Annons

Man död efter stormen Alfrida – klämdes ihjäl

En person har avlidit i röjningsarbetet efter stormen Alfrida och över 36 000 elkunder var på förmiddagen fortfarande utan ström, de allra flesta av dem i Stockholms län. På vissa öar kan det som längst bli uppemot tre dygns väntan innan strömmen är tillbaka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: TT Bild 1 av 3

Träd över spåret på Saltsjöbanan.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 3

Även trygghetslarmen är ur funktion på Gotland. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 3 av 3
Foto: TT Bild 1 av 2

Träd över spåret på Saltsjöbanan.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 2
1/2
Foto: TT
2/2

Träd över spåret på Saltsjöbanan.

Foto: Lars Pehrson

Stormen Alfrida har slagit hårt mot stora delar av Sverige och Finland. Enligt Nyhetsbyrån SPT är det den kraftigaste stormen som någonsin har uppmätts i Finland med upp till 42,6 meter per sekund i byarna. Nu har Alfrida också krävt ett dödsoffer på Åland – Aftonbladet uppger att en man avlidit under röjningsarbetet efter stormen. Mannen, som är i 45-årsåldern, klämdes ihjäl under en traktorgrävare.

– Kortfattat har han hamnat under den här traktorgrävaren. Jag har fått uppgifter om att den har rullat iväg och att han försökt stoppa den, säger utredaren Nina Rasmus, poliskommissarie på Åland, till Aftonbladet.

Olyckan ska ha inträffat omkring 20-tiden på onsdagskvällen och polisen utreder nu omständigheterna kring händelsen. Mannen ska inte ha jobbat för något företag eller myndighet, enligt polisens uppgifter, och hans anhöriga ska vara underrättade.

I Sverige är Upplandskusten hårt drabbad av Alfrida. Med vindar på över 30 meter i sekunden knäcktes stolpar, tak lyfte och lämnade efter sig träd som plockepinn över ledningar, byggnader och vägar.

Annons
Annons

Hos Vattenfall saknar vid 11-tiden på torsdagen fortfarande 28 915 kunder el, av dem 26 177 i Stockholms län och 3 883 i Uppsala.

Hos Eon var 5 067 kunder utan ström, och hos Ellevio 2 211.

I hårt drabbade Norrtälje kommun, där nästan 20 000 vid lunch saknade ström, håller brandstationerna öppet för dem som behöver hämta vatten, ladda mobilen eller bara ta en fika och värma sig en stund.

På morgonen återupptog Vattenfall det mödosamma arbetet med att reparera alla ledningar.

– Från sex i morse har vi gått ut på bred front. Vi har fått tillgång till entreprenörer som är klara i nordöstra Götaland och Bergslagen, och helikoptrar som kommer att flyga ut med reservkraftverk till öar, säger Mikael Petrovic Wågmark på Vattenfalls pressjour.

Enligt prognosen kommer de närmast fastlandet att få strömmen åter till klockan 18 i kväll. Längre ut, som på Ingarö och Nämdö, kan det dröja till fredag kväll. Som längst kan det innebära tre dygn utan ström för somliga.

– Förhoppningsvis går det snabbare, men i värsta fall kan det ta längre tid för på sina håll kan det behöva dras nya ledningar, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Gotlänningar som behöver larma 112 uppmanas fram till klockan 12 på torsdag att bege sig till någon av de jouröppna brandstationerna, då telefonnätet på ön inte fungerar säkert. Uppmaningen gäller även dem som har trygghetslarm.

– Det var jag som tog beslutet igår. Min bedömning var att det inte fanns några andra alternativ, säger Mats Eriksson, tjänsteman i beredskap på Gotland och till vardags hamnchef.

Hans preliminära bedömning är att orsaken till kommunikationshaveriet är strömbrist.

Annons
Annons

Även trygghetslarmen är ur funktion på Gotland. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT Bild 1 av 1

– Det var strömavbrott över hela ön, det låg träd över ledningar överallt. Det gjorde att det fasta telefonnätet inte fungerade, och inte heller mobilnätet.

I stort sett hela Gotland har återfått strömmen på torsdag morgon.

Även trygghetslarmen är ur funktion på Gotland. Arkivbild.
Även trygghetslarmen är ur funktion på Gotland. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Mats Eriksson konstaterar att gotlänningar trots allt är ett rätt härdat släkte, de har en lång räcka elavbrott bakom sig de senaste månaderna då elförsörjningen till ön renoverats.

– Ja, tyvärr är gotlänningar väldigt härdade. Men det är ingen slump att vi inom myndigheter jobbar mer med krisfrågor numera. Sedan får man diskutera var i samhället sårbarheter får ligga kvar. Det här kommer säkert att utvärderas framöver, säger Mats Eriksson.

Under natten har det dock varit lugnt på Gotland.

– Vad jag vet har det inte varit några besök på brandstationerna, säger Åsa Sköld vid Storstockholms räddningstjänst på torsdagsmorgonen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons