Annons

Gif Sundsvall presenterar ny tränare

Tony Gustavsson (till höger) går från assisterande guldtränare i USA:s damlandslag till allsvensk bottenkamp med Gif Sundsvalls herrar. Till vänster syns sportchefen Urban Hagblom.
Tony Gustavsson (till höger) går från assisterande guldtränare i USA:s damlandslag till allsvensk bottenkamp med Gif Sundsvalls herrar. Till vänster syns sportchefen Urban Hagblom. Foto: Mats Andersson/TT

Från VM-guld till allsvensk bottenstrid.

Tony Gustavsson tar steget från USA:s damlandslag till Gif Sundsvalls kristyngda fotbollsherrar.

– Jag skulle inte ta det här om jag inte trodde vi skulle kunna greja det, säger Gustavsson.

Under strecket
TT
Publicerad

De senaste dagarna har det spekulerats i att Sundsvallsfödde Tony Gustavsson skulle ta över den allsvenska jumbon efter Joel Cedergren som fick sparken i torsdags.

På måndagen kom bekräftelsen vid en presskonferens. Gustavsson tar över säsongen ut.

– Jag har vuxit upp här med allsvensk fotboll och jag har Sundsvall att tacka för allt som spelare och tränare. Det har alltid varit ett mål att komma tillbaka, säger Gustavsson på presskonferensen som direktsändes av Sundsvalls Tidning.

Han kommer in i ett prekärt läge. Jumbolaget har bara vunnit två allsvenska matcher på hela säsongen – den senaste segern kom mot Falkenberg 29 april – och har sex poäng upp till fast mark med åtta omgångar kvar. Till en kvalplats är det fyra poäng.

Tack vare landslagsuppehållet har han knappt två veckor på sig att jobba med spelarna fram till nästa allsvenska match mot Örebro borta den 14 september.

– Det är en otroligt stor utmaning, men jag skulle inte ta det här om jag inte trodde vi skulle kunna greja det.

– Jag kommer att använda grunden som Joel har gjort. Det är en otroligt välskolad grupp, men vi behöver bli bättre i straffområdet. Det är anfallsspel och ett aggressivt försvarsspel som ska rädda det här, säger Gustavsson.

Tony Gustavsson kommer närmast från ett jobb som assisterande tränare i USA:s damlandslag som han tillsammans med Jill Ellis förde till VM-guld i somras. Han har också tagit OS-guld med USA 2012, då som assisterande till Pia Sundhage.

Senast han tränade ett lag i herrallsvenskan var 2007-2009 då han ledde Hammarby.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons