Annons

Giltighetstiden för teoriprov förlängs

Av de som tog körkort 2019 och först klarade teoriprovet fick 53 procent godkänt på körprovet. För de som gjorde körprov efter ett underkänt teoriprov var siffran 29 procent. Arkivbild.
Av de som tog körkort 2019 och först klarade teoriprovet fick 53 procent godkänt på körprovet. För de som gjorde körprov efter ett underkänt teoriprov var siffran 29 procent. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Den 1 mars förlängs giltighetstiden för godkänt teoriprov från två till fyra månader för personbil. Syftet med förändringen är att blivande förare ska få mer tid för övningskörning vid ett underkänt körprov.

"Genom att giltighetstiden förlängs för ett godkänt teoriprov hoppas vi att fler satsar på att utbilda sig mer innan de genomför omprov för körprov. Det är bättre att lägga tid och pengar på utbildning än på flera omprov", säger Kristina Hagberg, chef för förarprov på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

En annan förändring är att teoriprovet ska vara godkänt innan körprovet. Erfarenheter visar att om körkortselever har förstått de teoretiska delarna och fått godkänt på teoriprovet, ökar möjligheterna tydligt att lyckas med det praktiska provet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons