Annons

Glädje på SD:s vaka: ”Var extremt orolig”

SD:s valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka.
SD:s valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka. Foto: Anders Wiklund/TT

Stort jubelvrål, applåder och high-fives bröt ut på Sverigedemokraternas valvaka i Nacka när valresultatet presenterades.

– Ett kanonresultat, jag är så glad, säger Charlie Weimers, partiets tredjenamn.

Under strecket
Publicerad
Foto: Anders Wiklund/TT

Med en uppgång till 15,5 procent ökar SD från två till tre mandat. En framgång för ett EU-kritiskt parti som har svårt att mobilsera sina anhängare i ett EU-val.

– Det är ju fantastiskt. Vi har verkligen lyckats nå ut till nya väljargrupper, säger Charlie Weimars som får bänka sig i EU-parlamentet i Bryssel redan i början av juli.

Partiledaren Jimmie Åkesson är glad och mycket lättad när SvD träffar honom framåt midnatt.

– Jag har varit extremt orolig senaste månaden att våra väljare inte skulle rösta, men uppenbarligen har de gjort det.

Ni får tre, men inte fyra mandat. Besviken?

– Varje mandat är viktigt, men jag är väldigt nöjd. Vad det betyder i vår grupp är omöjligt att säga, förhandlingarna börjar ju inte förrän nästa vecka.

Efter reklamen visas:
SD-dansar på valvakan

Ni lyckades inte bli näst största parti i EU-valet och gå om Moderaterna.

– Det var inget mål, jag har inte sett det som en tävling. Men visst hade det varit jättebra att vara större än Moderaterna.

Vad har turbulensen kring Peter Lundgren betytt?

– Inte mycket alls vad det verkar.

Många av de 250 uppklädda gästerna kom tidigt till Saltsjöqvarns kaj där partiet hade sin valvaka. Jimmie Åkesson huserade länge på en båt som låg vid kaj intill hotellet. Men kom sedan in och drog igång dansen.

Annons
Annons
Foto: Anders Wiklund/TT

Förväntningarna var höga redan från start och de besannades när valresultatet blev klart.

Partisekreteraren Richard Jomshof menar att SD etablerat sig ordentligt i EU-parlamentet under de gångna fem åren.

– Framför allt har vi lyckats skaffa oss bra relationer med närstående partier som Danske Folkeparti och Sannfinländarna. Vi har också etablerat oss i den stora partigruppen ECR.

– Drömmen vore nu att få till en stor socialkonservativ grupp som på allvar kan utmana de socialliberala krafterna.

Han tror att det varit en fördel att SD släppt utträdeskravet.

– Jag röstade för EU, men med tiden har jag blivit mer och mer emot. Egentligen vill jag att Sverige lämnar EU, men i dagsläget är det nog smart att avstå från den linjen, säger han och tillägger:

– Kommande fem år hoppas jag att vi kan stoppa federalisterna och vrida kockan tillbaka. Att vi tar tillbaka makt från Bryssel.

En del av vår framgång beror nog på att vi släppt på utträdeskravet i nuläget.

Riksdagsledamoten Per Ramhorn pekar på att SD tagit sig in i allt större sammanhang, inte minst inom LO-kollektivet.

– Människor vill att makten är nära. Det var också klokt av oss att släppa på utträdeskravet. Men jag kan också se att det finns frågor där EU-perspektivet behövs. Exempelvis när det gäller att stoppa smittspridning och minska läkemedelsanvändningen.

Foto: Anders Wiklund/TT
Annons
Annons

Han är nöjd med att valdeltagandet verkar öka inom EU, men menar samtidigt att valrörelsen i Sverige varit den smutsigaste någonsin.

– Det handlar dels om att man inte velat prata om sin egen politik, men också att vissa partier uppträtt väldigt lågt. Inte minst Socialdemokraterna, de har varit helt desperata, säger han.

Peter Lundgren har redan suttit fem år i EU-parlamentet och ser fram emot ytterligare en period.

– En del av vår framgång beror nog på att vi släppt på utträdeskravet i nuläget. Får vi nu ett bra inflytande i vår partigrupp de närmaste åren har vi gjort allt rätt. Men blir det inte så får vi ta ny ställning när mandatperioden går mot sitt slut och driva utträdet på nytt, säger Peter Lundgren.

Jessica Stegrud har gjort kometkarriär och är partiets andranamn. Hon blev medlem för knappt ett halvår sedan och blev representant för partiet så sent som i februari.

– Det har gått som en raket men jag har inte fått någon gratisbiljett. Det är nog mina erfarenheter från näringslivet som man velat dra nytta av, säger hon.

Jessica Stegrud är ekonom och har länge varit engagerad i samhällsfrågor och politik. Hon gick med i SD för värderingarnas skull och migrationsfrågan. Och hon ser en tydlig roll för EU och att SD ska finnas där.

– Att släppa kravet på utträde var ett pragmatiskt beslut, säger hon.

Efter reklamen visas:
Gunilla von Hall: "Italienarna är helt uppgivna – stort missnöje"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons