Annons

Göran Persson ska städa Swedbank utan städhjälp

Göran Persson valdes till ny ordförande i skandaltyngda Swedbank på onsdagen.
Göran Persson valdes till ny ordförande i skandaltyngda Swedbank på onsdagen. Foto: Ari Luostarinen

Städdags. Det var Göran Perssons budskap när han greppade ordförandeklubban i Swedbank på onsdagen. Men någon ny utomstående granskare kommer inte att tillsättas efter penningtvättskandalen. Och Baltikum förblir en viktig marknad för den folkrörelseägda storbanken.

Under strecket
Publicerad

Det var en allvarsam före detta statsminister som klev upp på stora scenen i Folkets hus på onsdagen. I mörk kavaj och ljusblå uppknäppt skjorta slog Göran Persson fast att det är dags för en storstädning i Swedbank efter penningtvättskandalen.

– Det ska städas rent och detta är lika viktigt som att ekonomin i banken är i ordning, sa Göran Persson och spände ögonen i publiken.

Han möttes av applåder. Att han skulle väljas till ny ordförande vid Swedbanks extrastämma var väntat. Men det fanns en fråga på dagordningen där utgången inte var lika given.

Den handlade om huruvida banken ska be Bolagsverket att tillsätta en särskild granskare efter penningtvättskandalen, som ett led i sin utlovade storstädning. Kravet kom från Aktiespararna och SvD Näringsliv kunde tidigare i veckan avslöja att flera utländska ägare stödde förslaget.

– Jag har förtroende för Göran Persson och de nya styrelseledamöter som väljs in i dag. Men inte för den majoritet av styrelsen som sitter kvar sedan tidigare, sa Aktiespararnas vd Joacim Olsson i Folkets hus inför omröstningen.

Annons
Annons

Både AMF och Alecta, som hör till Swedbanks största ägare, ville stoppa förslaget. Penningtvättskandalen har redan tagit för mycket kraft från banken, ansåg AMF:s ägarrepresentant Anders Oscarsson:

– Vi behöver fler affärsmän i Swedbank och färre granskare.

Förslaget om särskild granskare röstades ner av de närvarande aktieägarna.

Swedbank har tappat nästan en tredjedel av sitt börsvärde sedan den misstänkta penningtvätten avslöjades i bankens baltiska verksamhet. Det motsvarar över 50 miljarder kronor.

Men valet av Göran Persson har lugnat flera av de aktieägare som valde att komma till extrastämman i folkets hus.

– Jag är här för att rösta på Persson. Han har pondus och det behövs, säger Katarina Cederstam som köpte sina första Swedbankaktier för fem år sedan.

En annan aktieägare som skyndar in på stämman säger:

– Det har varit alldeles för mycket fokus på det negativa. Man borde tala mer om vad Swedbank betytt för Baltikum.

Det sista var något som Göran Persson tog fasta på vid presskonferensen efter stämman. Både Danske Bank och Nordea har börjat avveckla sina baltiska verksamheter. Men Swedbank har ett moraliskt ansvar att stanna kvar, menar Persson.

– Ingenting blir bättre om de seriösa svenska bankerna drar sig ur. Vi är en del av de baltiska ländernas ekonomiska infrastruktur. Jag har inte ens tänkt tanken att vi skulle lämna.

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu – som besökte Stockholm i ett annat ärende under onsdagen – uppger för SvD att penningtvättsskandalerna som kopplas till Swedbank, Danske Bank och Nordea redan drabbat de baltiska staterna hårt.

Annons
Annons

– Vi inser att vårt rykte på ett sätt har skadats. Men vi anser att vi är offer för händelserna. Och vi kommer att reagera hårt och kräver att sanningen kommer fram och att de som är skyldiga tar ansvar, säger Urmas Reinsalu.

På Göran Perssons att göra-lista står nu rekrytering av en ny permanent vd efter sparkade Birgitte Bonnesen. Han räknar med att kunna presentera en kandidat tidigast i oktober eller november.

Har du någon egen favoritkandidat i bakhuvudet?

– Nej, det har jag inte. Och skulle jag ha haft det skulle min öppenhet ändå inte ha varit så total att jag svarat ja på frågan, säger Göran Persson.

Han vill inte säga om rekryteringen kommer att ske internt eller externt.

– Jag vill inte ha en förutfattad mening om det. Vi ska hitta en vd som kan göra en nystart för banken. Den personen kan finnas i banken eller komma in utifrån.

Vad betyder det när du säger att det ska städas?

– Att alla myndigheter och kunder som följer vår verksamhet ska tycka att vi är ett företag som sköter oss och håller god ordning. Och skulle de tycka att något vi gör är fel ska de ändå kunna känna ett förtroende för att vi jobbar med att åtgärda det, säger Göran Persson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons