Annons

Harry Amster:Glöm drömmen om att slå igenom – ESC är ett stort svart hål

Benjamin Ingrosso vill naturligtvis vinna och bli världsberömd. Men då borde han hålla sig så långt som möjligt från Eurovision Song Contests final och Melodifestivalen. Fortfarande är det bara Abba som fått till det där stora genombrottet sedan tävlingen startade 1956. I kväll ligger Israel och Cypern bäst till för att ta hem segern.

Under strecket
Publicerad

Benjamin Ingrosso lär inte bli världsberömd efter Eurovision Song Contest, skriver Harry Amster.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Benjamin Ingrosso lär inte bli världsberömd efter Eurovision Song Contest, skriver Harry Amster.

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Benjamin Ingrosso lär inte bli världsberömd efter Eurovision Song Contest, skriver Harry Amster.
Benjamin Ingrosso lär inte bli världsberömd efter Eurovision Song Contest, skriver Harry Amster. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är paradoxalt att Abba nyligen fick rubriker i hela världen för att de spelat in två nya låtar 44 år efter segern i Brighton samtidigt som Eurovision Song Contest (ESC) sänds i kväll.

Stora rubriker skulle knappast Loreen eller Måns Zelmerlöw få även om de faktiskt vunnit den stora finalen. Knappast heller Conchita Wurst, Emmelie de Forest eller Jamala som vunnit de senaste åren.

Anledningen är att det i princip är omöjligt att få det där stora hägrande genombrottet trots att hundratals miljoner tittar. Myten om att ESC är bra för karriären är nämligen seglivad. Det är definitivt lättare att lyckas för svenska musiker utomlands om de vänder ryggen till schlagertävlingarna.

Artister som Zara Larsson, Tove Lo, Avicii, Icona Pop, Roxette, Ace of Base, Europe, Swedish House Mafia, Cardigans och några till har aldrig varit närheten av Christer Björkmans Mello eller ESC.

Annons
Annons

Ändå lever drömmarna kvar. Förgäves. Det finns vinnare som svenska Charlotte Perrelli, finska Lordi, norska Alexander Rybak, som är med i år igen och irländske Johnny Logan. De flesta fick hits med sin vinnarlåt. Men sedan dämpades jublet.

Celine Dion vann 1988 med ”Ne partez pas sans moi” och fick en skjuts i karriären. Men hon hade redan 1983, som första kanadensiska, mottagit en guldskiva i Frankrike för singeln ”D’amour ou d’amitié” och vunnit priser som Bästa kvinnliga liveartist. Först 1991 slog hon igenom internationellt men möjligen kan ESC få en smula kredd för genombrottet.

Abbas vinst 1974 med ”Waterloo” i Brighton var annorlunda. Björn Ulvaeus har berättat för SvD att han aldrig trodde de skulle vinna.

– Vi valde mellan "Waterloo" och "Hasta mañana". Men "Waterloo" var roligare att framföra, sa han 2013.

Inte ens Abba lyckades direkt även om ”Waterloo” blev en stor hit. Det dröjde ytterligare ett och ett halvt år innan ”SOS” blev en hit i Storbritannien. Sedan följde nio listettor.

De andra svenska eller europeiska vinnarna har aldrig kommit i närheten. De uppföljande singlarna försvann oftast i ett stort svart hål. Det var det som hände med Herreys 1974 (”Diggi-loo diggi-ley”), Carola 1991 (”Fångad av en stormvind”), Charlotte Nilsson 1999 (Take me to your heaven”), Loreen 2012 (”Euphoria”), och Måns Zelmerlöw 2015 (”Heroes”).

Visst kan det bli en världsstjärna av Benjamin Ingrosso. Talangen finns där och han ligger på skivbolaget Ten, som är vana att få till globala stjärnor som Zara Larsson och Icona Pop. Men sannolikheten, att det ska ske via Eurovision Song Contest, är försvinnande liten.

Så hur går det ikväll? Kommer vinnaren att bli världsberömd? Svar: Nej. Norge och Frankrike ligger bra till på bettingsajterna men låtarna blir inte roligare för det. Men det kan bli Israels sångare Netta som vinner med sin kacklande dänga ”Toy” eller Cyperns otroligt medryckande ”Fuego”. Estland har en operavacker låt, Litauen en fin ballad, Tjeckien en saxbaserad variant som Samir & Viktors ”Shuffla”, Italien en suggestiv sång och Finlands Saara Aaltos ”Monster” växer för varje lyssning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons