Annons

Maria Ludvigsson:Göteborg som mikrokosmos eller bara oreda?

Anna Johansson vill att Ann-Sofie Hermansson lämnar.
Anna Johansson vill att Ann-Sofie Hermansson lämnar. Foto: Thomas Johansson/TT
Under strecket
Publicerad

Ledare | Vänstervägval

När LO-basen Karl-Petter Thorwaldson i måndags tog emot vänsterledaren Jonas Sjöstedt i LO-borgen var det länge sedan sist. Inte på 102 år har vänsterledare haft tillgång till fackets finrum.

1917 splittrades vänstern i ett revolutionärt kommunistiskt parti och ett demokratiskt arbetarparti. Nu är de gamla revolutionärerna bjudna att sitta ner vid kaffebordet och Sjöstedt, som för tillfället är mer talträngd än Thorwaldsson, förklarar:

”Vi är ensamma på vänster planhalva. Nu är vi vänstern i Sverige. Det är bara vi som kan driva en politik för ökad jämlikhet och välfärd att lita på. Sedan är vi Vänsterpartiet och de är Socialdemokraterna. Vi kommer växa och det kommer bli väldigt bra...” (Expressen 11/2).

Från LO hördes inget mer än skramlet av kaffekoppar i diskhon och några kaksmulor som gick i slasken.

Det socialdemokratiska partiet har sedan ett par veckor en ny förening som heter Reformisterna. Den leds av Daniel Suhonen, marxisten som bland annat formulerat Juholts kultursyn. När Löfven gjorde upp med Lööf och Björklund om Januariöverenskommelsen blev det för mycket för Suhonen och många andra, varför han lovade att med sin förening ständigt pressa partiet vänsterut. Höjda skatter, offentliga utgifter, vinstförbud i välfärdssektorn, stärkt arbetsrätt, 35 timmars arbetsvecka etc.

Annons
Annons

Hade detta hänt för tio år sedan hade Suhonen beordrats in på mattan och uteslutning hotat. I dag är man mer pragmatisk vad gäller stadgar och ordningsföreskrifter. Det passar partiledningen bra med några reformister som putsar på partiets vänsterprofil, här finns plats för allt från centerns avregleringar och Liberalernas skattesänkningar till Suhonens påregleringar och skattehöjningar.

I Göteborg är socialdemokratin splittrad i en intern strid. Å ena sidan gruppledaren för S i kommunfullmäktige, Ann-Sofie Hermansson (fram till valet ordförande i kommunstyrelsen och med bakgrund i IF Metall) å andra sidan distriktsordförande Anna Johansson (fd infrastrukturminister som fick avgå i samband med haveriet på Transportstyrelsen). Enligt den ena sidan finns det krafter som ogillar Hermanssons tydliga politiska vilja att bekämpa extremism och hedersrelaterat förtryck. Den andra sidan förklarar kritiken och avgångskraven med att Hermansson varit dålig på att släppa vidare information.

Det har ”varit extremt centrerat kring ’Soffan’ och några av hennes nära medarbetare” har regionpolitikern Håkan Linnarsson sagt till TT. (Med tanke på Johanssons koppling till ”Transportgate” och informationsspridning finns skäl till eftertanke.)

Socialdemokraterna tycks slita med samma svårigheter som Svenska kyrkan. Man vet bara att man är en viktig institution som står för något evigt. Men exakt vad detta eviga är råder det delade meningar om. Många meningar.

Ann-Marie Lindgren, en av de mest läsvärda socialdemokraterna, har beskrivit hur socialdemokratin efter 1970-talet började famla och grunna på sitt uppdrag. Välfärdsstaten var så utbyggd den kunde bli och skatterna toppade. 1976 betalade Astrid Lindgren 102 procent i skatt och skrev om det i sagan om Pomperipossa. Folkhemmet stod färdigt sedan flera år men de nya generationerna ville inte bo där och lämnade så fort de fick en chans. Samhällets rörelse vidare kunde inte stoppas bara för att socialdemokratin länge trott sig kunna skriva historiens slut.

Där står Socialdemokraterna fortfarande. Väljer och väjer. En generation unga socialdemokrater gjorde identitetspolitiken till det raster allt skulle ses igenom. Rasifiering, könsidentitet och tankar om representation fanns i varje sammanhang.

När ledarsidans Benjamin Katzeff Silberstein intervjuade Ann-Sofie Hermansson i somras sade hon bland annat ”I min värld längtar många efter en socialdemokrati med självförtroende, men ibland har vi gått vilse i det separatistiska.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons