Annons

Gick emot Björklund – så vill han rädda L

Mats Persson gick öppet emot partiledaren Jan Björklund och pekas ut som en möjlig efterträdare. Den liberala riksdagsledamoten har en tydlig kravlista på nästa partiledare.

– Liberalerna är i ett utsatt politiskt läge, säger han i en stor SvD-intervju.

Under strecket
Publicerad

Mats Persson, en av en handfull kandidater till posten som Liberalernas partiledare.

Foto: Simon Rehnström

Mats Persson, en av en handfull kandidater till posten som Liberalernas partiledare.

Foto: Simon Rehnström
Efter reklamen visas:
Är du redo att bli Liberalernas nästa partiledare?

Under fredagen samlas liberaler från hela landet till partiråd i Solna. På programmet står EU-valet. Men det man kommer att tala om i korridorerna är kanske mer troligt partiledarfrågan.

En av dem som pekats ut i sammanställningar i medier och av enskilda liberaler som en möjlig efterträdare till Jan Björklund är Mats Persson. Han var fram tills nyligen ekonomisk-politisk talesperson och blev omskriven då han öppet gick emot sin partiledares linje och hellre ville samarbeta med Ulf Kristersson än med Stefan Löfven. SvD träffar honom i en soffgrupp utanför plenisalen i riksdagen för en större intervju.

Mats Persson, en av en handfull kandidater till posten som Liberalernas partiledare.
Mats Persson, en av en handfull kandidater till posten som Liberalernas partiledare. Foto: Simon Rehnström

Vill du ta över som partiledare för Liberalerna?

– Det är för tidigt att svara på nu. Men jag vill ta ansvar för att lyfta partiet ur det här utsatta läget. Sedan vilken roll det är återstår att se, säger Mats Persson.

Annons
Annons

Men han har tydliga tankar om vilka egenskaper nästa partiledare bör ha:

– Det är viktig att våga vara tydlig och staka ut en väg framåt. Ledaren måste ha förmåga att hålla sig till en långsiktig strategi. Ett huvudproblem för oss är att väljarna uppfattar det som att vi saknar en röd tråd i vår politik, säger Mats Persson.

Nu vill han se en öppen partiledarprocess där kandidater åker runt i landet och frågas ut av medlemmar. Han är även öppen för primärval ute i länen där medlemmarna får rösta.

Mats Persson målar upp en svart bild av läget för Liberalerna.

– Liberalerna är i ett utsatt politiskt läge. Det har funnits otydligheter kring vårt parti, vi har ett svagt väljarstöd. Det är utsatt. Skulle jag säga något annat skulle jag ljuga, säger han.

Partiets valanalys har slagit fast att L varit för otydligt. Mats Persson tar som exempel att L under 2017 ville stoppa utvisningar till Afghanistan på grund av säkerhetsläget för att året efter i samband med gymnasielagen inte alls vilja att de 9 000 unga skulle få stanna.

En avgörande fråga framöver för partiet kommer att vara om Liberalerna ska vara ett borgerligt parti eller inte.

– Jag tror inte att partiledarvalet handlar om januariavtalet. Jag utgår ifrån att den partiledare som väljs kommer att respektera partirådets beslut. I stället handlar det om vägen framåt och om man ska närma sig S eller hitta tillbaka till ett borgerligt samarbete. Jag hoppas ju att vi ska hitta tillbaka till ett allianssamarbete, säger Mats Persson.

Du ville ju inte se uppgörelsen alls – var det ett tufft beslut att öppet gå emot din partiledare i regeringsfrågan?

Annons
Annons

– Ja. Jag har under mina år i politiken aldrig offentligt tagit en konflikt på det sättet. Jag tycker samtidigt inte att det är konstigt när man diskuterar om man ska bli en del av regeringsunderlaget för Socialdemokraterna.

När du var i Luf Skåne gick du faktiskt emot Luf-ordförande Birgitta Ohlsson som var emot moderpartiets språkkrav på invandrare...

– Aha okej, det hade jag glömt bort. Men jag har alltid varit för språkkrav, säger Mats Persson.

Hur skulle du beskriva hur SD:s inflytande hade varit på en mindre M-regering?

– Om de väljer att rösta på Liberalerna eller Alliansen förslag skäms jag inte över det och väljer de att rösta på S gör de det. Sedan är det klart att en fördel med januariavtalet är att det parlamentariska stödet är större än för en M-regering.

Hur står du ideologiskt inom partiet?

– Jag målas ibland upp som väldigt höger men jag tror att det är lite överdrivet. Det kan nog bli så när man håller på med ekonomisk politik, att folk tänker att det är en person som bara vill sänka skatter. De frågorna vi drivit handlar ju om att det ska löna sig att utbilda sig, säger Mats Persson och lägger till:

– Mitt motto är att hårt arbete lönar sig alltid. Jag tror att det har präglat mina politiska ställningstagande.

En annan utpekad efterträdare, nya ekonomisk-politiske talespersonen Johan Pehrson intervjuades i Expressen tv i onsdags och stängde inte heller några dörrar. Och på torsdagskvällen talade en tredje möjlig kandidat, Sabuni, på årsmötet för Liberalerna i Norrköping. Ett landsmöte är planerat till november, men kan flyttas framåt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons