Annons

Maria Rankka:Goda exempel finns – men viljan att se dem?

Lena Hallengren (S).
Lena Hallengren (S). Foto: Janerik Henriksson/TT

Har man ett genuint intresse för att lära sig av de bästa går det inte att bortse från de privata välfärdsaktörerna.

Under strecket
Publicerad

I juli i år annonserade regeringen en välfärdskommission med syftet att få välfärdssektorns aktörer att komma med lösningar på utmaningar kopplat till den åldrande befolkningen och en förväntad finansiell härdsmälta i kommunsektorn om inget görs.

Utgifterna kommer att skjuta i höjden och folk i allmänhet verkar inte vara särskilt sugna på att betala dramatiskt mycket mer i skatt för samma eller kanske till och med sämre service än den vi har i dag. Dessutom kommer det att vara svårt att höja skatterna annat än ytterst marginellt utan att ekonomin i sin helhet tar stryk. Vi behöver helt enkelt göra saker smartare och billigare.

Tanken med kommissionen var att representanter för stat, landsting och fackföreningar skulle bjudas in för att samverka. Dock inte de privata välfärdsaktörerna, trots att de står för en stor andel av välfärdsproduktionen och dessutom ofta både är mer innovativa och kostnadseffektiva.

Det finns hur många goda exempel som helst att lära från. 69 av de 100 mest uppskattade vårdcentralerna i landet drivs i privat regi enligt statistik från Vårdföretagarna. Välfärdskommissionen borde fundera över vad alla andra vårdcentraler kan lära sig av dessa 100 oavsett om de är offentliga eller privata.

Annons
Annons

Betydligt fler läkare på privata vårdcentraler anser att de kan erbjuda patienterna fast läkarkontakt jämfört med offentliganställda primärvårdsläkare. Sjukskrivningstalen är också betydligt lägre bland anställda i privata vårdbolag. Hur kan det komma sig?

Nästan var femte äldreboendeplats drivs privat och hela 40 procent av alla nya platser byggs av privata aktörer. Om framtidens äldrevård ska diskuteras är det märkligt att en så stor del av marknaden exkluderas. Och som jag lyfte fram när jag skrev om kommissionen i somras på den här sidan, har många sjukhus väldigt mycket att lära av Sveriges enda privat drivna, men i allt väsentligt offentligt finansierade, akutsjukhus S:t Göran.

Det levererar samma eller bättre vårdkvalitet som jämförbara offentliga sjukhus till omkring 80–85 procent av kostnaderna. Samma kvalitet för mindre pengar, men dessutom nöjdare medarbetare och patienter. Inte minst finansministern borde ha ett intresse av att vartenda sjukhus i Sverige drevs på samma effektiva sätt.

Poängen är inte att allt som är privat är bra. Poängen är att vi behöver politiker och tjänstemän som har förmåga att lära sig och tänka nytt. Har man ett genuint intresse för att lära sig av de bästa går det inte att bortse från de privata välfärdsaktörerna.

Därför var det positivt att socialminister Lena Hallengren sa att de privata aktörerna visst skulle få vara med i arbetet på ett välfärdseminarium på Stockholms Handelskammare i början av december. Hon kan inte ha menat att de skulle få sitta med i själva kommissionen, för när den bara någon dryg vecka senare presenterades lyste de med sin frånvaro. Det står dock givetvis kommissionen fritt att tala med, lyssna på och ta intryck av personer och aktörer utanför den inre kretsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons