Annons

Göran Persson: ”Det är klart att Coop behövs”

Göran Persson är övertygad om att det finns en plats för Coop även i framtiden.
Göran Persson är övertygad om att det finns en plats för Coop även i framtiden. Foto: Tomas Oneborg och Joakim Ståhl

Coop har idéerna men Ica har genomfört dem. Det säger Göran Persson som håller fast vid att kooperationen behöver drivas med samma affärsmässiga logik som konkurrenterna.

Under strecket
Publicerad

Göran Perssons engagemang i kooperationen började långt innan han blev ordförande för Swedbank, som har sina rötter i folkrörelsens sparbanker.

Persson erbjöds faktiskt en gång i tiden att bli vd för KF. Men han blev finansminister och senare statsminister i stället.

I den rollen lyckades han skaffa en komplicerad relation till kooperationen. Tanken att den måste arbeta mer affärsmässig var något han framförde ofta och tydligt.

När han höll sitt högtidstal på KF:s 100 års jubileum 1999 gick han så långt som att föreslå att delar av verksamheten borde börsnoteras. Det blev inte populärt.

– Det var naturligtvis som att svära i kyrkan, konstaterar han i dag.

I förslaget fanns en tydlig kritik mot att KF inte tänkte tillräckligt affärsmässigt i en tid där konkurrensen från Ica och andra privata aktörer blev allt tuffare.

Jag anser fortfarande att Coop måste drivas med precis samma affärsmässiga logik som konkurrenterna.

Enligt Göran Persson har kooperationen många gånger haft nyskapade idéer, men man har inte har förmågan att omvandla dem till bra affärer.

– Mycket av det nya har kommit från KF, men sen har Ica tagit det och gjort det bättre. Jag anser fortfarande att Coop måste drivas med precis samma affärsmässiga logik som konkurrenterna.

Trots kritiken är Persson övertygad om att det finns en plats för Coop även 2019. Den kooperativa sättet att driva affärer har fortfarande en roll att spela i samhället, enligt den förre s-ledaren.

– Man ska komma ihåg att kooperationen är bredare än Coop och KF. Lantbrukskooperationen mår bra och bostadskooperationen går bra. Det är KF som har problem.

Men konkurrensen finns med Ica, Willys och Lidl. Har inte Coop gjort sitt?

– Det är klart att de behövs. Man ska komma ihåg att dagligvaror inte är en väl konkurrensutsatt marknad. Det är i allra högsta grad ett oligopol.

På den marknaden kan kooperationen fortfarande driva marknaden i rätt riktning, enligt Göran Persson.

– De sista 30 årens stora genombrott har ofta kommit från kooperationen. Jag tänker till exempel på lågpriser och ekologisk mat.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons