Annons

Geniförklarad nioåring hoppar av universitetet

En robot på det tekniska universitetet i nederländska Eindhoven. Arkivbild.
En robot på det tekniska universitetet i nederländska Eindhoven. Arkivbild. Foto: Peter Dejong/AP/TT

Den nioårige pojken Laurent Simons hoppar av det tekniska universitetet i Eindhoven i Nederländerna. Orsak: Han vill ta sin examen tidigare än vad universitetet medger.

Under strecket
TT
Publicerad

Laurent Simons har geniförklarats av sina lärare. Han har i rekordfart avverkat en krävande elektroteknisk utbildning och planen var att ta kandidatexamen i före jul. I så fall skulle han ha klarat av de normala tre åren på tio månader.

Men sedan universitet föreslagit att det vore bättre att vänta med examen till i sommar har pojkens föräldrar sparkat bakut.

– Bara i dag har han redan fått två erbjudanden från utländska universitet. Vi har goda tider framför oss, säger pappan Alexander Simons.

I uttalande från lärosätet i Eindhoven heter det att "hans pappa gång på gång sagt att han ville att sonen skulle ta examen som nioåring".

Laurent Simons, som fyller tio år den 26 december, kommer från en familj full av läkare, men hans föräldrar har inte någon förklaring till varför han lär sig så snabbt.

– Lärare berättade för oss att han sög i sig kunskap som en svamp, har pappan sagt till CNN.

Underbarnet började skolan som fyraåring. Han rann igenom alla stadier fram till universitetsnivån på ynka fem år.

Hans upplägg var att ta kandidatexamen i december, fortsätta som doktorand i elektroteknik och parallellt läsa medicin.

Till AFP sade Laurent Simons nyligen att han så småningom skulle vilja "tillverka artificiella organ som förlänger livet".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons