Annons

Stampen får huvudroll i pjäs om medierna

Göteborgs-Posten blir föremål för en nyskriven pjäs – på Göteborgs stadsteater.
Göteborgs-Posten blir föremål för en nyskriven pjäs – på Göteborgs stadsteater. Foto: Frida Winter/TT

En av Sveriges största mediekoncerner, Stampen, och dess stukade flaggskepp Göteborgs-Posten har inspirerat dramatikern Gertrud Larsson till en pjäs som får urpremiär i höst.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Tidningshuset som Gud glömde” heter Gertrud Larssons nya pjäs om Göteborgs-Posten och Stampen-koncernen. Efter den omtalade – och av Riksteatern stoppade – pjäsen om Bert Karlsson fortsätter dramatikern att skildra Sverige genom ett specifikt ämne.

– Historien om Stampen är historien om Sverige och demokratin. Hur spekulationer och fartblindhet leder till en allvarlig demokratikris. Gertrud Larsson har en av Sveriges vassaste pennor och har blandat politik och satir med stor framgång vid ett flertal tillfällen tidigare, därför är hon helt rätt person för det här uppdraget, säger i ett pressmeddelande Pontus Stenshäll, konstnärlige ledare på Göteborgs stadsteater där pjäsen får urpremiär den 23 september i Michaela Granbergs regi.

Stampen-koncernen omfattar med huvudkontor i Göteborg är en av Sveriges största ägare av dagstidningar (14 stycken), gratistidningar, tryckerier, distributionsbolag och digitala mötesplatser som når omkring två miljoner människor varje dag. Förra året genomgick koncernen en smärtsam företagsrekonstruktion.

– Lokaltidningarna har en stor betydelse för demokratin och det uppstår ett allvarligt läge när stora delar av Västsverige skulle kunna stå utan morgontidningar. Och hur kunde det komma sig? undrar Gertrud Larsson, som beskriver pjäsen som en svart komedi med övernaturliga inslag.

Hon har skrivit en rad samtidssatiriiska pjäser som ”Den flygande handläggaren”, ”Världens lyckligaste kycklingar” och ”Glasjesus”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons