Annons

Janerik Larsson:Glöm inte bort dansk och finländsk politik

Stefan Löfven har kanske mycket att lära av Mette Fredriksens hantering av Dansk Folkeparti
Stefan Löfven har kanske mycket att lära av Mette Fredriksens hantering av Dansk Folkeparti Foto: Rene Schutze
Under strecket
Publicerad

Jag har just på Timbro lyssnat på seminariet om Hanne Kjöllers bok ”Blockpolitikens död - Mandatperioden som förändrade Sverige”. Ska bli intressant att läsa!

Som jag förstod Kjöller och de som diskuterade boken är det mycket som är osäkert - egentligen både vad gäller vad som hänt och vad som kommer att hända framöver.

I det sammanhanget kan det vara av visst intresse att titta på de två grannlandsval vi har före sommaren. Kan man lära sig något därifrån?

Det handlar dels om Finland där blockpolitik aldrig är en central fråga men där regeringskonstellationen på förhand är svår att gissa.

Susanna Ginman skrev i en ledare i Hufvudstadsbladet härom dagen om olika möjliga regeringskonstellationer:

Socialdemokraterna väljer hellre Centern än Samlingspartiet som partner i regeringen berättar Iltalehti/Uusi Suomi, som har frågat de ledande partiaktivisterna. Drygt 71 procent föredrar Centern, men gärna med en annan ordförande än Juha Sipilä. Bara 28 procent tycker att Samlingspartiet vore en bra samarbetspartner. De mest naturliga partierna för Socialdemokraterna är Vänsterförbundet och De gröna.

Annons
Annons

Om en dryg månad vet vi mera, men inte minst i dagens läge i svensk politik kan det vara en poäng att intressera sig också för världen utanför Sverige.

Ur ett finländskt perspektiv ter det sig nog underligt att C och L ställde sig utanför regeringen.

Än mer intressant är det kommande danska folketingsvalet som kan bli en comeback för socialdemokratin på grund av att Dansk Folkeparti råkat in i vad som tycks vara en riktigt rejäl politisk kris - åtminstone att döma av opinionsundersökningarna.

Altinget har idag en gedigen analys som är läsvärd också med svenska ögon.

Här finns lärdomar inte minst både för socialdemokrater och sverigedemokrater.

Den danska socialdemokratins mycket genomtänkta hantering av DF har gett partiet en trovärdighet som det svenska broderpartiet fullständigt saknar i den fråga som står central i både dansk och svensk politik: invandring och integration.

För SD kan man av DF lära sig hur farligt det är att ha alltför starkt fokus på makt.

Spørgsmålet er, om mange af de vælgere, der har stemt DF, egentlig nogensinde har gjort det med ønsket om, at partiet skulle blive et stort regeringsparti. Eller om de i virkeligheden stemte på DF som en protest, der skulle få de gamle partier til at ændre kurs på udlændingeområdet.

De, der mener, at det projekt nu er lykkedes, søger til S, mens de, der endnu ikke mener, at det er blevet virkelighed, og som mener, at skatten er alt for høj, søger til Nye Borgerlige. DF betaler prisen uanset hvad. I det perspektiv er DF fanget midt på broen mellem protest og magt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons