Annons

Maria Ludvigsson:Glöm aldrig Pela och Fadime

Foto: Björn Larsson-Ask
Under strecket
Publicerad

Solsken, stockrosor och sommarsorl utanför huset. Där inne svalare och lugnt. Och framme vid ståbordet där vi snart ska tala möter två blickar oss. Det är uppförstorade svartvita fotografier av Pela Atroshi och Fadime Sahindal.

Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) är en ideell förening som arbetar mot hedersvåld och dagligen verkar för vad den heter. Den som kom till GAPF:s almedalsseminarier med mingelanda blev genast tagen om allvaret. De unga flickorna som tittar på oss från fotografierna dödades av dem som fanns för att älska dem. Något lika svart är svårt att tänka sig.

Pela blev 19 år. Den 24 juni 1999 sköts hon ihjäl av sin pappa och hans två bröder. Framför ögonen på lillasyster Breen. Hon hade haft en svensk pojkvän, men för att försonas med sin familj lovade hon att gifta sig med den man hennes föräldrar fann lämplig. På sommarlovet följde hon med dem till irakiska Kurdistan, men kom aldrig hem igen.

Fadime blev 26 år. När hon i januari 2002, på väg till en praktikperiod i Afrika, i hemlighet fick träffa sin mamma och sin syster väntade någon på henne i mörkret på trappan utanför. Hon sköts ihjäl av sin egen pappa. Bara ett par månader tidigare hade hon stått i riksdagens talarstol och talat om hedersvåld och förtryck. Hennes pojkvän Patrik hade omkommit i en bilolycka som man inte vet orsaken till.

Annons
Annons

Vid Pela och Fadimes bilder frågas Gustav Fridolin (MP), Jan Björklund (L), Lena Hallengren (S) och Annie Lööf (C) ut om hedersrelaterat våld och förtryck. Ingen tvekan om att deras engagemang är äkta, men alla är inte lika initierade. Empati är nödvändigt för att vara en bra politiker, men det är inte tillräckligt. Kunskap om själva frågan, vad hederskultur är och att den inte har några så kallade goda inslag är bara första steget för att utradera den.

Det är också avgörande att begripa i vilka sammanhang hederskulturen finns och inte för en sekund ursäkta den med att alla kulturer ska accepteras. Det som är fel och ont mot våra egna döttrar och söner, är i lika hög grad fel och ont mot andras.

En uppenbart nödvändig politisk reform är att avskaffa statliga pengar till religiösa samfund. Under en helt annan almedalsdebatt, arrangerad av tidningen Dagen, fann jag mig vara den enda av sammanlagt sju debattörer som ansåg att bidragen helt ska avskaffas. Övriga ansåg inte att det aldrig kan vara värt riskera att ekonomiskt stödja – och legitimera –hederskulturens institutioner.

Under politikerveckan har frasen alla människors lika värde upprepats. Främst föranlett av nynazisters och andra hatgruppers närvaro. Frasen är tom om man inte i den lägger in allas rätt att respekteras så som vi vill att de vi älskar mest respekteras.

För oss som har lyckan att veta hur tryggt det är att bli kramad av sin mamma eller pappa, och hur fullkomnande det är att få krama sitt barn, är allt detta lika obegripligt som fasansfullt. Bredvid Pela och Fadimes namn på GAPF:s hemsida står även Tugba Tunc, Abbas Rezai, Jian Subhi Aref. De är många fler.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons