Annons

Görs det flest barn på midsommarafton?

Pendeln har svängt över så att flest barn inte längre föds under våren.
Pendeln har svängt över så att flest barn inte längre föds under våren. Foto: Pontus Lundahl/TT

Soliga lediga dagar och romantiska bröllop. Midsommarafton har under perioder varit den dag då flest barn har blivit till i Sverige. Men den sanningen gäller inte längre.

Under strecket
Publicerad

Länge var det vanligast att barn i Sverige föddes på våren – med andra ord nio månader efter våra härliga sommarmånader. För personer födda under perioden 1945 till 2002 är vårmånaderna mars, april och maj vanligast. Men sedan några år tillbaka föds flest barn i Sverige månaderna senare.

Så varför producerar vi svenskar inte längre flest barn i sommartid?

– Det är svårt att säga säkert, men en faktor är att det blir allt vanligare med bröllop i augusti. Nu är det ju inte så att alla barn blir till på bröllopsnatten, men det kan nog påverka att det blir senare på året, säger Tomas Johansson, utredare på SCB:s enhet för statistik om befolkning.

– En liten faktor är också att den assisterade befruktningen har blivit vanligare och dessa kliniker har ofta stängt under sommaren.

En annan vanlig teori är att nya vanor har uppstått när det gäller våra semestrar. Vi har inte längre den traditionella industrisemestern i juli. Många har en mer flexibel semester där ledigheten sprids ut över året.

Men går vi ännu längre tillbaka i tiden så hittar vi ett annat mönster.

Annons
Annons

Går vi långt tillbaka i tiden så hittar vi ytterligare ett mönster. För exakt 150 år sedan, 1869, gavs en statistisk tidskrift ut som visade att flest barn föddes i september. Rapportens författare Edvard Fåhreus kom med förklaringen att ”de flesta äktenskap ingås under årets sista månader och möjligen att man har trevliga julfester i december”. Även under 1800-talet finns en ”peak” just i slutet av mars, vilket kan kopplas till midsommarfirandet. SCB konstaterade i en artikel 2017 att det över huvud taget var kring högtider som barn blev till eftersom det var då folk var lediga. Långa semestrar är ju en modern företeelse.

Än så länge hänger äldre tiders vanor kring midsommar kvar i statistiken.

SCB uppger också att vissa historiska händelser tillfälligt har påverkat barnafödandet. Som under andra världskriget när Norge och Danmark attackerades av Tyskland i april 1940. Oron för att Sverige kunde vara på tur medförde en beredskapshöjning och att många män mobiliserades. Nio månader efter den händelsen – i januari och februari 1941 – föddes endast 13 procent av det årets barn. En klar sänkning jämfört med det normala.

I fjol föddes flest barn den 12 juli. Men än så länge hänger äldre tiders vanor kring midsommar kvar i statistiken – fortfarande firar flest svenskar sina födelsedagar under våren.

Vanligaste dagarna att födas 2018
DatumAntal födda
12 juli410
13 juni398
4 maj395
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons