Annons

Maria Ludvigsson:Gör en Hedtjärn: – Prata med dem!

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Det var på en presskonferens med dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. Han hade med tiden blivit väldigt mycket statsminister och allt mindre politiker med schwung i polemik med motståndarna. Humor var inte något högfrekvent inslag i möte med journalister. Mitt bland reportrar på helspänn syntes P1:s reporter Erik Hedtjärn ivrigt tecknande. En karikatyr av statsministern, gjord med vänlig humor, som snart överlämnades.

En bra reporter stannar kvar i det obekväma och ställer ännu en fråga. För att den vill veta, inte få något bekräftat.

(Hedtjärn och Maggie Strömberg är personerna bakom podden ”Besluten som förändrade Sverige”. Man lyssnar och lär.)

I går lades även Erik Hedtjärns podd om Kent Ekeroth ut. Under åtta år har Hedtjärn följt sverigedemokraten. Till en början mest av en slump, tycks det. De befann sig i samma hiss i riksdagshuset den 5 oktober 2010 när riksdagen skulle öppnas. Ekeroth var helt ny. Hedtjärn vetgirig.

Han följde honom fram till samma dag i år, den 24 september då riksdagen öppnades och Ekeroth slutligt lämnade.

Annons
Annons

Något återkommer i de olika samtalen med Ekeroth. För att förklara sina åsikter och än mer sina handlingar, återvänder Ekeroth till sin barndoms skolgård. Redan då, förklarar han, var han invandringsfientlig. Det var alltid ”arabgänget eller vad de var” som började bråken. Kent gav alltid igen. När Hedtjärn frågar varför svarar Ekeroth att den som inte ger igen förlorar. Och man vill inte förlora.

Politiska rörelsers ideal spelar roll för vem som dras till dem. Yttervänstern och ytterhögern har det gemensamt att de tror på kamp och auktoritära ledare att föra oss genom den. Deras respektive inställning till våld är därefter.

I retorik och uttryckssätt finns den starke maskuline och ståndaktige föregångaren som vågar och som slår tillbaka. Ekeroth återkommer till feminister och till de ”feminiserade svenskarna”. ”Svenska folket har blivit så djävla mesiga”, förklarar han.

Han överraskar med att önska fler invandrare – ”i massvis”. Ungrare! ”De skulle väga upp de dumma feministerna”.

Även om man inte finner Ekeroth särskilt intressant, är Sverigedemokraterna, övriga partiers förhållningssätt till dem och partiets väljare särdeles intressanta. De är en del av vår tid och vill vi begripa den måste vi begripa varje politisk rörelse.

Tre av de immigrationsrelaterade reformerna som de flesta partier numera driver, har Kent Ekeroth och SD en gång skrivit motioner om. Åldersbedömningarna, tillfälliga uppehållstillstånd och kraftigt begränsad anhöriginvandring.

Svensk politik handlar för tillfället inte alls om politik utan om vad det egentligen är att ”prata med någon”. Kan ett kort hej i riksdagens korridorer föranleda misstänksamhet om samröre med SD? Är samtal över en kopp kaffe – denna ursvenska tradition – att förlora sig i fiendens käftar?

Nej. Att prata med SD är att prata med politiska motståndare i syfte att kunna driva en politik man lovat sina väljare.

Man får helt enkelt, för en kort stund, glömma både ego och obehag för något större.

Visst, ja! Reinfeldt var inte road av karikatyren.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons