Annons

”Persson får ursäkta – Nordeas team starkare”

Christer Gardell.
Christer Gardell. Foto: Tomas Oneborg

Det är en uppenbart nöjd Christer Gardell som för Cevians räkning hyllar utnämningen av Handelsbankens tidigare vd Frank Vang-Jensen till vd-posten i Nordea. Gardell dömer samtidigt ut Swedbanks nya toppduo ordförande Göran Persson och vd Jens Henriksson.

Under strecket
Publicerad

Det var i december i fjol som Cevian gick in i Nordea. Christer Gardell har sedan upprepade gånger kritiserat banken och vd Casper von Koskull.

Men dagens utnämning av Nordeas privatkundschef Frank Vang-Jensen till vd-posten ger man tummen upp.

– Frank är ett utmärkt val som ny vd för Nordea och han har vårt fulla förtroende, säger han i en kommentar till SvD.

Cevian var tidigare, en kortare period, en av de största ägarna i Swedbank. En position som avvecklades i slutet på 2011.

Penningtvätthärvan i våras innebar att Lars Idermark slutade på Swedbanks ordförandepost och att dåvarande vd Birgitte Bonnesen fick sparken.
Gardell konstaterar att Nordeas nya ordförande Torbjörn Magnusson och Frank Vang-Jensen slår Swedbanks nybildade duo med tidigare statsminister Göran Perssson och Folksams tidigare vd Jens Henriksson.

– Paret Magnusson/Jensen, Göran Persson får ursäkta, är det starkaste teamet på nordisk bankmarknad, säger han.

Beskedet att vd:n Casper von Koskull kommer att gå i pension 2020 kom i slutet på juni, och styrelsen behövde inte en särskilt lång process för att hitta en efterträdare. Det blev internkandidaten Frank Vang-Jensen som sedan 2018 haft toppjobbet som privatkundschef.

Annons
Annons

Frank Vang-Jensen har varit en förhandstippad favorit till att ta över efter von Koskull. Frank Vang-Jensen var tidigare vd för Handelsbanken, men fick sparken i augusti 2016 efter bara 17 månader på posten. Vang-Jensen ska ha velat gå ganska hårt fram och arbetat för att centralisera flera funktioner inom Handelsbanken. Att Vang-Jensen dessutom ville se över kontorsverksamheten och lägga ned kontor beskrivs inte heller ha fallit i god jord.

– Frank Vang-Jensen är en ledare och en naturlig ledare. Det han ville göra i Handelsbanken var kanske fel vid fel tidpunkt. Men hans ledarskap och insikter kan bli mycket bra i Nordea, säger en källa som tidigare arbetat med Frank Vang-Jensen.

Vang-Jensen ska dock inte ha varit storägaren finska Sampos favorit. Styrelseordförande Björn Wahlroos hade velat se Nordeas nytillträdde ordförande som vd för Nordea.

– Torbjörn var kvar länge i processen fast han inte ville, säger en person med insyn i rekryteringen av Nordeas vd.

Torbjörn Magnusson, kanske lättad, själv skriver i dagens pressmeddelande att:

– Vi är mycket glada över att ha slutfört den interna och externa sökprocessen med ett optimalt resultat – Frank Vang-Jensen är en erfaren bankman som omedelbart kan ta över som Nordeas koncernchef.

En liten revansch har Vang-Jensen fått. Bara ett par år efter att Vang-Jensen slutade har Handelsbanken börjat se över kontorsnätet och dra ned på antalet bankkontor. Vilket konkurrenterna påbörjat långt tidigare. Samtidigt brottas nu Handelsbankens nya vd Carina Åkerström med en fortsatt stor kostnadskostym.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons