Annons

Sofia Larsson:Gör inte problemet med bortskämda barn värre

Hysteri eller härligt, dyr present eller bara en symbolisk gåva? Förhållningssättet till julklappar varierar. Här får du några tips på hur du kan tänka inför gåvornas högtid.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1

Illustration: Thomas Molén

Bild 1 av 1
Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Att köpa och ge bort julklappar är ingen bagatell. Otaliga studier har gjorts kring samhällens gåvosystem. Den franske sociologen Marcel Mauss såg till exempel gåvor som centralt i samhällslivet och något som upprätthåller sociala relationer.

Jag tycker att en gåva ska glädja både givaren och mottagaren. Vid osäkerhet, se till att den främst lyckliggör den senare. Ge hellre folk vad de vill ha, snarare än vad du snusförnuftigt tycker att de borde äga.

Det är inte alltid rätt att ge någon en superdyr present, även om du har möjligheten. Det kan sätta personen i en obekväm situation om denne inte kan återgälda gåvan. Relationen föräldrar-barn är undantaget.

Om du ger ett hemmagjort presentkort, till exempel ”Laga middag” eller ”Massage”, se då till att leverera.

Annons
Annons

Ett råd är att ge gåvor för ungefär samma summa till dem som du har en likartad relation till. Alltså, mamma och pappa får samma, syskon och kompisar ligger på en nivå och har du barn bör de få klappar som är millimeterrättvisa. Allt annat bäddar för trubbel.

Om någon ber dig att inte köpa en massa presenter till dennes barn – respektera det. Det är inte du som måste hantera bortskämda barn som inte ens vet om vad de har fått i julklapp.

Det är helt okej att göra egna julklappar, men de bör hålla en något högre standard än ett flirtkulepyssel (om givaren inte går i förskola eller på lågstadiet). Särskilt fint är det att ge bort något hemmagjort som visar att du verkligen är uppmärksam på mottagarens smak och intressen. Men ge inte bort egenhändigt målade tavlor om du inte vet att personen älskar din konst.

Om du ger ett hemmagjort presentkort, till exempel ”Laga middag” eller ”Massage”, se då till att leverera eftersom du annars riskerar att framstå som snål, och kanske till och med lat.

Framför det på ett vänligt sätt till de i din närhet som älskar jul, så att de inte behöver känna sig dumma.

Om du av någon anledning anser att julen endast är ett kommersiellt jippo som du inte vill delta i ska du självklart respekteras för det. Men framför det på ett vänligt sätt till de i din närhet som älskar jul, så att de inte behöver känna sig dumma.

Tänk också på att om du säger nej till gåvor riskerar du att göra människor besvikna. New York Times skriver i en artikel, om hur bra människor mår av att få ge bort presenter och citerar Ellen J Langer, professor i psykologi vid Harvard university: ”Du gör folk en otjänst när du inte ger dem gåvan att få ge.”

Dessutom, enligt en undersökning som Yougov gjorde förra året så föredrar faktiskt 72 procent av vuxna människor att ge julklappar framför att få julklappar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons