Annons

Torbjörn Isacson:Glöm börsslakten – 36 bolag triumferar med nya rekord

Astra Zenecas testlabb i Södertälje.
Astra Zenecas testlabb i Södertälje. Foto: Claudio Bresciani/TT

Återkomsten är här – nu skruvas risknivån återigen upp hos investerarna. På jakt efter avkastning kliver de nu tillbaka in i de sektorer som tagit mest stryk under coronapandemin.

Under strecket
Publicerad

Innan coronakrisen kopplade greppet om Stockholmsbörsen haglade kursrekorden. Mängder av bolag, framför allt inom fastighetssektorn, klockades bara timmar innan det stora raset den 21 februari in på de högsta värdena hittills.

Bara veckor senare var läget helt förbytt. Samma bolag var nu bland de största förlorarna. Bakom det låg en kombination av ökad osäkerhet kring åtskilliga typer av fastigheter – från butiker till kontor – och möjligheten att ta hem stora kursvinster för många placerare.

Men under den allra värsta coronakrisen sedan mitten på mars har 36 bolag på Stockholmsbörsens listor för stora, medelstora och mindre bolag lyckats nå nya rekordkurser. Några av dem har tydliga kopplingar till pandemin.

Ett av dessa är Getinge med sina respiratorer. Ett annat Astra Zeneca, som bland annat fått närmare tio miljarder kronor av amerikanska myndigheter för att fortsätta utveckla ett vaccin mot coronaviruset, och kommit med flera andra positiva nyheter den senaste tiden. Ett tredje exempel är Bactiguard, som efter en klen start på sin börskarriär fått rejäl fart senaste tiden sedan desinfektionsmedlet Hydrocyn visat sig effektivt mot covid-19.

Annons
Annons

Vinnarlistorna inom framför allt mindre och medelstora företag har de senaste månaderna överlag en kraftig slagsida mot bolag inom bioteknik, läkemedel och medicinteknik.

Många teknikinriktade bolag har också haft en fin utveckling och många av dem har slagit nya kursrekord. Att placerarna dras till företag som sysslar med it-säkerhet, molnbaserade tjänster, internetspel, e-handel eller hjälmbaserad säkerhet under den senaste tiden är heller inte särskilt förvånande.

På samma sätt är det inte så märkligt att Axfood hittat en ny toppkurs, eller att Ica är uppe på historiskt höga nivåer. Det gäller även bolag som riktar sig mot hemmabyggare.

Men även flera investment- och maktbolag som Kinnevik, Lundberg, Creades och Latour har nått nya rekordkurser de senaste månaderna. Kinnevik är förvisso väldigt digitalt inriktat. Det kan man kanske inte säga om Lundberg, som är tungt inom mer traditionella branscher och fastigheter. Och Industrivärden, där LE Lundberg är största ägare, nådde liksom Investor en ny toppkurs precis innan börsen började vända nedåt i februari.

Sammantaget ligger det breda indexet på Stockholmsbörsen nu bara ett par procent under nivån från årsskiftet. Och det intresse som snabbt flyttades från fastigheter till aktier som kunde klara coronakrisen bättre har de senaste veckorna svängt över till de sektorer som tidigare fått mest stryk under nedgången.

Riskaptiten tycks vara tillbaka. För nu flockas aktieköparna kring branscher som industri, finans- och fastigheter, konsument och olja och gas – sektorer som nyligen var iskalla. De storbolagsaktier som först nådde nya toppkurser under krisen, Getinge, Axfood och Astra Zeneca, har samtidigt backat lite.

Det är ett högt spel, som bland annat bygger på att de brant nedåtriktade försäljnings- och resultatkurvorna även ska vända uppåt i hög hastighet, att pandemin inte återkommer med kraft och att det inte utbryter ett förödande handelskrig. Blir utfallet ett annat går det inte att förlita sig på att statliga finansiella ingrepp håller börskurserna uppe.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons