Aleksandr Litvinenko: militärkadett 1982, avhoppad KGB-agent 2000 och på dödsbädden 2006.
Aleksandr Litvinenko: militärkadett 1982, avhoppad KGB-agent 2000 och på dödsbädden 2006. Foto: Rex och PA

Litvinenko – en tragisk thriller ur verkligheten

Historien Litvinenko: En förgiftad kopp te, ett radioaktivt spår runt London, en rysk spion och kontroversiella avslöjanden om en av världens mäktigaste män. Det kunde vara en spionthriller, men berättelsen är både tragisk och sann. Den kan också få allvarliga följder för relationen mellan två av världens stormakter.

Publicerad

Fotografiet av en blek och utmärglad Aleksandr Litvinenko på sin dödsbädd har publicerats ofta i världens medier under de senaste nio åren. Det var hans egen önskan. ”Jag vill att världen ska få se vad de gjorde åt mig”, sade han under sina sista dagar på University College Hospital i London.

Jag hade hela tiden känt på mig att de ville döda mig.

”De” var enligt Aleksandr Litvinenko Rysslands president Vladimir Putin och högt uppsatta inom den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Några veckor tidigare, den första november 2006, hade Litvinenko blivit allvarligt sjuk. Dagen började vanligt. Vädret i London var kallt, men vackert. Aleksandr Litvinenko hade ätit sushi till lunch nära Piccadilly tillsammans med italienaren Mario Scaramella. Han hade också träffat två före detta KGB-agenter Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun.

Männen hade träffats en gång tidigare, i oktober, på The Millennium Hotel i London. Den ståtliga viktorianska tegelbyggnaden med vita kolonner ligger ett stenkast från den amerikanska ambassaden. Enligt journalisten Luke Harding, som skrivit en bok om fallet, hade Lugovoj och Kovtun redan då med sig polonium. I ett av hotellets mötesrum hällde de det giftiga radioaktiva ämnet i Litvinenkos vattenglas. Men Litvinenko rörde aldrig glaset.

De gjorde ett nytt försök. Andrej Lugovoj tog igen in på The Millennium Hotel den 30 oktober. Den här gången hade han tagit med sig hela sin familj. De skulle se på då fotbollslaget CSKA Moskva mötte Arsenal i Champions League. Dmitrij Kovtun tog in på hotellet nästa dag.

Annons

Enligt Harding kände Lugovoj och Litvinenko varandra från tidigare och under det senaste året hade Lugovoj föreslagit att de två männen skulle börja arbeta tillsammans. Klockan 11.41 brittisk tid den första november ringde Andrej Lugovoj upp Aleksandr Litvinenko och föreslog ett nytt möte. Senare har Scotland Yard lappat ihop Litvinenkos dag. Han tog en buss från sitt hem i Muswell Hill i norra London, tunnelbanan till Piccadilly Circus där han åt sushi med Mario Scaramella.

The Millennium Hotel vid Grosvenor Square i London.
The Millennium Hotel vid Grosvenor Square i London. Foto: Matt Dunham/AP

I en artikel i tidningen The Guardian beskriver Harding hur mordet gick till. Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun anlände båda till The Millennium Hotel före klockan fyra. Lugovoj kom dit tio minuter före Kovtun. Båda männen följde samma procedur, de frågar efter vägen till herrtoaletten och försvinner in för några minuter. Senare tester visar att den radioaktiva strålningen från ett av båsen i toaletten är mycket hög.

Annons

Aleksandr Litvinenko anlände till hotellet en minut före fyra. Han besökte aldrig toaletten. Männen träffades i en av hotellets barer, The Pine Bar. På bordet mellan dem fanns en kanna grönt te. Litvinenko bad en servitör om att få en ren kopp. Sedan drack han av teet. De två andra männen rörde inte drycken.

Efteråt beskrev Litvinenko mötet som mystiskt.

– Då jag lämnade hotellet tänkte jag att det var något som inte stämde. Jag hade hela tiden känt på mig att de ville döda mig, sade han till polisen från sin sjukhussäng.

Senare samma kväll blev Alexander Litvinenko allvarligt sjuk. Han togs in på sjukhus, men det tar flera veckor innan läkarna lyckas räkna ut vad som långsamt håller på att förgifta honom.

Aleksandr Litvinenkos änka Marina utanför Royal Courts of Justice i London. ”Orden min man yttrade på sin dödsbädd, då han anklagade Putin, har nu getts trovärdighet av en engelsk domstol”, sade hon.
Aleksandr Litvinenkos änka Marina utanför Royal Courts of Justice i London. ”Orden min man yttrade på sin dödsbädd, då han anklagade Putin, har nu getts trovärdighet av en engelsk domstol”, sade hon. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Det avslöjades att Kovtun sagt till en vän att han burit på ett mycket värdefullt gift.

Annons

Aleksandr Valterovitj Litvinenko föddes i augusti 1962 i Voronezj nära Ukraina. Han gick med i armén och började arbeta för KGB under mitten av åttiotalet. Han sägs inte ha varit inblandad i spionage, men deltog i många konflikter, bland annat i Tjetjenien. Han klättrade i rank då KGB blev till FSB.

Enligt hans änka, Marina Litvinenko, var ett av hans jobb att utreda kopplingar mellan högt uppsatta personer inom polisen och den ryska maffian. År 1994 träffade han den ryska oligarken Boris Berezovskij, som han började arbeta för samtidigt som han fortsatte på FSB.

I december 1997 uppgav Litvinenko att han fått en order att döda Berezovskij, elva månader senare deltog han i en presskonferens med fyra andra officerare från FSB där de berättade om planerna. Efter presskonferensen fick Litvinenko sparken. Tre år senare flydde han med sin familj till Turkiet där de ansökte om asyl på den amerikanska ambassaden. De fick avslag och Litvinenko köpte flygbiljetter till Moskva via London. Den första november 2000 ansökte han om politisk asyl på Heathrow. Nästan exakt sex år senare var han död.

Annons

Aleksandr Litvinenko och hans familj fick politisk asyl i Storbritannien på humanitära grunder. De bosatte sig i London och Litvinenko började arbeta som journalist. Han deltog också i Boris Berezovskijs kampanj mot Putin och arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten MI6, som betalade honom 2 000 pund (ungefär 24 300 kronor) i månaden.

Foto från tidigt 80-tal av Aleksandr Litvinenko med första frun Natalia i Vladikavkaz i södra Ryssland.
Foto från tidigt 80-tal av Aleksandr Litvinenko med första frun Natalia i Vladikavkaz i södra Ryssland. Foto: Rex/AOP

Efter bara två år i London började rykten spridas att det fanns personer inom den ryska underrättelsetjänsten som ville göra sig av med Aleksandr Litvinenko. Trots att han varnats av kontakter inom FSB valde Litvinenko att fortsätta leva som vanligt. Han reste fritt och umgicks med Londons många ryska immigranter.

Under sin tid i Storbritannien uttalade sig han också ofta och frispråkigt i brittiska medier. Samtidigt fick han kritik av en del politiska experter som menade att han spred felaktig information och rykten. Aleksandr Litvinenko ansåg bland annat att det var FSB som låg bakom gisslandramat på Dubrovkateatern år 2002 och att den ryska underrättelsetjänsten visste om planerna för gisslandramat i Beslan på förhand. Litvinenko menade också att FSB skapade kontroversen kring Jyllands-Postens karikatyrer av profeten Muhammed för att straffa Danmark eftersom landet vägrat utelämna tjetjenska rebeller. Han anklagade också Romano Prodi, före detta ordförande för Europeiska kommissionen, för att ha jobbat för KGB.

Annons
Misstänkta: Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun förnekar inblandning i mordet. Litvinenko förgiftade sig själv av misstag, hävdar de tidigare KGB-agenterna.
Misstänkta: Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun förnekar inblandning i mordet. Litvinenko förgiftade sig själv av misstag, hävdar de tidigare KGB-agenterna. Foto: AP och Corbis/AOP

I november 2006 var The Pine Bar, en exklusiv bar i ett av Londons mest exklusiva hotell, full av radioaktiv strålning. Tekannan Aleksandr Litvinenko druckit ur hade lagts i kökets diskmaskin och sedan återanvänts av andra gäster. Enligt Luke Harding mätte bordet där Litvinenko, Lugovoj och Kovtun suttit 20 000 becquerel (radioaktivt sönderfall per sekund), hälften mindre är tillräckligt för att döda en människa. En misstänksam klump hittades också under lavoaren i rum 382, där Dmitrij Kovtun bott. Där uppmättes 390 000 becquerel.

Både Dmitrij Kovtun och Andrej Lugovoj förnekar att de har något med mordet att göra. Enligt dem var det Alexander Litvinenko själv som hämtade med sig poloniumet till hotellet och som i misstag förgiftade sig själv. Männen är nu bosatta i Ryssland. De är barndomsvänner som båda jobbat för KGB.

Annons

• Andrej Lugovoj sitter i den ryska duman. I mars i fjol fick han en medalj av Rysslands president Vladimir Putin för sina ”tjänster till moderlandet”.

• Dmitrij Kovtun är affärsman i Moskva. Under utredningen av Aleksandr Litvinenkos död avslöjades det att Kovtun sagt till en vän att han burit på ett mycket värdefullt gift.

Aleksandr Litvinenko vilar i en blyinfattad, lufttät kista på kyrkogården Highgate i London för att minimera risken för kontamination.
Aleksandr Litvinenko vilar i en blyinfattad, lufttät kista på kyrkogården Highgate i London för att minimera risken för kontamination. Foto: Simon Woodcock/Retna/AOP

Framtiden för vårt förhållande med Ryssland ser mörk ut. Men fallet är inte lika katastrofalt för Storbritannien, som det har varit för familjen Litvinenko.

Först trodde man att det var frågan om Tallium-förgiftning. Aleksandr Litvinenko förlorade sitt hår och hade kraftig diarré. På sjukhuset förhörde två utredare från Scotland Yard Aleksandr Litvinenko i tre dagar. Andrej Lugovoj blev snabbt huvudmisstänkt.

Annons

Under sin tid på sjukhuset släppte Litvinenko ett uttalande där han kritiserade Vladimir Putin. Han gick också med på att fotograferas. Den 23 november är han död, 43 år gammal.

Samma kväll upptäckte forskare på kärnvapenfabriken Aldermaston att han förgiftats med det radioaktiva ämnet polonium-210. Ett mikrogram är tillräckligt mycket för att döda, men ämnet måste komma in i kroppen för att orsaka skada. Enligt The Telegraph skulle dosen som användes för att döda Litvinenko ha kostat tiotals miljoner dollar om den sålts på den öppna marknaden.

Så dödar polonium – bläddra

1/3
2/3
3/3

Aleksandr Litvinenko lämnade ett radioaktivt spår efter sig innan han togs in på sjukhus. Allt han rörde vid efter mötet med Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun förgiftades. Hemmet i Muswell Hill blev så radioaktivt att det tog mer än sex månader innan hans änka Marina och son Anatoly kunde återvända.

Också Lugovoj och Kovtun hade lämnat spår efter sig, i Londons tunnelbana, på flygplan och i hotellrum. Den brittiska regeringens säkerhetsgrupp COBRA träffades fyra gånger under veckan efter Litvinenkos död. De hade hittat spår av polonium i tunnelbanan, men ville inte skapa panik genom att göra fyndet offentligt.

Annons

Enligt Margot Light, Rysslandsexpert och professor på London School of Economics, var Aleksandr Litvinenko en whistleblower, någon som slog larm om korruption.

– Vi vet att han jobbade för FSB och MI6 och att den ryska underrättelsetjänsten inte dragit sig för att spela fult ibland.

Hon anser att den officiella utredningen om hans död är pinsam för den brittiska regeringen som gjort sitt bästa för att släta över den trasiga relationen med Ryssland.

– De behöver förbättra relationen, inte göra saker värre.

Den enligt uppgift sista bilden som togs på Litvinenko.
Den enligt uppgift sista bilden som togs på Litvinenko. Foto: Rex/AOP

Enligt utredningen "godkändes troligen" mordet på Litvinenko av president Vladimir Putin. En av de utpekade mördarna slår ifrån sig anklagelserna — och Ryssland kommer inte att utlämna dem.

Margot Light menar att behovet av att samarbeta nu är så stort, bland annat på grund av krisen i Syrien, att Storbritannien inte kommer att låta utredningen förvärra situationen märkbart. Även om landet inför sanktioner mot individer som var inblandade i fallet.

– Relationen mellan länderna är redan så dålig. Framtiden för vårt förhållande med Ryssland ser mörk ut. Men fallet är inte lika katastrofalt för Storbritannien, som det har varit för familjen Litvinenko.

Före sin död hade Aleksandr Litvinenko konverterat till islam. Han begravdes den 7 december 2006 på den gamla gravgården i Highgate i norra London.

The Millennium Hotel vid Grosvenor Square i London.

Foto: Matt Dunham/APBild 1 av 9

Aleksandr Litvinenkos änka Marina utanför Royal Courts of Justice i London. ”Orden min man yttrade på sin dödsbädd, då han anklagade Putin, har nu getts trovärdighet av en engelsk domstol”, sade hon.

Foto: Kirsty Wigglesworth/APBild 2 av 9

Foto från tidigt 80-tal av Aleksandr Litvinenko med första frun Natalia i Vladikavkaz i södra Ryssland.

Foto: Rex/AOPBild 3 av 9

Misstänkta: Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun förnekar inblandning i mordet. Litvinenko förgiftade sig själv av misstag, hävdar de tidigare KGB-agenterna.

Foto: AP och Corbis/AOPBild 4 av 9

Aleksandr Litvinenko vilar i en blyinfattad, lufttät kista på kyrkogården Highgate i London för att minimera risken för kontamination.

Foto: Simon Woodcock/Retna/AOPBild 5 av 9
Bild 6 av 9
Bild 7 av 9
Bild 8 av 9

Den enligt uppgift sista bilden som togs på Litvinenko.

Foto: Rex/AOPBild 9 av 9