Annons

Göran Persson: Regeringen ska inte jaga banker

”Självklart ska man vara orolig”, säger den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson.
”Självklart ska man vara orolig”, säger den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson. Foto: TT

Tidigare statsminister Göran Persson varnar för att kommunerna får ta största smällen vid en kommande lågkonjunktur. Samtidigt tycker han att regeringen ska undvika att jaga banker i rådande läge.

Under strecket
Publicerad

Swedbanks nyvalda ordförande och tidigare statsministern Göran Persson var finansminister under lågkonjunkturen på 1990-talet.

I en intervju i SVT:s Agenda på söndagen uttryckte han oro för konsekvenserna vid en kommande lågkonjunktur.

– Självklart ska man vara orolig. Det här kommer att drabba många människor hårt. Det gör alltid lågkonjunkturer, säger han i SVT:s Agenda.

– På nationell nivå kanske man klarar en lågkonjunktur men det finns en risk att man rullar över bördan på kommunerna.

Göran Persson tror inte att hushållens skuldsättningen vad gäller bolån kommer att vara det största problemet vid en lågkonjunktur. Han menar att räntorna är låga och kommer att fortsätta vara låga.

Socialdemokraterna har länge velat beskatta bankerna högre och Göran Persson fick frågor om hur han ser på det som ordförande i Swedbank.

– Vill de beskatta bankerna så får de lägga fram ett sådant förslag så får vi se om det fungerar, säger Göran Persson i Agenda och fortsätter:

– Jag skulle gissa att de stora marginaler som varit på bolån nu är under press i allt fler banker. Vi får se hur situationen ser ut när lågkonjunkturen nyper till. Det kanske inte är den klokaste finans- och konjunkturpolitiska åtgärden i det här läget att börja med någon slags jakt på bankerna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons