Annons

Malin Ekman:Ger oss en försmak på det smutsiga ordkrig som väntar

Tonen var hård när republikanen Devin Nunes tog över efter Adam Schiffs anförande.
Tonen var hård när republikanen Devin Nunes tog över efter Adam Schiffs anförande. Foto: Alex Brandon/AP

För fjärde gången i USA:s historia pågår en riksrättsprocess mot en sittande president. Inför tv-kamerorna framträdde bilden av att Donald Trumps agerande i Ukraina inte låg i USA:s utan hans personliga intresse.

Under strecket
Publicerad

 

NEW YORK Den historiska morgonen inleddes ungefär som vanligt.

Donald Trump twittrade i versaler och citerade sina supportrar på tv-kanalen Fox News.

Bilden som han försökte inskärpa: riksrättsutredningen som en illvillig och illegitim politisk kampanj.

Den bilden kom dock att justeras bara två timmar senare när ordföranden för representanthusets underrättelseutskott Adam Schiff inledde sitt anförande i Capitol Hill.

Schiff citerade Benjamin Franklin och lät förstå att förhören ytterst handlar om att försvara den amerikanska demokratin.

Inför tv-kameror och under ed ska nu nyckelvittnen i tv-sända förhör ge klarhet i den historiska skandalen, sedan de tidigare förhörts bakom stängda dörrar.

Deras vittnesmål stärkte uppgifterna om att Donald Trumps agerande inte låg i den amerikanska nationens utan presidentens personliga intresse.

USA:s 45:e president misstänks att ha vänt sig till Ukrainas president för att utreda sin potentiella rival Joe Biden, en av Demokraternas huvudkandidater inför nästa års presidentval. Försvårande nog misstänks han också ha hållit tillbaka närmare fyra miljarder svenska kronor i ekonomiskt bidrag för att pressa Ukraina.

Annons
Annons

Dessa misstankar har tidigare bekräftats i stängda förhör. Först nu når vittnesmålen allmänheten utan mellanhänder.

På onsdagen vittnade toppdiplomaten William B Taylor och det amerikanska utrikesdepartementets George P Kent inför representanthuset. Taylor i grön slips och Kent i mönstrad fluga.

Efter reklamen visas:
Se Ukraina-ambassadören vittna i riksrättsutredningen

Deras vittnesmål stärkte uppgifterna om att Donald Trumps agerande inte låg i den amerikanska nationens utan presidentens personliga intresse. Taylor sade att han blivit informerad om att Trump var mer intresserad av att utreda Biden än av Ukraina. Han ska ha informerats om ett samtal mellan Donald Trump och ambassadören Gordon Sondland, i vilket presidenten ska ha förhört sig om statusen för utredningen. Taylor beskrev också hur Trumps personlige advokat Rudy Giuliani drev en politik på tvären mot den officiella amerikanska politiska linjen. Taylor underströk vidare allvaret i att biståndet till Ukraina frystes i en tid av konflikt då landet var högst beroende av det.

Kent vittnade om hur Giulianis försök att pressa Ukrainas president att utreda Biden ”infekterade” USA:s förhållande till Ukraina. Han talade också om en smutskastningskampanj riktad mot amerikaner som tjänstgjorde i landet. En kampanj som till slut ska ha lett till att ambassadören Marie L Yovanovitch fick lämna sitt uppdrag.

För Demokraterna ger de tv-sända förhören en chans att låta vittnesmålen tala för sig själva.

För Republikanerna ger de en chans att hämnas på Demokraterna.

Republikanen Devin Nunes från Kalifornien gav en försmak på det smutsiga ordkrig som sannolikt väntar.

Annons
Annons

Tonen var hård när ledamoten i representanthuset tog över efter Schiffs anförande. Nunes beskrev Demokraternas riksrättsförfarande som en simpel kampanj i syfte att avsätta en demokratiskt vald president. ”Partiska byråkrater och korrupt media” misstänkliggör alla republikaner som någonsin skakat hand med en ryss, menade han.

Nunes påstod att Demokraterna konstruerat en ny skandal sedan de misslyckats med att bevisa Trumps delaktighet i Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016.

Synen på riksrättsutredningen splittrade USA redan innan de tv-sända förhören inleddes på onsdagen.

Enligt en färsk opinionsundersökning från CBS News anser 43 procent av amerikanerna att presidenten förtjänar att ställas inför riksrätt.

Om förhören inte förändrar amerikanernas inställning till riksrättsprocessen kommer bilden av den som ett partipolitisk kampanj att förstärkas. För Demokraterna innebär det en stor risk inför nästa års presidentval.

Men trycket inom partiet var stort och anklagelsernas karaktär ansågs för allvarliga för att ignorera.

I ett historiskt perspektiv handlar det om att etablera en standard för vad som anses inom och över gränsen för en presidents befogenheter. Som det ser ut nu är synen på vad som anses godtagbart helt partiberoende.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons