haft liknande position som al-Shammari. Det var några höga befäl som i stället valde att samarbeta med amerikanerna. Så jag tycker inte det är så konstigt att han är i USA, säger källan.

Källan har även granskat fotografiet för SvD:s räkning.

– Ja, det är samma person.

Men något gör att al-Shammari lämnar Irak för Sverige några få år senare.

 

Ankomsten till Sverige

Kylan har tagit ett grepp om Sverige. Najah al-Shammari anländer i slutet av oktober 2009. Han är en i mängden av cirka 2 000 andra irakier som det här året söker sig till Sverige.

Det första dokumentet som dyker upp hos Migrationsverket är daterat den 28 oktober, ett rutinmässigt ärende då de omhändertagit hans pass.

Men mystiken tätnar. Stora delar av Migrationsverkets dokument är belagda med sekretess. Varför har en man med med ledande ställning inom militären tagit sig till Sverige?

Freds- och konfliktrådgivaren Thair Ismail, som själv är från Irak, berättar att IS under den här tiden började organisera sig och växa sig allt starkare i landets västra och norra delar. Samtidigt var den politiska situationen instabil och landet stod inför en rad säkerhetsproblem.

Annons
Foto: Bassem Tellawi/TT

– Så förmodligen sökte han sig till Sverige för att ha en backup-plan ifall situationen skulle förvärras. Men det här är bara spekulationer, det är nog bara han själv och familjen som vet det exakta skälet, säger Ismail.

Tillsammans med sin familj har al-Shammari varit folkbokförd i en Stockholmsförort sedan 2012.

När han ville bli svensk medborgare gjordes de sedvanliga prövningarna. Säkerhetspolisen hade inget att tillföra och gav grönt ljus. al-Shammari blev svensk medborgare 2015.

I Stockholm tycks al-Shammari inte ha haft något stadigt jobb. Han har under flera år varit sjukskriven och har ett antal gånger sökt försörjningsstöd. Ett par gånger blev det avslag eftersom han under perioder åkt tillbaka till Irak.

Annons

Najah al-Shammari misstänks också för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, för att ha tagit emot barn- och bostadsbidrag i Sverige trots att familjen varit bosatta utomlands, enligt Expressen.

2015 misstänktes han för bedrägeriförsök, men förundersökningen lades ner enligt ett protokoll från Stockholms tingsrätt.

Najah al-Shammari tillsammans med Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer i Bagdad 2019.
Najah al-Shammari tillsammans med Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer i Bagdad 2019. Foto: Michael Kappeler/TT

En svensk medborgare blir Iraks försvarsminister

Najah Al-Shammari sitter i ett palatsliknande rum i Bagdad, långt ifrån trångboddheten i Vårby gård. Det är september 2019. Han har varit försvarsminister i tre månader. I ett två minuter långt klipp på Youtube syns han bära en välstruken mörk kostym med en lilaröd slips. Reporterns frågor möts med ett leende och lugna svar.

Filmen är en del av en längre intervju i den regimkontrollerade tv-kanalen Al-Iraqiya. Den irakiska nationsflaggan hänger stilla i bakgrunden med sin text synlig i tv-rutorna: ”Gud är stor”. Intervjun kretsar kring Najah al-Shammaris nya uppdrag som försvarsminister.

Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tonen mot USA är en helt annan nu än i intervjun i den amerikanska militärtidningen 2005.

– Jag har inte tillhört någon speciell politisk sida. Jag var befälhavare för styrkorna i Umm Qasr för att försvara oss mot amerikanska soldater 2003. Mina styrkor var de sista att dra sig tillbaka innan Bagdad ockuperades av amerikanerna och staden föll i deras händer, svarar al-Shammari.

Minst 350 personer har dödats i samband med demonstrationerna.
Minst 350 personer har dödats i samband med demonstrationerna. Foto: Nabil al-Jurani/AP

Två månader efter intervjun viner skotten i luften. Den utbredda korruptionen, bristen på arbete och de regelbundna strömavbrotten har fått demonstrationer att rasa i Irak. En sen kväll den fjärde november öppnar säkerhetsstyrkor och svartklädda män eld i staden Karbala, ungefär tio mil söder om Bagdad.

Annons

– De skjuter inte i luften. De försöker döda oss, inte skingra oss, säger en demonstrant till AFP.

Han har hjälm och ett vitt plastskydd hårt åtspänt runt munnen, för att värna sig mot tårgasen.

Minst tre personer skjuts ihjäl. Men det är långt fler som har mist livet i protestvågen – över 350 personer har dött, och närmare 15 000 har skadats sedan demonstrationerna drog i gång den 1 oktober.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Som försvarsminister pekas al-Shammari av demonstranterna ut som ytterst ansvarig för de väpnande styrkorna.

I ett gråslaget november briserar nyheten i svenska medier – Iraks försvarsminister är svensk medborgare.

Sajten Nyheter Idag är först med avslöjandet. Några dagar senare bekräftar försvarsminister Peter Hultqvists pressekreterare för SvD al-Shammaris svenska medborgarskap.

Annons

Förra helgen kunde SvD berätta att en svensk-irakisk jurist i oktober polisanmälde den irakiska försvarsministern för att vara medskyldig till demonstrationernas hundratals dödsoffer.

Själv slår al-Shammari tillbaka mot anklagelserna och hävdar i en intervju att det är en ”tredje part” som står för dödandet av civila.

Men demonstranterna köper det inte – uppgifterna om hans dubbla medborgarskap och bidragsfusk eldar i stället på protesterna. Eftersom dubbla medborgarskap inte är tillåtet för personer på högt uppsatta poster, ses försvarsministern som ytterligare ett bevis på korruptionen bland politiker i Irak.

Foto: Bai Ping/TT

I måndags gick Åklagarmyndigheten i Sverige ut med att de inlett en förundersökning om brott mot mänskligheten mot den irakiske ministern. Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet och kammaråklagare Neela Frisel är i ”ett mycket tidigt skede” i utredningen, skriver de i ett pressmeddelande.

Al-Shammari utpekas som medskyldig till demonstrationernas hundratals dödsoffer.
Al-Shammari utpekas som medskyldig till demonstrationernas hundratals dödsoffer. Foto: Hadi Mizban/TT

Allt detta kan, enligt freds- och konfliktrådgivaren Thair Ismail, så småningom tvinga bort Najah al-Shammari från makten.

– Jag skulle bli förvånad om han kan stanna vid posten.

På fredagen kom nyheten att Iraks premiärminister Adil Abd al-Mahdi avgår efter att landets högste shiamuslimske ledare Ali al-Sistani fördömt det dödliga våld som riktats mot proteströrelsen i Irak.

Fotnot: Artikeln bygger på granskning av förundersökningsprotokoll, irakiska medier, myndighetsdokument och intervjuer med experter.

SvD har vid upprepade tillfällen sökt Najah al-Shammari utan resultat.

Iraks försvarsminister är skriven i en lägenhet i Stockholmsförorten Vårby.

Foto: Magnus Sandberg/TT

Najah al-Shammari i dag.

Foto: Hadi Mizban/TT
Foto: AP/TT

Badgad 1967.

Foto: AP/TT

I tidningen Tip of the Spear tituleras Al-Shamary, längst till vänster, som befälhavare för specialstyrkorna i Irak.

Foto: Tip Of The Spear
Foto: Yahya Ahmed/TT
Foto: Bassem Tellawi/TT

Najah al-Shammari tillsammans med Tysklands försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer i Bagdad 2019.

Foto: Michael Kappeler/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Minst 350 personer har dödats i samband med demonstrationerna.

Foto: Nabil al-Jurani/AP
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Bai Ping/TT

Al-Shammari utpekas som medskyldig till demonstrationernas hundratals dödsoffer.

Foto: Hadi Mizban/TT