Annons

Swedbanks nya ordförande kan bli Göran Persson

Swedbanks valberedning föreslår att Göran Persson ska bli ny styrelseordförande i Swedbank. Beskedet välkomnas av Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

– Men det kommer att bli ett hårt jobb, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad

Tidigare statsminister Göran Persson föreslås bli ny ordförande i Swedbank.

Foto: Lars Pehrson

Tidigare statsminister Göran Persson föreslås bli ny ordförande i Swedbank.

Foto: Lars Pehrson
Tidigare statsminister Göran Persson föreslås bli ny ordförande i Swedbank.
Tidigare statsminister Göran Persson föreslås bli ny ordförande i Swedbank. Foto: Lars Pehrson

Swedbank har skakats av en skandal där mångmiljardbelopp misstänks ha tvättats genom banken, med koppling till jätteskandalen i Danske Bank. De många turerna ledde till att förre styrelseordföranden avgick.

På söndagskvällen kom ett pressmeddelande om att valberedningen föreslår att förre S-partiledaren Göran Persson ska ta över.

”Vi är väldigt glada över att kunna föreslå före detta statsminister Göran Persson till posten som ny ordförande för Swedbank”, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund och fortsätter:

”Göran har en imponerande meritlista, ett brett internationellt kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet. Han har dessutom ett stort samhällsengagemang som passar väl i Swedbanks kultur.”

SvD skrev den 9 april att Göran Persson stod högt upp på önskelistan till posten som styrelseordförande. Persson är i dag bland annat ordförande för statliga LKAB – och styrelseledamot i Ålandsbanken.

Annons
Annons

Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, välkomnar beskedet. De har själva föreslagit Göran Persson som ordförande.

– Jag tycker att det är ett bra förslag givet omständigheterna. Det vill säga att det är en kandidat som de stora ägarna har stort förtroende för. Det är en person mer lång och gedigen erfarenhet från att hantera kriser och som dessutom har erfarenhet från den finansiella sektorn. Till det har han ett internationellt kontaktnät, säger Joacim Olsson till SvD.

Han säger att det finns flera faktorer som talar för att Persson kan återställa förtroendet för banken på sikt.

– Men det kommer att vara ett hårt jobb och det kommer att krävas att hans ordförandeskap kompletteras med tydlig sakkunskap i penningtvättsfrågor och liknande. Det räcker inte med att du är en handlingskraftig person det måste finnas expertkunskap runt styrelsen.

Turerna kring Swedbank har varit många. Allt började med att Uppdrag granskning avslöjade i februari att banken kan ha använts för att tvätta pengar i nästan ett decennium, minst 40 miljarder ska ha slussats mellan misstänkta konton. Storägare uttryckte stort missnöje med den interna utredning som tillsättes av banken.

Ekobrottsmyndigheten genomförde sedan en stor razzia på Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg och förundersökningen utvidgades. Den 23 april fick vd Birgitte Bonnesen sparken. Efter det avgick senare även styrelseordförande Lars Idermark. SvD har granskat Swedbank i en lång rad artiklar.

Valberedningen kommer fortsätta sitt arbete med att stärka Swedbanks styrelse och kommer kalla till extrastämma när ett fullständigt förslag kan presenteras.

SvD söker Göran Persson för en kommentar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons