Annons

Johan Carlström:Moderaternas önskan bäddar för storstrid

Tråkig och innehållsfattig. Så kan man bäst beskriva regeringens övergångsbudget. Det vill Moderaterna ändra på, vilket bäddar för stor strid i riksdagen nästa månad med oviss utgång.

Publicerad
Finansminister Magdalena Andersson (S) och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M).
Finansminister Magdalena Andersson (S) och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M). Foto: Anders Wiklund/TT, Fredrik Sandberg/TT

Grå. Färgvalet på regeringens övergångsbudget var medvetet. Hela poängen med en övergångsbudget är nämligen att den ska vara så opolitisk och innehållsfattig som möjligt. På så sätt säkrar politikerna att de ekonomiska hjulen fortsätter att snurra tills dess en ny regering har kommit på plats.

Den enda stora saken i övergångsbudgeten var den sänkta skatten för pensionärer, liksom att public service-avgiften snart blir en skatt.

Men Moderaterna har andra planer. Partiets skuggfinansminister Elisabeth Svantesson (M) har betonat att det visserligen är en övergångsregering men inte en övergångsriksdag.

Annons

En socialdemokratisk budget skulle, paradoxalt nog, tävla mot regeringens egen övergångsbudget.

Moderaterna planerar att lägga fram en egen budget (skuggbudget) som därmed ska tävla om politikernas gunst när en ny budget ska röstas fram i riksdagen om några veckor. Också Sverigedemokraterna har sagt att de ska lägga en egen budget.

Vad de övriga partierna kommer att göra är fortfarande höljt i dunkel. De kan också svara med egna budgetar – så också Socialdemokraterna – även om finansminister Magdalena Andersson (S) på torsdagens presskonferens inte ville svara på om hennes parti kommer att lägga fram en egen budget.

En socialdemokratisk budget skulle, paradoxalt nog, tävla mot regeringens egen övergångsbudget när rösterna räknas i riksdagen nästa månad. Det är alltså upplagt för stor strid.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Utgången är ytterst oviss och det hela kan sluta på flera olika sätt. Mycket beror på hur regeringsfrågan utvecklas där talmannen på torsdagen valde att ge nästa sonderingsuppdrag till Centerpartiets ledare Annie Lööf.

Men fler saker är ovissa.

Förutom att presentera budgeten gav också finansminister Magdalena Andersson en ny bild av landets ekonomi.

Tillväxtprognosen sänktes rejält, från 2,9 procent till 2,5 procent, för innevarande år och regeringens bild är att ekonomin kommer att att bromsa in nästa år.

1/4

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher
2/4

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher
3/4

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher
4/4

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher

Hur mycket svensk ekonomi kommer att mattas av vet ingen. Det beror, enligt Magdalena Andersson, på hur lång tid det tar för politikerna att bilda en ny regering. Klart är att arbetslösheten verkar ha bottnat och regeringen tvingades på torsdagen att höja sin prognos det här året till 6,4 procent.

Enligt Magdalena Andersson är skälet i grunden positivt – att allt fler nyanlända aktivt söker ett arbete. Men samtidigt finns ingen nedgång arbetslösheten i sikte. Regeringens mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 ter sig allt mer avlägset. I dag har fler än hälften av EU:s 28 medlemsländer en lägre arbetslöshet än Sverige.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nyckeln här är, liksom vid regeringsbildningen, hur C och L agerar.

Moderaterna och Elisabeth Svantesson (M) är oroliga och kommer därför att lägga fram en egen budget som de hoppas ska vinna över övergångsbudgeten och få ekonomin att växa mer och snabbare. I valrörelsen var M:s största löfte ett sjätte jobbskatteavdrag – om det når skuggbudgeten återstår att se.

I det politiskt osäkra läget skulle alltså övergångsfinansminister Andersson (S) behöva sänka skatten efter modellen från Svantessons M-budget. En repris på 2014 med andra ord. Nyckeln här är, liksom vid regeringsbildningen, hur C och L agerar.

Samtidigt ska man inte överdriva skillnaderna mellan en övergångsbudget och ett mer reformvänligt alternativ. På finansmarknaderna syns ingen större oro för hur den svenska ekonomin kommer att utvecklas. Sverige har en låg statsskuld och politikerna har visat att de kan lösa problem när det väl gäller.

En ny regering kan också när som helst nästa år driva igenom reformer i en så kallad ändringsbudget. Och den kommer mest största sannolikhet inte vara lika grå som övergångsbudgeten.

Annons
Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) och ekonomisk-politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M).

Foto: Anders Wiklund/TT, Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 7
Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 2 av 7

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher Bild 3 av 7

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher Bild 4 av 7

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher Bild 5 av 7

Källa Finansdepartementet

Foto: Grafik Alexander Rauscher Bild 6 av 7

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 7 av 7
Annons
Annons
Annons