Annons

Avslöjanden och förtal – 18 sommarprat vi minns

Foto: TT

Krigshemligheter, vänsterpropaganda och hädelse. Tolkningarna, anmälningarna och åsikterna har varit många om sommarvärdarnas val av ämne under årens lopp. Här är 18 sommarprat som utmärkt sig extra mycket.

Uppdaterad
Publicerad
 • Farnaz Arbabi sommarpratade 2004. Foto: Lars Pehrson
 • Anja Pärson sommarpratade 2012 Foto: Jessica Gow/TT
 • Thomas Di Leva sommarpratade 1997 Foto: Jack Mikrut/ TT
 • Jan Guillou sommarpratade 1979. Foto: Henrik Montgomery
 • Henrik Schyffert Foto: Rolf Höjer/TT
 • Alexander Bard. Foto: Jonas Ekströmer / TT
 • Mustafa Can. Foto: Janerik Henriksson / TT
 • Christian Falk, en av 2014 års sommarpratare.  Foto: Karin Törnblom / IBL
 • Mikael Engström Foto: Jack Mikrut
 • Regina Lund sommarpratade 2004 Foto: Ola Torkelsson
 • Leila Lindholm sommarpratade 2015.  Foto: Pontus Lundahl/ TT
 • Norén och De Geer. Foto: Fredrik Sandberg/ TT
 • Farrokhzad, Thorvall. Foto: Anders Wiklund/ TT
 • Kay Pollak. Foto: Fredrik Sandberg / TT
 • Marie-Louise Ekman. Foto: Anders Wiklund / TT
 • Ingmar Bergman sommarpratade 2004. Foto: Jonas Ekströmer
 • Margot Wallström, Olle Carlsson. Foto: Lars Pehrson/ SvD
 • Lena Andersson Foto: Karin Törnblom / IBL

Farnaz Arbabi sommarpratade 2004.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1

Del 1 av 18

Uppmanade till lagbrott

Farnaz Arbabi sommarpratade 2004.
Farnaz Arbabi sommarpratade 2004. Foto: Lars Pehrson

Lyssnarstormen som utlöstes av teaterregissören Farnaz Arbabi uppmaning till att planka på tunnelbanan tvingade henne under samma program att korrigera uttalandet. Med orden ”uppmanar jag alla att planka” och förslaget att under musikpausen gå in på www.planka.nu och ”bli inspirerad” fick hon så många publikreaktioner att hon efter nästa musikpause fick korrigera sitt uttalande: ”och när det gäller att planka, så gör det bara med en gilitg biljett i fickan – bryt inte mot lagen”

Annons
Annons

Anja Pärson sommarpratade 2012

Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

Del 2 av 18

Anja Pärson avslöjade sin stora kärlek

Anja Pärson sommarpratade 2012
Anja Pärson sommarpratade 2012 Foto: Jessica Gow/TT

2012 års mest nedladdade sommarprat var Anja Pärsons. Hon berättade där om sin flickvän – Filippa från Umeå som då hade varit den föredetta alpina världstjärnans stora kärlek sedan fem år. Numera är de gifta. Dessutom avslöjade Anja Pärson att hon väntade barn.

Annons
Annons

Thomas Di Leva sommarpratade 1997

Foto: Jack Mikrut/ TT Bild 1 av 1

Del 3 av 18

Ville ha tystnad i radio

Thomas Di Leva sommarpratade 1997
Thomas Di Leva sommarpratade 1997 Foto: Jack Mikrut/ TT

Under Thomas Di Leva sommarprat 1997 hackade CD-skivan och behövde stängas av. Det blev helt tyst i radion, tills det att Di Leva började andas in i mikrofånen. Han fyllde den oplanderade tystnaden med sitt andetag och orden ”Låt oss vara tysta tillsammans.”

Annons
Annons

Jan Guillou sommarpratade 1979.

Foto: Henrik Montgomery Bild 1 av 1

Del 4 av 18

Guillous program fälldes efter granskning

Jan Guillou sommarpratade 1979.
Jan Guillou sommarpratade 1979. Foto: Henrik Montgomery

1979 blev Per Albin Hanson anklagad för att ha tagit emot mutor. Det var den då en 36 år gammal Jan Guillou som sommartalade för första gången och påstod att folhemsfadern hade mottagit mutor från Guillous norske morfar. Programmet anmäldes och fälldes av granskningsnämnden för förtal. Guillou kunde inte styrka påståendet. Den populäre författaren och journalisten har sommarpratat sammanlagt fem gånger, senast 2009.

Trots att Sommar genom åren har anmälts många gånger har programmet bara fällts vid två tillfällen. Andra gången var Bodil Malmstens program från året därpå (1980), som kritiserade organisationen Rätten till vår död. Rätten till vår död är en intresseorganisation som jobbar för införandet av aktiv dödshjälp i Sverige.

Inget av de fällda Sommarpraten finns tillgängliga att lyssna på.

Annons
Annons

Henrik Schyffert

Foto: Rolf Höjer/TT Bild 1 av 1

Del 5 av 18

Gjorde en misslyckad parodi på P1 Sommar

Henrik Schyffert
Henrik Schyffert Foto: Rolf Höjer/TT

Samma år som Sommar gick från att sändas i P3 till att få sin hemvist i P1 sommartalade komikern och skådespelaren Henrik Schyffert. Hans sommarprat var en ironisk blinkning till navelskåderiet, det gravallvarligt pretentiösa och bristen på distans som de överexponerade ”sommar-kändisarna” så ofta bjuder på. Det hela ackompanjerades till tonerna av låtar i stil med ”Öppna landskap”, ”Idas sommarvisa”, ”Turistens klagan”.

Annons
Annons

Alexander Bard.

Foto: Jonas Ekströmer / TT Bild 1 av 1

Del 6 av 18

Hyllade droger

Alexander Bard.
Alexander Bard. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Artisten Alexander Bard har sommarpratar tre gånger, 1990, 2002 och 2016. Det var i sommarpratet 2002 som han skapade rabalder genom att framhålla fördelarna med drogen Ecstasy framför alkohol. En kontroversiell åsikt som blev bemött i ”Studio ett” i P1, där en motbild erbjöds då Bard och en drogexpert fick debattera ämnet.

Annons
Annons

Mustafa Can.

Foto: Janerik Henriksson / TT Bild 1 av 1

Del 7 av 18

”Jag älskar dig mamma”

Mustafa Can.
Mustafa Can. Foto: Janerik Henriksson / TT

Journalisten och författaren Mustafa Can, en av 2003 års sommarpratare, tog sina 90 minuter och dedikerade dem till sin mamma Güllü. Även fast han presenterade programmet med orden ”Mitt program handlar om passion och lust som drivkrafter i arbetet. Journalistik är inte bara ett yrke - det är på liv och död”. Programmet blev en ”all time high” i lyssnarreaktioner. Enligt Sommars ansvariga Bibi Rödöö ringde en kvinna in och sa att programmet gett hennes liv mening. Can vann både Ikaros och Stora Radiopriset för sitt gripande modersporträtt.

Annons
Annons

Christian Falk, en av 2014 års sommarpratare.

Foto: Karin Törnblom / IBL Bild 1 av 1

Del 8 av 18

Hann avlida innan programmet sändes

Christian Falk, en av 2014 års sommarpratare.
Christian Falk, en av 2014 års sommarpratare. Foto: Karin Törnblom / IBL

Musiker, musikproducent Musikern Christian Falk hann sorgligt nog gå bort innan hans Sommarprogram sändes och programmet sändes posymt, två dagar efter hans död. Att det planerade sändningsdatumet inte ändrades var enlighet med Christian Falks och hans familjs önskemål. Programmet inleddes med att Falk berättade om sin cancer och att han, likt en av sina idoler Frank Zappa, inte skulle bli äldre än 52 år.

Annons
Annons

Mikael Engström

Foto: Jack Mikrut Bild 1 av 1

Del 9 av 18

Avslöjade krigshemligheter

Mikael Engström
Mikael Engström Foto: Jack Mikrut

Tanken bakom att bjuda in Mikael Engström 2006 var att han skulle prata i egenskap av fiskeexpert och journalist. Och början av programmet börjar också så. Han pratar om fiske och sin familj. Men sen plockar han upp ett ämne som ingen trodde var möjligt: sin tidigare anställning hos FRA, försvarets radioanstalt, och om det nära samarbetet i försvarsfrågor som Sverige hade med USA under kalla kriget. Dåvarande utrikesministern Lennart Bodström tvingades bemöta uppgifterna.

Annons
Annons

Regina Lund sommarpratade 2004

Foto: Ola Torkelsson Bild 1 av 1

Del 10 av 18

Hellre ökänd än okänd

Regina Lund sommarpratade 2004
Regina Lund sommarpratade 2004 Foto: Ola Torkelsson

Visserligen har många sommarpratare under åren valt att framföra sin egen förträfflighet under de 90 minuter de har svenska folkets öra, men vissa sommarpratare har gjort det tydligare än andra. Regina Lund valde det ovanliga i sammanhanget att bara spela sina egna låtar och dessutom fylla programmet med så gott som bara musik. Förutom några korta kommentarer i början och slutet av programmet var Regina Lund tyst. Kritiken var massiv och många tyckte det var skandalöst att prata så lite och att marknadsföra sig själv så mycket.

Annons
Annons

Leila Lindholm sommarpratade 2015.

Foto: Pontus Lundahl/ TT Bild 1 av 1

Del 11 av 18

Jag, mig och mitt

Leila Lindholm sommarpratade 2015.
Leila Lindholm sommarpratade 2015. Foto: Pontus Lundahl/ TT

En annan av Sommars gäster som också fick svenskafolket att trilla ur hamoken för att hon skamlöst marknadsförde sig själv var Leila Lindholm. Hennes Sommarprat blev anmält till granskningsnämnden för otillbörligt gynnande efter att hon berättade om det egna varumärket, hennes bokförlag, kokböckerna hon skrivit, tv-programen hon varit programledare för och hennes butikskedja med 6 butiker. Sommarpratet friades.

Annons
Annons

Norén och De Geer.

Foto: Fredrik Sandberg/ TT Bild 1 av 1

Del 12 av 18

Sommarprat blir bok

Norén och De Geer.
Norén och De Geer. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Andra sätt att marknadsföra sig själv, men som inte fick någon kritik alls att tala om, var Lars Noréns sommarprat från 2005 där han helt sonika läste upp utdrag ur sin bok som skulle publiceras nästa år: En dramatikers dagbok.

Men det kan också gå åt andra hållet, som när Carl Johan De Geer 1999 inspirerades av sina egna ord och hans radiomanus formade de första tankarna till boken ”Mormor, Hitler och jag” som kom ut 2001.

Annons
Annons

Farrokhzad, Thorvall.

Foto: Anders Wiklund/ TT Bild 1 av 1

Del 13 av 18

Vänsterpropaganda

Farrokhzad, Thorvall.
Farrokhzad, Thorvall. Foto: Anders Wiklund/ TT

Poeten Athena Farrokhzads sommarprat 2014 är det mest anmälda i Sommars historia. Hela 73 anmälningar kom in till Granskningsnämnden, bland annat för ”våldspropaganda”. Farrokhzad pratade om rasism, klassfrågor och politiskt våld med ett tydligt vänsterperspektiv. Den moderata riksdagsledarmoten Gunnar Axén blev så upprörd att han sa upp sin tv-licens. Farrokhzads Sommar friades, men däremot valde SVT att stoppa Farrokhzads medverkan i programmet ”Sommarpratarna” för att hennes sommarprat hade varit ”för politiskt”.

Även Kerstin Thorvall anklagades för att vara vänstervriden, när hon sommarpratade 1973. Då som nu retade även hon gallfeber på lyssnarna. Thorvall har varit sommarvärd tre gånger, men hennes första, från 1973, finns inte tillgängligt i SR:s arkiv.

Annons
Annons

Kay Pollak.

Foto: Fredrik Sandberg / TT Bild 1 av 1

Del 14 av 18

Terrorattentat bröt sändning

Kay Pollak.
Kay Pollak. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Det var tänkt att regissören Kay Pollak skulle prata om glädje, förakt, förälskelse, inspiration, mobbing och rädsla i sitt Sommar, men programmet avbröts vid flera tillfällen av nyhetssändningar. På morgonen den 7 juli 2005 hade London drabbats av de blodigaste terrorattentaten sedan 1988, då tre självmordsbombare sprängde sig själva i kollektivtrafiken.

Annons
Annons

Marie-Louise Ekman.

Foto: Anders Wiklund / TT Bild 1 av 1

Del 15 av 18

”Det är pissråttan som talar”

Marie-Louise Ekman.
Marie-Louise Ekman. Foto: Anders Wiklund / TT

Konstnären Marie-Louise Ekmans, de Geer Bergenstråhle, första mening i sitt Sommar från 1987 var ”Det är pissråttan själv som talar”. Resten av programmet är fyllt med diverse hatbrev hon fått året mellan sina två sommarprat, 1986 – 1987. Marie-Louise Ekman har varit sommarvärd 1977, 1986, 1987, 1993, 1999 och 2008. Det är bara hennes senaste Sommar som ligger ute på webben.

Annons
Annons

Ingmar Bergman sommarpratade 2004.

Foto: Jonas Ekströmer Bild 1 av 1

Del 16 av 18

Fråga startade en hel serie

Ingmar Bergman sommarpratade 2004.
Ingmar Bergman sommarpratade 2004. Foto: Jonas Ekströmer

Flera gånger har teman och frågor som lyfts i Sommarvärdarnas program fått ett liv utanför programmet. 2004 ställde regissören Ingmar Bergman frågan ”Varifrån kommer musiken?” och gensvaret från lyssnarna var så massivt att SR gjorde en hel programserie av själva lyssnarbreven.

Två andra exempel är Anna Liljequists som 2005 berättade om sina upplevelser av stormen ”Gudrun”. Hennes berättelse gav inspiration till serien ”Stormen” som sändes i SVT. Fredrik Lindströms är en uppskattad Sommarvärd och hans program har givit underlag till tv-serier om svenskheten och svenska språket.

Annons
Annons

Margot Wallström, Olle Carlsson.

Foto: Lars Pehrson/ SvD Bild 1 av 1

Del 17 av 18

Meddelade stor nyhet i P1 Sommar

Margot Wallström, Olle Carlsson.
Margot Wallström, Olle Carlsson. Foto: Lars Pehrson/ SvD

Flera nyheter har släppt i Sommar under åren. Margot Wallström har sommarpratat 2001 och 2008. Det var vid det senare tillfället som hon i programmet som sändes från Bryssel gick ut med att hon skulle lämna uppdraget som EU-kommissionär. Hon presenterade också sitt sommarprat det året med orden: Huvudvärk kan förekomma.

Samma år kom en annan nyhet genom Sommar: Prästen Olle Carlsson gick ut med sitt avhopp från sitt arbete i Allhelgonakyrkan.

Annons
Annons

Lena Andersson

Foto: Karin Törnblom / IBL Bild 1 av 1

Del 18 av 18

Anklagad för hädelse

Lena Andersson
Lena Andersson Foto: Karin Törnblom / IBL

2005 gjorde Lena Andersson ett program som tog hus i helevete. Under rubriken ”En ateists predikan – om och med Jesus” gick Andersson metodiskt igenom Jesus budskap och kopplade detsamma till diktatorer. Programmet gav den bokstavstroende kristendomen smörj men var samtidigt en hyllning till hennes troende farmor. Programmet anmäldes till granskningsnämnden, men friades, och SR fick motta över 1000 brev av lyssnare som både hyllade och hatade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons