Annons

Fest för 150 000 väg till ”ekonomisk trygghet”

De sparar ihop 150 000 kronor på ett år till livets största fest. Bröllopet mellan Deborah Holmgren och David Andersson utgör början på deras nya liv tillsammans. SvD har träffat det unga paret som först efter giftermålet flyttar in under samma tak.

– Att gifta sig innebär att ingen av oss någonsin står själv i det ekonomiska, säger Deborah Holmgren.

Under strecket
Publicerad

Studenterna David Andersson och Deborah Holmgren färdigställer inbjudningskorten. De behöver spara ihop 150 000 kronor på ett år till sitt bröllop.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 2

Grafik: Thomas Molén

Bild 2 av 2

Studenterna David Andersson och Deborah Holmgren färdigställer inbjudningskorten. De behöver spara ihop 150 000 kronor på ett år till sitt bröllop.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1
Studenterna David Andersson och Deborah Holmgren färdigställer inbjudningskorten. De behöver spara ihop 150 000 kronor på ett år till sitt bröllop.
Studenterna David Andersson och Deborah Holmgren färdigställer inbjudningskorten. De behöver spara ihop 150 000 kronor på ett år till sitt bröllop. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Nedräkningen har börjat inför den stora dagen. Deborah Holmgren och David Andersson är just i färd med att skicka ut inbjudningskort till över 150 släktingar, gamla barndomsvänner och nya bekanta. Den 6 maj nästa år kliver de över tröskeln in i kyrkan för att säga ja till varandra, inför gud, släkt och vänner.

– Att gifta sig innebär början på ett nytt skeende i livet, säger Deborah Holmgren.

Trots den gedigna inbjudningslistan vill paret behålla känslan av en stor varm släktträff. Det har bidragit till att pressa ned kostnaderna. Delar av menyn tänker de låta vara hemlagad och de planerar att vara sparsamma med alkohol. De har dessutom valt en lokal i Uppsala i stället för de betydligt dyrare alternativen i Stockholm.

Annons
Annons

Men vi har inte vågat göra någon ny budget på ett tag.

Ändå har notan snabbt sprungit i väg efter att alla de ”mindre” kostnaderna i sammanhanget, för exempelvis fotograf, håruppsättning och kläder, tagits med i beräkningen.

– Den första budgeten var på 120 000 kronor. Men det var optimistiskt räknat, och den gick vi över fort, säger David Andersson.

De båda studerar heltid, och för att spara pengar arbetar de även extra. Alla pengar som blir över sätter de in på ett gemensamt bröllopskonto. Hur mycket pengar det blir varje månad varierar, men målet är att spara ihop 150 000 kronor på ett år. Med gammalt sparande i potten, nya månatliga insättningar och hjälp från föräldrarna är de på god väg.

– Men vi har inte vågat göra någon ny budget på ett tag, säger David Andersson.

Det går nästan att ta på den spända förväntan runt vardagsrumsbordet hemma hos Deborah Holmgren. Efter bröllopet kommer detta att bli även den blivande maken David Anderssons hem.

Det unga paret träffades för första gången för tre år sedan via den kristna kyrka som de båda regelbundet besöker. Ett och ett halvt år senare blev de ett par. Giftermålet blir startskottet för en gemensam vardag.

– Äktenskapet gör att vi kan börja leva vårt liv tillsammans, säger Deborah Holmgren.

Först när de båda kommer tillbaka från bröllopsresan börjar vardagen under samma tak. Fram till dess har de haft två boenden.

Ingen av oss kommer någonsin att stå själv i det ekonomiska eller i vardagslivet.

Att bo ihop kommer att bidra till lägre fasta utgifter. De kan då dela på hyra, bilkostnader och tv-avgifter. Men egentligen är de ekonomiska effekterna på kort sikt obetydliga i sammanhanget. Även tanken på äktenskapsförord har paret skjutit undan. Efter giftermålet blir allt ditt mitt och allt mitt ditt, enligt paret.

Annons
Annons

Grafik: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Viktigare är känslan av att bli två som får möjlighet att luta sig mot varandra ekonomiskt när det behövs.

– Att gifta sig innebär en ekonomisk trygghet. Jag kommer att ha min partner med mig hela livet, och han kommer att ha mig. Ingen av oss kommer någonsin att stå själv i det ekonomiska eller i vardagslivet, säger Deborah Holmgren.

På frågan om vilka för- och nackdelar som de ser med att vänta med att flytta ihop tills bröllopsdagen tittar paret på varandra och skrattar.

– Vi kan börja med nackdelarna, de är mest uppenbara, säger Deborah Holmgren.

Hon berättar hur hon ser fram emot att de båda ska få en gemensam bas och slippa planera in varenda möte med varandra i förväg. David Andersson nickar och tillägger:

– När vi gifter oss kommer vi ännu inte att veta allt om hur den andra beter sig under dygnets alla timmar. Det finns fortfarande ett helt vardagsliv som inte är upptäckt. Men det positiva är att när vi flyttar ihop vet vi att det ligger ett tydligt och genomtänkt beslut bakom.

Grafik: Thomas Molén
Grafik: Thomas Molén
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons