Annons

Gör garderoben smartare – spara pengar och klimat

Vi bär de plagg vi köper allt färre gånger.
Vi bär de plagg vi köper allt färre gånger. Foto: Anders Ahlgren

Världens konsumtion av textiler fortsätter att öka – samtidigt som vi bär de plagg vi köper allt kortare tid. Här har SvD samlat tips på hur du kan skaffa din drömgarderob, samtidigt som du minskar påverkan både på planeten och din plånbok.

Under strecket
Publicerad

Handstickade koftor i en garnbutik.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

1 / 3

Hyr dina kläder

Handstickade koftor i en garnbutik.
Handstickade koftor i en garnbutik. Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Eftersom modeindustrins modeller till stor del bygger på överproduktion och snabba trender minskar tiden vi använder varje plagg för varje år som går.

– Enligt en rapport som FN släppte i april 2019 används ett plagg i snitt bara 10 gånger, säger Pauline Ström Gunnér, hålbarhetsansvarig för den svenska modeindustrins branschorganisation Swedish fashion council.

Det finns dock konsumenter som har tröttnat på den rådande ”slit och släng”-modellen. Något som har lett till att det har det startats flera företag som försöker lösa problemet genom att erbjuda kläduthyrning.

Kläduthyrningsföretaget Re:leased är ett av dem som satsar på den nya trenden.

– Här hyr man plagg i en månad på precis samma sätt som man annars shoppar online. Men på sikt ska vi lansera en tjänst där man tecknar en prenumeration via ett konto på vår hemsida. Sedan levereras ett urval av kläder från våra samarbetspartners direkt hem till dörren. När kunden har nyttjat kläderna i en månad hämtas de upp av oss, säger Johanna Norrman, vd för Re:leased.

Där kan det finnas spännande fynd.

Enligt henne är tjänsten inte tänkt att ersätta hela garderoben. Hon rekommenderar i stället alla att investera i en kompletterande basgarderob.

– En basgarderob är som grunden i ett hus. Den är funktionell och nödvändig att äga. Det handlar om 7–8 tidlösa plagg, som en vit t-shirt eller de där svarta jeansen som passar perfekt, säger hon.

Annons
Annons

Emilian Minas lever på att sälja Supremekläder second hand på Södermalm.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

2 / 3

Se kläder som en investering

Emilian Minas lever på att sälja Supremekläder second hand på Södermalm.
Emilian Minas lever på att sälja Supremekläder second hand på Södermalm. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Det bästa man kan göra som konsument är att ifrågasätta huruvida man köper plagget för att det är roligt att shoppa, för att det är billigt eller för att det är ett plagg man tror man vill ha länge, säger textilforskaren Sandra Roos.

När man lämnar in kläder för försäljning i insamlingsbutiker som exempelvis Stadsmissionen är det inte garanterat att plagget blir sålt. Enligt henne är det enklaste sättet att sänka sitt klimatavtryck att sälja sitt plagg vidare, eftersom det är större chans att det blir nyttjat då.

Bolaget producerar alla sina kollektioner med återanvända tyger.

Bra att ha i åtanke är att kläder från välkända märken är lättare att hitta via sökfunktionen på de digitala marknadssidorna, vilket gör att de ofta säljer bättre än plagg med samma kvalité från mindre kända märken.

För den som vill fynda tipsar Pauline Ström Gunnér på Swedish fashion council om de ”bloppisar” som influerare har med jämna mellanrum.

– De produkter influerare får eller marknadsför tenderar att hamna på hyllan efter att bilden är tagen. Där kan det finnas spännande fynd som förtjänar att komma till användning fler gånger, säger hon.

Annons
Annons

Nederländsk polisuniform som har sytts om till en handväska.

Foto: Daniel Karmann/ TT

3 / 3

Tänk om och sy om

Nederländsk polisuniform som har sytts om till en handväska.
Nederländsk polisuniform som har sytts om till en handväska. Foto: Daniel Karmann/ TT

”Re-design” eller ”upcycling” är när man tar ett gammalt plagg eller tyg och syr om det. Ett svenskt märke, Rave Review, har fått mycket uppmärksamhet i internationella medier eftersom bolaget producerar alla sina kollektioner med återanvända tyger.

Men enligt Sandra Roos har det varit svårt för företag att lyckas gå med vinst med den modellen. I dag finns det därför inga företag som erbjuder sig att designa om dina plagg åt dig.

Det finns flera lovande forskningsprojekt på området.

För den som kan sy kan det dock vara värt att fundera på om de slitna gamla jeansen hade blivit mer tilltalande som en kjol eller en ny handväska, innan man låter plaggen vandra vidare.

– Många har en föreställning om att den textil som lämnas in, återvinns till nya kläder. I dag återvinns tyg nästan exklusivt till ludd som använd ljudisolering i bilar, väggisolering och torktrasor för industriarbete, säger Sandra Roos.

Däremot finns det flera lovande forskningsprojekt på området. Exempelvis har det svenska företaget Renewcell lyckats återvinna en stor mängd ofärgad bomull och har nu åtagit sig att sälja 22 ton återvunnen textil till en fibertillverkare i Kina, enligt Ny Teknik.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons