Annons

”Glöm Swexit – anslut till euron”

”Vår vision handlar om att det inte ska betyda så mycket varifrån du kommer utan var du är på väg, ett samhälle med stor social rörlighet, där det är möjligt att utbilda sig och bli något annat än ens föräldrar var”, säger Mats Persson (L) och Said Abdu (L)
”Vår vision handlar om att det inte ska betyda så mycket varifrån du kommer utan var du är på väg, ett samhälle med stor social rörlighet, där det är möjligt att utbilda sig och bli något annat än ens föräldrar var”, säger Mats Persson (L) och Said Abdu (L) Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Trots det osäkra politiska läget i Europa vill Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och näringspolitiska talesperson Said Abdu följa Emmanuel Macron och Angela Merkel mot ett mer integrerat EU. På hemmaplan vill de se kraftigt sänkta skatter – för höginkomsttagare och för bolag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Erfarenheten historiskt är att vi kan samla oss, så skedde på 90-talet och så skedde under finanskrisen menar Liberalernas Mats Persson, som här samtalar med kollegan Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 5

Bostadsfrågan har blivit en konkurrensnackdel för Sverige enligt Liberalerna Mats Persson och Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska DagbladetBild 2 av 5
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska DagbladetBild 3 av 5

Mats Persson.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 4 av 5

Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 5 av 5
Efter reklamen visas:
Tar Liberalerna bilen eller flyget?

Liberalerna huserar högt upp i riksdagshuset, i smala korridorer med utsikt över takåsarna.

Mats Persson och Said Abdu slår sig ner vid det stora mötesbordet. Skåningen och Trollhättebon. Doktorn i nationalekonomi och företagaren.

Både Persson och Abdu gör sin första mandatperiod i riksdagen. Ingen av dem arbetade för alliansregeringen.

– Sverige är ett bra land men vi har ett antal rätt stora problem, med konkurrenskraft och med globalisering, inleder Mats Persson och fortsätter,

– Spotify och Izettle har startats i Sverige och de har lämnat Sverige. Vår vision är ett kunskapssamhälle där, till skillnad från i dag, bolag bygger sin framtid här.

När Erik Ullenhag lämnade för att bli ambassadör i Jordanien 2016 fick Mats Persson ta över rollen som ekonomisk politisk talesperson. Nu är Persson tillsammans med Abdu två av Liberalernas nyckelspelarna inför valet. I partiets DNA finns frågan om avskaffad värnskatt – liksom höjd gräns för statlig inkomstskatt. Förslag som skulle kosta 20 miljarder bara i år och som finansieras genom höjd moms, höjd skatt på miljöskadlig konsumtion och nedtrappade ränteavdrag..

Annons
Annons

– Eftersom vi gillar utbildning är det ett problem att det lönar sig dåligt att utbilda sig. Välfärden har svårt att behålla folk. Det är också svårt för svenska globala företag, som AstraZeneca, att konkurrera med andra globala företag om talangerna eftersom vi straffbeskattar utbildning i Sverige, säger Mats Persson.

Varför behövs skattesänkningar för de som tjänar mest?

– Vår största skattesänkning handlar om att färre ska betala statlig inkomstskatt genom att höja gränsen från 39 000 till 44 000. Det handlar om barnmorskor och andra kvinnodominerade akademikeryrken. Vi står upp för det strävsamma Sverige, det ska löna sig att utbilda sig, säger Mats Persson.

Men snittlönen för barnmorskor är 38 700 kronor enligt SCB. Era förslag torde gynna välbetalda män mycket mer?

- Nej. Förslaget blir mest märkbart för de som arbetar i typiska kvinnodominerade akademikeryrken. Våra beräkningar säger att vi med detta förslag ungefär halverar antalet barnmorskor och psykologer som betalar statlig skatt. 

SvD Näringslivs serie om partiernas ekonomiska visioner har nått Liberalerna. Frågan som alla parter får är hur vi ska leva, bo och arbeta om tio år.

Said Abdu är en av grundarna av bemanningsföretaget West work, som hyrde ut studenter till företag men också hade arbetsförmedlingen som kund.

Abdu lyfter frågan om delningsekonomin och kompetensutvisningar.

– Vi ser att kompetensförsörjning och kompetensutveckling är en av de främsta orsakerna till att företag inte kan växa idag. Då kan vi inte ha system som bestraffar och utvisar experter från Sverige, säger han.

Annons
Annons

Erfarenheten historiskt är att vi kan samla oss, så skedde på 90-talet och så skedde under finanskrisen menar Liberalernas Mats Persson, som här samtalar med kollegan Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

Kritiken gentemot regeringen är tydlig.

– Regeringen har inte varit tillräckligt handlingskraftig. De utvisningar som är aktuella nu måste omgående stoppas. Vi har också tagit fram start up visum, det skulle vi vilja se på plats omgående, säger Said Abdu.

Erfarenheten historiskt är att vi kan samla oss, så skedde på 90-talet och så skedde under finanskrisen menar Liberalernas Mats Persson, som här samtalar med kollegan Said Abdu.
Erfarenheten historiskt är att vi kan samla oss, så skedde på 90-talet och så skedde under finanskrisen menar Liberalernas Mats Persson, som här samtalar med kollegan Said Abdu. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sedan valet 2014 är Liberalerna riksdagens näst minsta parti. I opinionsundersökningar inför valet är Centerpartiet minst dubbelt så stort. De båda liberala partierna är både lika och olika.

En tydlig skillnad är Liberalernas syn på EU och euron. När Mats Persson och Said Abdu talar om sin framtidsvision innehåller den ett EU som satsar på forskning och utveckling tillsammans och inte bara ”paprikor och apelsiner”.

Är Sverige med i euron om tio år?

– Svenska beslutsfattare kommer att behöva ta ställning till om vi fullt ut ska vara med i det europeiska samarbetet eller inte. Då menar vi att vi ska svara ja och det innebär att vara med i eurosamarbetet, säger Mats Persson.

Trots riskerna som vi sett med bland annat Italien och Grekland?

– Ja, Sverige är en liten öppen ekonomi. Oavsett vad som sker i andra länder så påverkas vi ändå. Euron i sig är inte problemet, det är att länderna inte sköter sin ekonomi, säger han.

Samtidigt som Sverigedemokraterna har lyft frågan om en folkomröstning om en Swexit – att lämna EU – vill Liberalerna gå i rakt motsatt riktning.

Annons
Annons

Bostadsfrågan har blivit en konkurrensnackdel för Sverige enligt Liberalerna Mats Persson och Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska DagbladetBild 1 av 2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska DagbladetBild 2 av 2

– Det initiativet som Emmanuel Macron (Frankrikes president reds anm.) har tagit, som också Tyskland ställer sig bakom innebär att Europa går i en helt ny riktning. En del kallar det federalism, jag menar att Europa måste lägga pengar på det som skapar jobb o tillväxt och då ska Sverige vara en fullvärdig medlem i det, säger Mats Persson.

Men vill svenska folket det?

– Ja. Det finns ett starkt stöd för att Sverige ska vara med i EU. Politiskt ledarskap handlar om att peka ut en riktning, inte att passivt titta på, säger han.

1/2

Bostadsfrågan har blivit en konkurrensnackdel för Sverige enligt Liberalerna Mats Persson och Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet
2/2
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / Svenska Dagbladet

När Alliansen styrde Sverige forskade Mats Persson i Lund, Said Abdu drev West work och var aktiv i kommunpolitiken i Trollhättan.

Att de som oppositionspolitiker är kritiska till den sittande regeringen är väntat. Men också de fyra sista åren med alliansen, 2010–2014, får sig en släng av sleven.

– Sedan finanskrisen har det funnits en attityd bland svenska politiker och beslutsfattare att vi är bättre än andra, så jämför vi oss med Grekland, Portugal och Spanien. Men att vi klarade finanskrisen bättre betyder ju inte att vi är säkra, säger Mats Persson.

Liberalerna har länge varnat för obalanser på svensk bostadsmarknad, med stigande bostadspriser och växande lån hos hushållen. Mats Persson är kanske den mest högljudde kritikern av det skärpta amorteringskravet. Han vill riva upp kravet om alliansen kommer till makten för att i stället se över skattesystemet och hyresregleringen. Partiet vill se ett Sverige där fler äger sin bostad och färre hyr.

– Bostadsmarknaden är en av våra konkurrensnackdelar. Oavsett vem som styr efter den 9 september kommer man behöva ta tag i de frågorna. Men det skulle vara tufft under en omställning, säger Said Abdu.

Annons
Annons

Mats Persson.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 2

Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 2 av 2

Det stannar inte där. Liberalerna vill se en ännu större skattereform. Målet är att ha bättre villkor för företagande än Tyskland, Kina, Sydkorea och givetvis USA.

– Vi har levt rätt bra på de reformer som skedde på 90-talet men nu böjar de ebba ut. Då hade Sverige väsentligt lägre bolagsskatt än övriga OECD länder, nu ligger vi på genomsnittet, säger Mats Persson.

1/2

Mats Persson.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
2/2

Said Abdu.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Om dagens opinionsläge står sig får Liberalerna cirka 4 procent i höstens val och kommer med nöd och näppe in i riksdagen. Väl där väntar ett komplicerat parlamentariskt läge. Liberalerna vill, till skillnad från Moderaterna, inte regera med passivt stöd av Sverigedemokraterna.

Så frågan är hur, och med vem partiet ska få igenom sin politik.

– Väljarna kommer att kräva ansvar från politiken att ta ett rejält grepp om många av de samhällsutmaningar som vi har, och där måste vi som politiker lämna besked, säger Said Abdu.

Är ni optimister eller pessimister inför framtiden?

– Liberalismen är optimistisk. Den tror på det goda i människan. Men det kommer att krävas mod, säger Said Abdu.

– I grunden är vi optimister. Men jag känner en oro. Vi kan inte ha fyra år till av det här – där politiken är till stor del handlingsförlamad. Det kommer skapa frustration hos oss och hos svenska folket. Om vi inte gör något nu kommer klyftorna öka och spänningen mellan den som har jobb och den som inte har att öka än mer, säger Mats Persson.

Efter reklamen visas:
Tar Liberalerna bilen eller flyget?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons