Annons
Krönika

Fredric Karén:Glöm mobilen – det är dags att räta på ryggen

2018 är början på slutet för de smarta mobiltelefonerna. I över tio år har vi lärt oss leva med gamnackar, Angry birds-spel och selfies framför vackra byggnader.

Det har blivit dags att räta på ryggen, sluta stirra ner i skärmen och lämna plats åt de digitala assistenterna.

Publicerad
Vi har levt med gamnackar i över ett decennium. När nu digitala assistenter håller på att slå igenom på allvar är det dags att sträcka på oss.
Vi har levt med gamnackar i över ett decennium. När nu digitala assistenter håller på att slå igenom på allvar är det dags att sträcka på oss. Foto: Vincent Yu/AP

Enligt trendanalytikern och forskaren Amy Webb, grundare av Future Today Institute, ser vi nu för första gången vikande försäljningssiffror från världens stora mobiltelefontillverkare. Samsung sålde 2016 nära 77 miljoner telefoner. Ett år senare var siffran nere i 74 miljoner sålda enheter. Apple visar liknande dalande siffror.

Men det är inte allt. För i Amy Webbs trendrapport för 2018 lägger hon och institutets medarbetare stor vikt vid att söka sambanden som skapar våra nya vanor. Att vi inte i samma utsträckning köper nya telefoner eller uppdaterar våra gamla beror på att en rad nya tekniker stormar in och tar plats i våra liv.

Digitala assistenter, röstigenkännings-tjänster, maskininlärning, augmented reality och ansiktsidentifikation. Detta är rena grekiskan för de allra flesta av oss men utvecklingen pågår och är i allra högsta grad verklig inom flera områden.

Annons

Den mest innovativa teknikutvecklingen sker nu inom tjänster och produkter som du antingen har hemma eller bär på dig.

Enkelt uttryckt: mobilen har blivit för trång. Den mest innovativa teknikutvecklingen sker nu inom tjänster och produkter som du antingen har hemma eller bär på dig i form av kläder, armband, glasögon eller linser.

Så kallade digitala assistenter finns redan i de flesta mobiltelefoner. Säg ”Hej Siri: ring mamma”, och i bästa fall slår telefonen rätt nummer.

Med nya röststyrningstjänster som Alexa, Cortana och Bixby styr du inte bara telefonen, utan hela ditt hem eller kontor. På universiteten MIT och Stanford byggs nu infrastruktur som gör det möjligt för maskinerna att inte bara känna igen våra röster utan också över tid lära sig våra vanor och behov.

Skrämmande eller tidsbesparande och bekvämt?

Företaget Amazon utvecklar nu i snabb takt nya digitala assistenter som vi styr via våra röster.
Företaget Amazon utvecklar nu i snabb takt nya digitala assistenter som vi styr via våra röster. Foto: AP

Oavsett om personer odlar skägg, ändrar frisyr eller plastikopererar sig kan datorn känna igen dem.

På teknik- och digitalkonferensen South By Southwest i Texas tidigare i mars diskuterades denna fråga flitigt. Det finns falanger som anser att politiker och stater behöver gå in och hårdfört reglera hur personlig data ska få lagras och användas. Men det finns också de som tycker att automatisering och avancerad teknologi som maskininlärning och artificiell intelligens (AI) hjälper mänskligheten att utvecklas och därför inte ska regleras.

I Kina kan man hämta exempel som stödjer båda argumenten. Företaget Face++ utvecklar nu avancerade teknik för att känna igen ansikten från bilder, till exempel övervakningskameror. Dessa kopplas sedan till det redan väl utbyggda personregistret som finns i landet.

Glöm kreditkort, Swish eller mobilt bank-id. Titta in i kameran och le.

Oavsett om personer odlar skägg, ändrar frisyr eller plastikopererar sig kan datorn känna igen dem. Redan nu är det möjligt för kinesiska myndigheter att omedelbart identifiera alla som går mot röd gubbe, kör för fort eller deltar i ett olagligt demonstrationståg.

Samma företag har hjälpt den kinesiska internetjätten, e-handelsbolaget Alibaba, att utveckla tjänsten: ”betala med ett leende” (pay with a smile).

Glöm kreditkort, Swish eller mobilt bank-id. Titta in i kameran, le och datorn känner igen dig och transaktionen genomförs.

Mobilspelet Angry Birds fick snabbt miljoner användare och nya vanor etablerades.
Mobilspelet Angry Birds fick snabbt miljoner användare och nya vanor etablerades. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Redan nu kan vi nog konstatera att det är tveksamt om Angry Birds och gamnackar var det som förde mänskligheten framåt.

Med all denna teknikutveckling kan man fråga sig var mänskligheten befinner sig om tio år. Amy Webb ritar upp ett optimistiskt och ett katastrofalt spår.

I den bästa av världar har vi i framtiden bättre information om alla, vi är på väg att släppa vår sociala isolation och ingen stirrar längre ner i en skärm.

Men vi kan lika gärna ha ett scenario där världen är uppdelad i en liten elit som äger den mest avancerade teknologin och därmed kontrollerar alla andra. Alltför sent inser vi att ingenting längre är privat vilket leder till kraftig överreglering och diktatoriska styrelseskick.

Om tio år vet vi. Men redan nu kan vi nog konstatera att det är tveksamt om Angry Birds och gamnackar var det som förde mänskligheten framåt.

Annons
Annons

Vi har levt med gamnackar i över ett decennium. När nu digitala assistenter håller på att slå igenom på allvar är det dags att sträcka på oss.

Foto: Vincent Yu/AP Bild 1 av 3

Företaget Amazon utvecklar nu i snabb takt nya digitala assistenter som vi styr via våra röster.

Foto: AP Bild 2 av 3

Mobilspelet Angry Birds fick snabbt miljoner användare och nya vanor etablerades.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons