Annons

George Soros: Trump en skojare – kommer misslyckas

”En skojare, bedragare och bondfångare. Och en möjlig diktator.” Det säger finansmannen George Soros om Donald Trump under en middag med inbjudna gäster vid Världsekonomiskt Forum i Davos. SvD var där.

– Trump står för ett regerande som är motsatsen till ett öppet samhälle. Det kan bäst beskrivas som en diktatur eller maffiastat, säger Soros.

Under strecket
Publicerad

Finansmannen George Soros.

Foto: Manuel Balce Ceneta/TTBild 1 av 2

George Soros vid Världsekonomiskt Forum i Davos.

Foto: Gunilla von HallBild 2 av 2

Finansmannen George Soros.

Foto: Manuel Balce Ceneta/TTBild 1 av 1
Finansmannen George Soros.
Finansmannen George Soros. Foto: Manuel Balce Ceneta/TT

DAVOS Långsamt men med stadig gång kommer den amerikansk-ungerske finansmannen, mångmiljardären och filantropen George Soros in i matsalen på lyxhotellet Seehof i den schweiziska skidorten Davos. Han bär mörk kostym och vinröd slips. Det stålgrå håret är bakåtkammat och och blicken är vänlig men något vaksam.

Trump är en skojare, bedragare och bondfångare. Och en möjlig diktator.

Han ler milt mot gruppen med affärsmän och journalister som bjudits till middag denna kväll, 24 timmar innan Donald Trump installeras som USA:s 45:e president. Så kommer domen från den omstridde 86-årige affärsmannen som gått i klinch med såväl Trump som Putin.

− Trump kommer att misslyckas. Jag är personligen övertygad om att han kommer att misslyckas. Inte bara för att jag själv vill att han ska misslyckas utan för att hans idéer är motsägelsefulla, säger George Soros.

Annons
Annons

George Soros vid Världsekonomiskt Forum i Davos.

Foto: Gunilla von HallBild 1 av 1

− Jag har beskrivit honom som en skojare, bedragare och bondfångare. Och en möjlig diktator. Men han är bara en möjlig diktator. Trump skulle vara en diktator om han kunde komma undan med det. Men det kommer han inte att klara.

Soros är övertygad om att Trump kommer att möta motstånd från kongressen och konstitutionen. Samtidigt säger han att det är omöjligt att förutsäga hur Trump kommer att agera.

− Han har inte tänkt igenom det själv eftersom han inte var beredd på att vinna. Han blev överraskad. Trump var upptagen med att bygga sitt varumärke genom att locka till sig massorna. Det var först när han valdes som han på allvar började tänka på vad han skulle göra.

George Soros vid Världsekonomiskt Forum i Davos.
George Soros vid Världsekonomiskt Forum i Davos. Foto: Gunilla von Hall

Men hittills har marknaderna reagerat positivt på valet av Trump. Fast det blir kortvarigt, tror George Soros.

− Marknaderna ser en Trump som avreglerar och sänker skatter. Det har varit deras dröm. Så deras dröm har gått i uppfyllelse. Men samtidigt är osäkerheten idag på topp. Osäkerhet är långsiktiga investeringars stora fiende. Så jag tror inte att marknaderna kommer att klara sig väl.

George Soros skakar på huvudet och säger att detta inte kommer att sluta väl.

– Trump står för ett regerande som är motsatsen till ett öppet samhälle. Det kan bäst beskrivas som en diktatur eller maffiastat. Det kommer inte att gå bra i Amerika. Han kommer att splittra och dela Amerika. USA kommer att fastna i en intern kamp.

Annons
Annons

− Jag ska hålla mig så långt ifrån honom jag kan.

Putin har utövat inflytande på Trump.

Trumps konfrontatoriska attityd mot Kina med hot om högre tullar och tariffer är också oroande, menar George Soros.

– Trump laddar för handelskrig. Men det går inte ihop med en fungerande ekonomi. Man kan inte ha ett handelskrig och välfungerande ekonomiskt system.

Kinas president Xi Jingpin har varit den stora fixstjärnan på Världsekonomiskt Forum i Davos och hans tal om frihandel och globalisering var rena lovsången till kapitalism och fria marknader. Kina drar nytta av turbulensen kring Trump och det maktvakuum som uppstått.

− Trump kommer att göra Kina mer acceptabel i det internationella samfundet än Kina hade kunnat göra på egen hand. De kommer att få bra hjälp av Trump, säger Soros med ironi i rösten med fortsätter sedan:

− Det är i allas intresse att se Kina lyckas och bli del av ett internationellt system och accepterat som en potentiell ledare. Kina står just nu i ett vägskäl. Ska landet bli mer öppet eller stängt? Det kommer att avgöras inom de närmaste två åren, tror Soros.

Han säger vidare att närmandet mellan Trump och Putin är ytterst tveksamt och utgör en risk för Europa.

− Det är definitivt så. Putin har utövat inflytande på Trump. Han har gjort allt för att hjälpa Trumps kampanj och påverka opinionen, och särskilt förstöra Hillary Clintons kampanj. Han var framgångsrik utöver sina förväntningar.

När det gäller Europa är George Soros framtidsbild rena avgrunden. Han har tidigare sagt att EU kommer att falla sönder, men filar nu av kanterna på denna dystra profetia.

Annons
Annons

– Varken Kina eller Putin vill att Europa ska falla sönder. Båda har egna skäl. Kina behöver Europa som marknad, och Putin behöver Europa för att producera varor som de inte kan göra själva. Europa kommer inte att disintegrera helt. Men för tillfället går det åt fel håll.

– EU har blivit alltför komplicerad, och människor känner sig alienerade. Antieuropeiska partier och rörelser växer sig starkare. Den politiska eliten måste inse att de misslyckats uppfylla folkets förväntningar. De är ansvariga för EUs kollaps.

George Soros fortsätter med att beskriva 2016 som ett katastrofens år för EU.

− Förra året var en katastrof med brexit och det italienska valet. Vi måste göra allt för att bevara EU och återskapa det. EU har blivit dysfunktionella. Det styrs av lagar som inte passar ihop med dagens förhållanden, särskilt inte efter finanskrisen 2008.

Men brexit är den största huvudvärken för EU, sammanfattar finansmannen som blivit kritiserad för omfattande valutaspekulationer vilket lett till ekonomiska kriser.

– Detta kommer att bli en lång process. Det är osannolikt att premiärminister Theresa May kommer att stanna vid makten. Jag tror inte att hon klarar sig.

George Soros säger att en bitter skilsmässa vore olycklig för både EU och Storbritannien.

− Just nu är britterna i förnekelse. Men när valutan försvagas och inflationen ökar kommer levnadsstandarden att minska. Sedan kommer britterna att inse att de inte tjänar lika mycket som kostnaderna ökar och det blir tufft, säger Soros och avslutar snärtigt:

− Skilsmässan kommer att ta mycket lång tid. Det är mycket svårare att skiljas än att gifta sig.

Så ler George Soros sitt milda leende igen. Skakar händer med några mäktiga finansmän och försvinner ut genom köket på det flotta hotellet i den iskalla vinternatten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons