Annons

Göteborg laddar om för EU-toppmöte

Tusentals motdemonstranter samlades i Göteborg i lördags för att manifestera mot Nordiska motståndsrörelsen.
Tusentals motdemonstranter samlades i Göteborg i lördags för att manifestera mot Nordiska motståndsrörelsen. Foto: Thomas Johansson/TT

"Genrepet" är avklarat. Efter den stora insatsen under nazisternas demonstrationsförsök i lördags laddar polisen i Göteborg nu om för nästa stora utmaning, EU-toppmötet i november.

– Vi kan bli minst lika många då, säger polischefen Erik Nord.

Under strecket
TT
Publicerad

Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1

Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1
Erik Nord, polischef för Storgöteborg.
Erik Nord, polischef för Storgöteborg. Foto: Thomas Johansson/TT

Det var kaos i trafiken, men lugnt på gatorna. Trots tusentals motdemonstranter på ena sidan, och ett par hundra nazister på den andra, blev det inga större sammandrabbningar i lördags. Polisen har hyllats för sin insats – men skickar vidare en del av hyllningarna till göteborgarna.

– Vi är väldigt nöjda med den utvecklingen det blev, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till TT.

– Men det är väldigt viktigt att framhålla att den stora gruppen vanliga göteborgare också lugnade ner situationen. Det var stort och mäktigt på Heden, och väldigt mycket vanliga människor som sade ifrån.

Samtidigt var nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration bara början på en intensiv höst för polisen i region Väst. Den 17 november hålls ett EU-toppmöte om rättvisa villkor och tillväxt i Eriksbergshallen, på Hisingensidan av Göta älv. Över 180 deltagare är inbjudna till mötet, bland dem många stats- och regeringschefer.

Annons
Annons

Polisinsatsen blir därefter.

– Under EU-toppmötet blir eventuella demonstrationer bara en av beståndsdelarna, säger Erik Nord.

– Mycket kommer att handla om personskydd av stats- och regeringschefer. Där krävs insatser av ett helt annat slag.

Den svenska polisen har dragit viktiga lärdomar av kravallerna i samband med EU-toppmötet i Göteborg 2001, men har också nyligen träffat poliskollegor från Tyskland och fått information om det kaosomgärdade G20-mötet i Hamburg i somras.

Polisen i Göteborg har bland annat rustat med en tillfällig arrestlokal i polishusets garage med plats för uppemot 300 personer och varnar redan nu för stora trafikstörningar.

– Den stora utmaningen är personskyddet, där kommer det att bli stora störningar i trafiken bland annat från Landvetter, säger Erik Nord.

– Men när det gäller demonstrationerna beror det ju helt på vilka demonstranter vi kan vänta oss. Men om hotbilden går upp, då kommer vi att vara minst lika många som i lördags även i den insatsen.

– Mycket kommer att handla om personskydd av stats- och regeringschefer. Där krävs insatser av ett helt annat slag.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, om hur polisen rustar för EU-toppmötet i Göteborg den 17 november.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons