Annons

Göran Perssons varning till Löfven: ”Då har S problem”

Väljarna kan sluta se Socialdemokraterna som ett vänsterparti efter uppgörelsen med C och L. Det säger förre S-ledaren Göran Persson i en intervju med TV4. Den enda räddningen för partiet är att genomföra en skattereform och höja pensionerna: ”Klarar man inte det har Socialdemokraterna problem,” säger Persson.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Göran Persson.

Foto: Lars Pehrson

Göran Persson.

Foto: Lars Pehrson
Göran Persson.
Göran Persson. Foto: Lars Pehrson

Det hör inte till vanligheterna att Sveriges förrförre statsminister Göran Persson medger att han haft fel. Men i den intervju som gjordes i samband med hans 70-årsdag medger han nu att han aldrig trodde på en ny S-regering med stöd av Liberalerna och Centerpartiet.

Han tvivlade på att de båda borgerliga partierna skulle våga ta steget och bryta med de andra allianspartierna.

– Jag trodde de skulle krypa tillbaka och ge ett passivt stöd till Kristersson, säger Göran Persson till TV 4:s Nyhetsmorgon.

Men det så kallade januariavtalet som träffats mellan S, MP, L och C, innebär samtidigt en så stor strukturförändring av den svenska politiken att den på sikt kan bli en dyrköpt seger för Stefan Löfven, menar Göran Persson.

Annons
Annons

Den stora risken uppstår om Sverigedemokraterna blir större än Moderaterna, och Socialdemokraterna fortsätter att styra landet med stöd av halva den upplösta Alliansen.

– För socialdemokratin kan det betyda att man inte uppfattas som ett vänsterparti och det skulle vara förödande, säger Persson i TV4-intervjun.

Efter reklamen visas:
Mellan raderna EN REGERING TILL SIST!

Samtidigt är den 73 punkter långa överenskommelsen som träffades med L och C efter årsskiftet tydlig med att Sverige ska styras med mindre vänsterpolitik och mer mittenpolitik.

Både Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) har beskrivit januariavtalet som en garant för att Sverige kommer att kunna styras med mittenpolitik under återstoden av mandatperioden.

Lösningen på Socialdemokraternas dilemma ligger då inte på migrationspolitikens område utan i fördelningspolitiken, enligt Göran Persson. I intervjun säger han:

– Det finns ett inslag i uppgörelsen (om skattereformer, SvD:s anm) som ingen talar om. Man kanske kan göra en riktig skattereform där vanligt folk får sina skatter justerade på ett ansvarsfullt sätt. Klarar man inte det, utan bara ger de mest välbeställda skattesänkningar, då har Socialdemokraterna problem.

Göran Persson pekar ut de stora skillnaderna i kommunalskatterna som det stora problemet. Han menar att många av de kommuner som i dag har högst skattetryck också erbjuder betydligt sämre kommunal service.

Det andra området där en utjämning av inkomster måste ske om S ska kunna behålla förtroendet från vänsterväljare är pensionerna, enligt Göran Persson.

Om valet står mellan att genomföra skattesänkningar eller höja pensionerna måste Socialdemokraterna välja det senare alternativet, säger Göran Persson i TV4-intervjun:

– Jag har varit med och skapat det pensionssystem vi har i dag men det betyder inte att det ska ligga oförändrat över tid.

Göran Persson uppger också att han, trots att han lämnat politiken, fortfarande för regelbundna samtal med Stefan Löfven i strategiska frågor. Men den tidigare statsministern säger samtidigt att han inte vill gå i direkt polemik i enskilda frågor med den sittande regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons